Да си направим медоносна градинка

Да си направим медоносна градинка


Сподели

Направете си медоносна градинка в някой слънчев ъгъл на двора или на балкона и се насладете на естествената природа в двора. Не е нужно да разполагате с голям двор, а с мъничко желание! Няколко саксии с подходящи растения са достатъчни, за да създадете медоносен рай! Ето как да го направите:

  1. Изберете медоносни растения.

Медоносните растения се характеризират с ярки цветове и високо съдържание на нектар, който привлича пчели и други полезни насекоми. Освен полезни, медоносните растения са и много красиви и благоуханни.

Обичайно, местните растения привличат пчели, пеперуди и други полезни насекоми и са най-лесни и непретенциозни за отглеждане. Те са важна част хранителната верига във всяка екосистема!

Сред най-богатите на нектар и прашец местни растения са: Метличина, Маргаритки, Лупина, Невен, Слънчоглед, Кученце, Незабравка, Иглика, Лавандула, Риган, Мента, Салвия, Мащерка, Детелина, Горска ягода, Ралица, Лайка и мнооого други!

Съвет: Когато избирате растения, помислете къде ще ги отглеждате. Ако разполагате с няколко саксии на балкона, изберете ниски и компактни сортове. Ако имате двор или градинката пред блока все още пустее, можете да развихрите въображението си и да комбинирате различни по височина, текстура и цветове растения в чудни композиции!


  1. Изберете подходящо място.

Повечето медоносни растения се нуждаят от поне 6 часа дневно слънчева светлина, така че изберете слънчево и заветно място.

Нарисувайте го на лист хартия и разположете мислено растенията, така че да ги подредите според височина им, нуждата им от пространство и добросъседството им. Докато сте на етап планиране, помислете откъде ще черпите вода за поливане и разположете растенията така, че до всяко растение да достига вода и светлина. За да се наслаждавате на градинката си, засадете най-високите растения най-отзад, а най-ниските – отпред.

  1. Подгответе почвата.

Пролетта почвата е влажна и мека и лесно ще можете да разкопаете мястото, което искате да превърнете в градинка. Ако има едно нещо, в което си заслужава да инвестирате, това е качествената почва. Премахнете камъни, едри буци, корени и листа от почвата и добавете стерилна органична материя под формата на торф или компост. В зависимост от това дали почвата на двора ви е глинеста или песъчлива, добавете торф за олекотявате на структурата и по-добро оттичане на водата или компост за по-добро задържане и усвояване на водата и хранителните елементи.

  1. Засейте семената

За най-бързи резултати, ви съветвам да си купите разсад от многогодишните растения, а едногодишните да отгледате от семена. Тъй като техния жизнен цикъл е къс, растат бързо и много скоро ще развият красиви цветове и форми!

Общото правило е, че семената се засяват на дълбочина от 2 пъти размера им.

Няма смисъл да правите разсад прекалено рано, защото растенията ще израснат преди времето да позволява да ги пресадите на постоянното им място навън. Ако пък ги  засеете твърде късно, няма да имат време да се развият правилно. На повечето пакетирани семена е оказано подходящото време за отглеждане на разсад. Освен това, там ще намерите и информация за най-подходящото време за пресаждане навън, както и кога да очаквате първа реколта. Покрийте с 1-2 см. почва и притиснете за контакт и полейте на лека струя.

  1. И след това: няколко съвета за най-добри резултати:

Следете почвата и поливайте, когато изсъхне.

Когато растенията покълнат, ги пазите докато укрепнат и се установят.

Не берете цветята и подправките преди пчелите да им се насладят.

Радвайте се на природната хармония.

  1. Накрая: Какво още можете да правите, за да привличате и други полезни насекоми като дребни птици, пеперуди, бръмбари, и други:
    1. Ако имате тревни площи, обогатете ги с любим цветен микс и не косете. Това ще ви спести много усилия и ще помогне на полезните насекоми да се насладят на естествената природа в двора ви.
    2. Изберете подходящо място и си направете мини езерце. В него можете да си отглеждате водни лилии за разкош!
    3. Не използвайте пестициди. Ако растенията ви са нападнати от вредители, ползвайте натурални методи за борба като ръчно премахване на заразените растения, пръскане с разтвор от коприва, или засаждане на растения, които отблъскват вредителите с миризма или чрез други химични реакции. Такива растения са: тагетес, латинка, хризантеми.
    4. Направете хотел за насекоми и го закачете в близост до медоносната градинка. Това ще им осигури подслон за студените и дъждовни дни. Различните видове насекоми предпочитат различни по форма и вид пространства, затова обикновено в един и същи хотел се комбинират фигури, с което се цели да се осигури място за всички малки обитатели на хотела.

Надяваме се да сме ви вдъхновили да излезете на балкона или на двора и да си направите медоносна градинка, която да помага на пчелите и да ви дава повод за 5 минути радост всеки ден!

Свързани продукти

Горска ягода
Код: 9518
Цена: 1.79 лв. / 1.61 лв.
Лавандула
Код: 9510
Цена: 1.79 лв. / 1.61 лв.
Метличина BIO
Код: 9500
Цена: 1.79 лв. / 1.61 лв.
Ралица
Код: 9522
Цена: 1.79 лв. / 1.61 лв.
Салвия
Код: 9514
Цена: 1.79 лв. / 1.61 лв.
Слънчоглед
Код: 9505
Цена: 1.79 лв. / 1.61 лв.
Марки представени в магазин Ботаника