Календар на градинаря м. Август

Календар на градинаря м. Август


Сподели

През лятото градината се нуждае от много вода!
Август е горещ месец. Случва се и да е дъждовен, но най-често е слънчев, безоблачен. Цъфтят цветя, дървета и храсти, разстилат се зелени клони, зреят плодове и зеленчуци.

Цветята в градината

В случай, че не е валял обилен дъжд повече от седем дни, трябва да поливате и то така, че да осигурите влага на растенията за следващия седемдневен период. За да предпазите някои по-чувствителни видове растенията от гъбични заболявания, поливайте ги с лейка без решетка, като внимавате да не намокрите листата им.
В цветната градина цъфтят различни едногодишни и многогодишни видове. Радват с разнообразие от багри - рози, богородички, циния, тагетес, календула и още много други, но оставени без грижи бързо ще загубят чара си. Трябва да се поливат, да се поддържа почвата рохка и чиста от плевели. Към края на месеца е редно да се подготвят местата за засаждане на теменужки, маргаритки, незабравки и други.
Цъфтящите растения може да подхраните с Тор за цъфтящи растения.

Саксиините цветя

Намокрете една гъба с хладка вода и обирайте с нея прахта от листата на стайните растения от горната и от долната страна. Отваряйте редовно прозореца, стайните растения имат нужда от свеж въздух. От време на време, разрохквайте почвата в саксиите, за да може коренчето да диша. Поливайте ги ежедневно с вода, а ако много се затопли сутрин и вечер.

Добавяйте течен Тор за балконски цветя във водата. Едногодишните растения имат най-голяма нужда от допълнителни хранителни вещества.
Не забравяйте да поливате и висящите саксии. Те много бързо изсъхват. Друг вариант е да ги свалите и да ги оставите да се напоят в широк и дълбок съд.
Ако не искате да поливате с чешмяна вода, можете да съберете дъждовна вода, ако вали. Водата, която използвате за поливане, трябва да бъде с температура на въздуха. По-студена или по-топла е шок за растенията.
Ако ще отсъствате по-дълго време, приберете саксиите на сенчесто място. Това можете да направите и със стайните растения, които ще запазят по-свеж вид навън, по време на пътуването ви.
Когато лавандулата разцъфне напълно, отрежете клончета за сушене. Сложени в ленени торбички, сухите цветове ухаят страхотно.

Как да спасите засъхналите растения?

Ако през почивните дни не сте вкъщи, има опасност стайните и балконските растения да засъхнат поради липса на вода. След като се приберете и видите подобна ситуация, не се опитвайте да възстановите водното равновесие в саксиите с обикновена лейка - водата просто ще се стича към подложката на саксията, през големите пукнатини в почвата на растенията. Най-добре е веднага да потопите саксията в кофа с вода и да ги държите там, докато на повърхноста на водата спрат да излизат въздушни балончета. След това саксията трябва внимателно да се извади, да оставите водата да се отцеди и едва тогава може да я поставите на предишното й място. Така влагата в саксията ще е достатъчна за растението. Оттук нататък можете да поливате по обичайния начин.
Стеблата на саксийните растения, през лятото вероятно са надебелели значително. Затова трябва да разхлабите връзките, с които сте ги привързали към колчета, за да не се врязват в тъканите на растенията.
На огрените от слънцето южни балкони, корените на растенията в тъмните саксии лесно прегряват. В резултат на това активността им се понижава. Тогава може листата дори и при редовно поливане да започнат да вехнат. Покрийте саксиите със светла тъкан или ги поставете в просторни кашпи.
Използвайте Лактофол обогатител за стайни растения.

Зеленчукова градина

В зеленчуковата градина най-много грижи създава зреещата реколта. Все по-често трябва да се обират узрелите плодове и зеленчуци, особено доматите, краставиците, зеления пипер, патладжана, градинския фасул и бамята. Забавянето е за сметка на развитието на млади завръзи, които не могат да нарастнат и да узреят бързо, а това означава по-малко продукция и в повечето случаи с лошо качество. Към края на август ще настъпи и времето за първата сеитба на спанака.

Пазете краставиците от брашнестата мана.Това е една от най-често срещаните болести по краставицата. От нея страдат и пъпешите, както и други тиквени растения. Причинява се от гъбички. Болестта напада всички надземни части на растенията - листа, стъбла, плодове. Започва с поява по листата и стъблата на малки петна, покрити с брашнест налеп. Те се разрастват и обхващат целите листа и стъбла. Листата жълтеят, изсъхват и окапват, плодовете стават негодни за консумация. Развитието на брашнестата мана се благоприятства от висока влажност, така че поливайте редовно, но не заблатявайте. 

Подхранвайте зеленчуците с подходящите за тях торове - тор за домати ЛАКТОФОЛ, Лактофол Гранулиран универсален тор.

Овощната градина

В овощната градина основна грижа е поливането. Водата ще се отрази добре на наедряването плодовете на късните сортове ябълки, круши и дюли. Младите дръвчета, чиято коренова система все още не е изградена, са особено чувствителни на засушаване. Полезно ще е и подхранването на ягодите с Лактофол гранулиран тор за дребноплодни храсти, придружено с напояване и окопаване. В края на август при тях започва залагането на цветни пъпки.

Резитбата на малините започва посред лято

Резитбите през август трябва да се правят през облачни дни или вечер. Това се прави, защото разреза изпарява много вода и растението може да придобие кафеникав вид и да изсъхне. Времето до средата на август все още е подходящо за размножаване на къпините от сортовете със стелещи се стъбла, чрез върхово вкореняване.


Поддържайте почвата рохка в лозето


Лятната обработка, трябва да е плитка - до 5-7 см дълбочина. Така се образува тънък рохкав сух пласт. Дълбокото разрохкване не е желателно, защото се губи повече влага.
Окопаването на лозето става още по-належащо, когато в резултат на засушаване се появят дълбоки пукнатини, доста често срещано при по-тежките почви. През тях се изпарява влага и от по-дълбоките почвени пластове. Окопаванията трябва да се прекратят щом зърната на червените сортове започнат да се прошарват, а на белите - да омекват.
Не пропускайте да почистите росните корени на новозасадените лозички. За целта се разравят почти до основата и всички корени, прокарали по средата и към горния край на подземното стъбло (пръчката) се изрязват, след което се заравят без да се оформя купчинка от рохка пръст. Подходящият момент е около средата на август.
Ще помогнете много на асмата да натрупа повече захари, ако премахнете листата под гроздовете и другите наоколо, които ги засенчват. Така слънцето ще прониква до зърната. Ще постигнете и по-добро проветрение, което е условие да не се развива сиво гниене.
Подхранете с Лактофол Гранулиран универсален тор. Полейте обилно.

Подправките

Подправките, които образуват семена като копър, анасон, кориандър, чубрица могат през август да бъдат събирани и сушени.

Засаждане на вечнозелени храсти

В края на август настъпват благоприятни условия, за засаждането на такива вечнозелени растения, като рододендрона, туята, тисът, лавровишната и др. До есента те трябва да успеят да се вкоренят и по този начин по-лесно да преживеят зимния период. Изкопайте яма с такъв размер, че в нея свободно да се разположат корените с пръста около тях. Нужно е преди това да разрохкате почвата на дъното на ямата. Поставете младото растение и запълнете дупката до края, с изкопаната преди това почва, като я смесите с Торфена смес за листно-декоративни растения. След като приключите със засаждането, полейте много добре растението.
Подхранете с Лактофол тор за иглолистни.

Плевете редовно

Прецъфтелите цветове откъснете, колкото може по-скоро. Така се увеличава шансът за втори цъфтеж.
Същото се отнася и за розите, още преди да са се образували шипките, изрежете цветовете. За да си възстановят бързо силите, торете розите с Тор за рози и градински цветя. Щом като цветовете прецъфтят, можете да подрежете клончето. Мястото на срязване определяте, като броите от разклонението до петото листо.

Тревната морава

Ако по време на отпуската моравата ви е израстнала много, трябва да я косите най-малко три пъти: първо на височина 10-12 см, след седмица - на 7-8 см, и след още седем дни - до 4-5 см.
Поливането на тревния килим е много важно през топлите месеци. Необходимо е да се коси редовно. Но не много ниско, защото има опасност тревата да изгори и да пожълтее. Торенето на тревата 2 пъти на всеки месец е важно, за да се постигне добър резултат използвайте Лактофол Комплексен тор за трева с дълготрайно действие. За да избегнете жълтите петна, торете през облачни дни и полейте обилно след това.Свързани продукти

Градинска ножица, алуминиева
Код: GR6201
Цена: 14.99 лв.
Градинска ножица,12мм
Код: R344
Цена: 5.89 лв.
Градинско гребло 42см
Код: GR0193
Цена: 6.59 лв.
Гребло, малко
Код: RYH616G
Цена: 5.99 лв.
Жълт фасул Супер нано
Код: 20309
Цена: 1.59 лв.
Зелен фасул Салатен
Код: 20310
Цена: 1.59 лв.
Календула Orange King
Код: v122
Цена: 2.99 лв.
Краставица  Дълга
Код: 203080
Цена: 1.59 лв.
Краставица  Маркетмор
Код: 20307
Цена: 1.59 лв.
Марки представени в магазин Ботаника