Календар на градинаря за м. Октомври

Календар на градинаря за м. Октомври


Сподели

Винаги има какво да се прави в градината и в тази статия ще разберете какво да направите за цветната леха, зеленчуковата градина, овощните насаждения и тревната площ през м. Октомври.

Ето няколко прости правила, които ще са ви от полза през този месец:

1.    ПОДРЕЖЕТЕ МНОГОГОДИШНИТЕ ХРАСТИ И ОВОШКИ

за да концентрират силите си в развиване на кореновата система и добро презимуване. Почистете многогодишните растения от сухи листа, клони и преминали цветове/плодове.

Есенната резитба е много важна за правилното развитие на многогодишните растения. Подрязаните рози и други цъфтящи храсти ще цъфтят по-обилно през следващата година. Прочетете повече за есенната резитба на розите.

След почистване и подрязване на растенията, добавете мулч или торф около растенията, за да предпазите корените им от измръзване през зимата.

2.    ПОДХРАНАНЕТЕ РАСТЕНИЯТА С ПОДХОДЯЩ ТОР

за да ги подготвите за предстоящите студени дни. Есенното подхранване е жизненоважно за многогодишните растения, защото много от тях сега започват да формират плодните си пъпки, затова не го забравяйте! Прочетете повече за подхранването на различни растения.

Сега се прави и есенното подхранване на малините. За подробности, вижте тук.

3.    ПРИБЕРЕТЕ ПОСЛЕДНАТА РЕКОЛТА ОТ ЛЯТНАТА ГРАДИНА. 

Съхранете плодовете на лятото в сухи и проветриви помещения. 

Съберете реколтата от грах, фасул, тиквички, тикви и зеле. Ако все още има неузрели домати и пипер, отскубнете растенията и ги окачете надолу с главата в по-топло помещение, за да узреят.

4.    ЗАЩИТИТЕ МНОГОГОДИШНИТЕ РАСТЕНИЯ ОТ ПРЕДСТОЯЩИТЕ ЕСЕННИ СЛАНИ

 като ги покриете с градинско фолио в студените нощи.  Приберете саксиите в по-топли помещения или увийте растенията с изолиращ градински текстил. Прочетете повече за ползите от градинските тъкани и как да ги ползвате.

5.    РАЗКОПАЙТЕ И ПОДХРАНЕТЕ ПОЧВАТА В ЦВЕТНИТЕ И ЗЕЛЕНЧУКОВИТЕ ЛЕХИ.  

Започнете да компостирате растителните отпадъци. Прочетете повече как да подготвите и обогатите почвата за следващия сезон.

6.    ЗАСАДЕТЕ ЛЮБИМИТЕ СИ ЦВЕТНИ И ПЛОДНИ ХРАСТИ, ОВОШКИ, ЛУКОВИЦИ И СТУДОУСТОЙЧИВИ ЦВЕТЯ. 

Засадете новите попълнения от овошки и горски плодове. 

Сега е времето да засадите и луковиците от лалета, зюмбюли, нарциси, минзухари, кокичета и други есенни луковици за изобилни цветни комбинации през пролетта. Прочетете повече за успешно засаждане на есенни луковици.

Семената на някои многогодишни цветя покълват когато се стратифицират в студено и влажно време и есента предлага естествени условия за това. Някои едногодишни цветя също могат да преживеят студеното и влажно време през зимата и да покълнат по-бързо през пролетта за по-ранни цветове отколкото цветята, отгледани с разсад през пролетта. Прочетете повече за цветята, които можете да посеете през есента.

Есента е времето да пресадите многогодишните храсти, които сте отгледали от семена през годината, на постоянното им място. Прочетете повече за отглеждане на лавандула от семена.

7.    ОКОСЕТЕ ТРЕВАТА

След летните барбекюта на двора и редуващи се периоди на горещо и дъждовно време, тревният килим се нуждае от грижа, която да му помогне да се възстанови и събере сили за предстоящата зима. Почиствайте редовно падналите листа и подхранете моравата за успешно презимуване.

Вижте нашите съвети за подготовка на тревата за зимата и свеж зелен старт през следващата пролет.

Насладете се на последните топли дни и се погрижете за градината. Есенните грижи са гаранция за успех през следващата пролет!

Свързани продукти

Лале кичесто DOUBLE ICE CREAM/+ 5 бр.
Код: 653136
Цена: 11.89 лв.
Марки представени в магазин Ботаника