Календар на градинаря м. Септември

Календар на градинаря м. Септември


Сподели

Септември е златен. Септември е цветен. Септември е благодат!

С няколко лесни и приятни стъпки можете да се радвате на всички цветни и вкусни плодове, които септември предлага.

Ето как да се насладите на предстоящите златни моменти на балкона и в градината:

 

 

...НА БАЛКОНА

Продължавайте да подхранвате и прочиствате балконските цветя. 

Балконските и градински цветя ще цъфтят до късна есен! Преди да купите тор, вземете предвид няколко фактора:

  • В домашни условия обикновено се ползват течни торове, които се разтварят във вода за поливане, докато външните растения е по-добре да се подхранват с гранулирани торове, които при поливане и дъжд се разтварят постепенно и осигуряват по-дълго действие.
  • Някои растения предпочитат кисели или алкални почви. Това е съществен въпрос, на който трябва да си отговорите преди торене.

Повече за торенето на различните растения можете да прочетете тук.

Попълнете празните места на преминалите вече едногодишни растения 

Хортензии, хризантеми и теменужки цъфтят есенно време и ще красят балконите и градините ви до края на м. ноември.

Ако искате да имате зюмбюли за Коледа, сега е моментът да ги засадите! 

Процесът се нарича “форсиране” и се прилага при желание за ранен цъфтеж на луковични цветя. Отгледайте подаръци за Коледа! Тук можете да прочетете как, стъпка-по-стъпка, да заложите луковици за форсиране.

Оформете розите

Погрижете се за розите през есента, за да имате здрави, енергични и пълни с цвят растения, през следващата година. Отрежете всички изсъхнали и увяхнали цветове на розите, за да се предотврати гниене, което е предпоставка за развитие на болести през следващата година. Тук можете да прочетете повече за есенната грижа при розите.

Засейте ароматни подправки и цветя в балконски сандъчета или саксии

По-късно можете да ги внесете в апартамента и винаги ще имате нещо подходящо за украса към вечерята или добавка във вазата. През различните месеци, можете да сменяте растенията според сезона и периода им на цъфтеж. Сега можете да наблегнете на растения, които цъфтят и плододават през есента за красива и ароматна градина на балкона чак до първите слани. Изберете сред теменужки, хризантеми, астри, далии от цветята. Както и кориандърдив копърриганмащеркамагданозрозмарингорчица, киселец, мента и рукола от подправките и марулиароматен грахлукрепичкиморкови и спанак от зеленчуците.

Направете списък с любими цветя за догодина

Запишете си какво ви е впечатлило през тази година - кои цветя са ви харесали, кои зеленчуци бихте пробвали да отгледате следващия сезон и за кое растение завидяхте на съседката…следващата пролет това ще е отправна точка при планиране на балкона и градината.

...В ГРАДИНАТА

Септември е по-хладен и по-влажен от Август и дните стават чувствително по-къси. Докато в цветната градина почти няма друга работа, освен да се наслаждавате на есенните цветове, в зеленчуковите и овощни градини има много работа по събиране на реколтата.

Събирайте готовата реколта 

Опадалите плодове през септември не бива да угниват продължително под дърветата. Тъй като в повечето случай това са червиви плодове, съществува опасност техните ларви да изпълзят в почвата и да се превърнат в какавиди, откъдето ще плъзнат още по-масово през следващата година. По възможност, събирайте всеки ден окапалите плодове. Може да ги използвате за мус или желета. Ако останат по-дълго време по земята, придобиват земен дъх и развалят вкуса на крайния продукт. Плодовете имат три вида зрелост: беритбена, консумативна и физиологична. Беритбената зрелост се достига когато плодовете са завършили своя растеж. Но при тази зрелост не всички плодове са годни за консумация, защото още не са придобили характерния за сорта си вкусови качества, цвят и аромат. Когато ги придобият се счита, че са достигнали консумативна зрелост. Физиологичната зрелост настъпва, когато потъмнеят семената на плодовете. Постарайте се да определите най-подходящото време за събирането на плодовете. 

  • Ябълките трябва да се стремите да събирате с дръжките, защото мястото на дръжката е един от отворите, през които в нея могат да проникнат гнилостните микроорганизми.
  • Дюлите се събират без дръжки. Върху клончето, което носи плода на дюлята, се намират плодните пъпки за следващата година.

Не бива да оставяте заболелите плодове на дървото. Отстранявайте и тях, защото върху тях продължават да се развиват причинителите на болести и вредители и да се задържат  по дървото.

След прибирането на реколтата е желателно да се направи още едно поливане на овощните дръвчета, ако има такава възможност.

За да имате вкусни домати догодина, подгответе почвата още в края на септември като използвате култиватор или права лопата и направите т.нар. “обръщане” на почвата. Това осигурява добър влагозапас за следващия сезон, а в резултат от продължителното замръзване на почвата - рохка почва за пролетта.

Подгответе почвата за новите овошки и оформете короните на младите дръвчета

Ако имате намерение през октомври да засаждате нови овощни дръвчета, е добре да обработите два пъти определените за засаждането им места, а по възможност и около тях, с подходящ препарат срещу почвени вредители. Засадените през есента декоративни дръвчета и цветни/плодни храсти, се вкореняват и адаптират много по-добре, тъй като през есента земята все още е топла, слънцето е достатъчно силно, а есенните дъждове напояват дълбоко почвата.

Септември е месецът, през който трябва да проведете сезонната резитба на младите дръвчета с буйно развиваща се корона или пък на дръвчетата, чиято корона е значително сгъстена. Прави се след събиране на плодовете.

Погрижете се за тревната площ

След летните барбекюта на двора и редуващи се периоди на горещо и дъждовно време, тревният килим се нуждае от грижа, която да му помогне да се възстанови и да се подготви за предстоящата зима. Можете да научите  как да подготвите тревата за зимата и как да я подсилите така, че да е жизнена и готова за свеж зелен старт през следващата пролет тук.

Ако все още не сте оформили тревната площ, септември е моментът! Засетите треви през есента са по-здрави, по-гъсти и по-издръжливи в дългосрочен план. Прочетете повече за оформяне на здрав, плътен и красив тревен килим тук.

Почистете и обезпаразитете оранжериите, в които ще заложите разсадите през първите месеци на новата година.

Сега е моментът да попълните липсващите градински инструменти, които по-късно през есента ще са ви необходими за зазимяване на градината. Тук ще откриете най-необходимите материали и ръчни инструменти за производство на разсад, за отглеждане на здрави и плодовити растения, за защитата им от климатични аномалии и вредители, за оформяне на многогодишни насаждения,  за обработка на почвата и още много други дейности.

Марки представени в магазин Ботаника