Съвети за отглеждане на Гурме зеленчуци

Съвети за отглеждане на Гурме зеленчуци


Сподели

Добре дошли в Гурме селекцията на магазин БОТАНИКА!

Тук ще намерите повече информация за закупуване, отглеждане и използване на ДЖИНДЖИФИЛ, АСПЕРЖИ и АРТИШОК. С тях можете лесно да експериментирате и да съставите гурме меню за близките ви, директно от градината!

Джинджифилът предпочита заслонени места, непряка слънчева светлина, топло време, висока влажност и богата, влажна почва. Не търпи слана, директно слънце, силни ветрове и преполята почва. Посадете джинджифила през пролетта когато температурите са между 24 и 30 градуса.

За да отглеждате джинджифил, в градината или в саксия, ще ви трябва почва, богата на хранителни вещества (можете да добавите тор).  Трябва също да е достатъчно влажна и да не изсъхва, но и добре дренирана, за да не наводнява корените на джинджифила.

Можете да нарежете или разчупите коренището на джинджифила на малки парчета, всяко с покълнали пъпки, а можете и да посадите и целия корен. Сади се на 5-10 см дълбочина като покълналите пъпки трябва да сочат нагоре. Предварително накиснете грудката в топла вода за една нощ.

Джинджифилът има нужда от много влага докато расте. Почвата му никога не трябва да изсъхва. В същото време не преполивайте – дренажната вода отмива и хранителните вещества.

Най-подходящото време за реколта е след като листата на джинджифила са окапали. Обикновено до този момент се стига след 8-10 месеца.

 

Аспержите са едни от най-изтънчените зеленчуци и с право присъстват в менюто на повечето изискани ресторанти.

Ето как да включите аспержите и във вашето меню:

Почва

Посадете в предварително оформено място с дълбоко структурна, лека, глинесто-песъчлива почва. Ако почвата е по-малко пропусклива, оформете повдигнато легло.

Реколта

Реколтата се събира от втората година и продължава 3-4 месеца. Първата реколта е по-бедна, но добива се увеличава с всяка изминала година. Последващите години можете да събирате реколта от пролетта до ранно лято.

Отглеждане

Когато събирате реколта, огънете стеблата (свещите) докато се отчупят. По този начин ще увеличите реколтата през следващата година. Когато стеблата намалят височината си до размера на молив, прекратете със събирането на свещи и изчакайте следващата пролет. След края на реколтата, аспержите ще развият  папратови листа. През лятото отстранете  пожълтелите листа. По този начин растението ще премине в спящо състояние и ще изкара свещи и на следващата година. Корените на аспержите не се ядат.

Артишокът се смята за гурме зеленчук заради деликатния вкус на съцветията си, които се берат и ядат преди да разцъфнат.

Растението може да се отглежда в лехи през 60 см растояние и 75 см между редовете, но едно растение може да е достатъчно, тъй като всяко образува до 12 ядливи съцветия.

Подготовка на почвата

Изберете слънчево място с добре отцедлива почва. Добавете подхранена почва (субстрат) и глинесто-песъчлива почва за подобряване на дренажа. Внесете минерален тор, преди посаждането на артишока, при доза 60 гр/м2.

Грижи

Поливайте обилно растението докато се захване и внимавайте да не се засуши, ако времето е топло. Отрежете стеблата през есента, а през зимата загърлете с подхранена почва или дървен мулч. През ранна пролет наторете, за да подпомогнете растежа.

Реколта

През първата година артишокът трябва да вложи всичките си сили в растежа си затова отстранете всички съцветия, които се оформят. През втората година оставете ядливите съцветия да се развият и ги отрежете през лятото. Първо откъснете терминалното съцветие (това на върха), след това най-голямото. Отрязвайте съцветията  преди да са започнали да се разтварят. Режете ги заедно с няколко сантиметра от стеблото. Отрежете страничните съцветия когато достигнат приемлив размер.

 

Опитайте различни екзотични вкусове и споделете с нас изживяването.

Бон апети!

Марки представени в магазин Ботаника