Компостиране у дома: Гайд за начинаещи

Компостиране у дома: Гайд за начинаещи


Сподели

Ако вече сте убедени в ползата от компостирането в домашни условия, прочетете нашия подробен гайд с въпроси и отговори, които да ви помогнат в това начинание. Те ще ви предоставят цялата необходима информация за това как да започнете по правилен начин да използвате компостер в дома си. Разбира се, ако имате нужда от повече яснота, можете да прегледате и останалите материали, посветени на компостирането, в нашия сайт.

Посрещнете домашния компостер! Въпроси и отговори, които ще ви помогнат да се запознаете с домашните компостери Bokashi.

В случай че сте напълно начинаещи и тепърва навлизате в темата „домашно компостиране”, препоръчваме да прочетете внимателно всички въпроси и отговори, които сме събрали тук. Ако пък вече знаете повече за компостирането в домашни условия, може да прескочите част от информацията и да обърнете внимание само на онези моменти, които привлекат вниманието ви.

Какво можете да слагате в домашния компостер?

Най-хубавото при домашните компостери е, че повечето от тях (такива са и тези, които ви препоръчваме да използвате), работят по метода за компостиране Bokashi. Те разлагат съдържимото в тях, благодарение на ферментационния процес, който е доста силен и способен да се справи с всякакъв вид органични отпадъци. Поради тази причина ще можете да изхвърляте в него почти всякакви хранителни отпадъци, включително месо и кокали. Разбира се, за предпочитане е те да бъдат на малки парчета. Ето списък с най-често изхвърляните в домашните компостери органични отпадъци:

  • Плодове и зеленчуци
  • Обелки от цитруси и банани
  • Готвена храна
  • Сготвено или сурово месо
  • Риба
  • Кисело мляко
  • Сирена
  • Яйца
  • По-малки кокали
  • Хляб
  • Мляно кафе/отпадъчното кафе от вашата кафе-машина
  • Пакетчета от чай
  • Цветя и по-малки парчета кухненска хартия

Какво НЕ трябва да се изхвърля в домашния компостер Bokashi?

  • Течности (вода, мляко, сок, оцет, олио или зехтин)
  • Хартия
  • Пластмаса
  • Големи кости или кокали
  • Пепел
  • Животински екскременти

Подходящ ли е домашният компостер за апартаменти?

Компостерите Bokashi са специално създадени за употреба в дома. Защо? Те са херметически затворени и НЕ изискват нито почва, нито червеи за процеса на разлагане на био отпадъците, за разлика от класическото компостиране.

Как да използваме домашния компостер?

Употребата на класическия домашен компостер (Bokashi Organko) е изключително лесна. И не се различава твърде много от употребата на всяко друго кошче за отпадъци. Ключовата разлика обаче се крие в ефективните микроорганизми, които трябва да прибавите към сместа, използвайки ускоряващия процеса Bokashi Биоген (смес от бран с меласа (захар и вода), обогатена с полезни микроорганизми (млечнокисела бактерия, дрожди, фотосинтетични организми, актиномицети и езнимно активни фунги). Биогенът Bokashi ускорява процеса на ферментация.

Когато използвате домашния компостер Bokashi, е много важно да го затваряте много добре всеки път, след като добавяте отпадъци в него. Също така трябва да го източвате на всеки 2-3 дни, за да премахнете течността от него.

Какво да правя, ако домашният ми компостер започне да мирише лошо?

Когато ползвате домашните компостери Bokashi, те никога не трябва да миришат лошо. Всъщност, когато капакът на компостера е затворен, изобщо не трябва да се усеща никаква миризма. Нормално е след отваряне на компостера да се усети специфична миризма, но не и твърде силна. Ако вашият домашен компостер започне да мирише зле и забележите тъмна плесен вътре в него, това означава, че компостът се е развалил. Ще трябва да се отървете от него (за целта използвайте контейнери за биоотпадък), да измиете кошчето много добре и да започнете всичко отначало.

Трябва ли да почиствам домашния си компостер? Ако да, то как?

Няма причина да почиствате компостера, ако процесът на ферментация върви гладко и сместа не се развали (няма тъмна плесен). Ако желаете, можете да го изплаквате с вода, но се уверете че след това сте го подсушили добре и не сте оставили твърде много вода вътре. По-важното е да не използвате препарати за почистване на компостера, тъй като химикалите в тях ще попречат на ефективните микроорганизми да оцелеят и да си свършат работата при процеса на ферментация.

Какво да правя, когато компостерът ми се напълни?

Когато компостерът се напълни, го оставете затворен, докато трае процесът на ферментация (около 2 седмици). През това време пак трябва да източвате компостера на всеки 2-3 дни. Поради тази причина най-добрият вариант е да имате 2 домашни компостера, така че да използвате втория, докато първият е пълен и сместа в него ферементира около 2 седмици. След този период сместа в компостера Bokashi е готова за употреба. Ако имате градина или цветя, засадени в саксии, можете да я използвате за тези нужди. Ако пък нямате, най-добре подарете готовата смес на познат градинар или на градински център.

Появяват ли се личинки и мушички в домашния компостер?

Ако всеки път затваряте плътно капака на компостера, в него не би трябвало да се появят личинки или мушички. Но, в случай че забравяте да затваряте капака, мушици могат да се появят и да снесат яйцата си. За да не се случва това, просто се уверявайте, че плътно затваряте капака на компостера всеки път, когато го използвате.

Защо има кранче на компостера Bokashi?

Течността, която се събира в долната част на компостера (или ферментационният сок) е много важен вторичен продукт от ферментационния продукт. За да сте сигурни, че осигурявате правилните условия и за да не се появи неприятна миризма от домашния ви компостер, трябва да източвате течността от кошчето веднъж на всеки 2-3 дни. С тази цел компостерите Bokashi са снабдени с кранчета. Тази течност е органичен течен тор, който без разреждане може да се използва за отпушване и изчистване на каналите в дома ви, а в разредено състояние е идеална храна за растенията, които отглеждате в дома си, на балкона или в градината.

Как работят капаците на домашните компостери?

Качествените домашни компостери са произведени с огромна прецизност. Затова и техните капаци прилепват идеално и осигуряват херметическо затваряне на контейнера, но в същото време са лесни за поставяне и махане, за да се ползват по-лесно и удобно.

Как да поставя капака на компостера?

Капакът трябва винаги да се затваря лесно. Ако имате проблеми при затварянето, проверете дали случайно няма някакви биоотпадъци, които да пречат на затварянето на капака. Уверете се, че поставяте капака по правилния начин.

Лесен и полезен гайд за компостиране вкъщи с домашен компостер – финални мисли

Ако четете тази статия, то вие навярно сте човек, който го е грижа за околната среда. И ние искрено желаем да ви благодарим за това! Искаме и да ви окуражим да продължавате с усилията си и винаги да правите най-доброто, на което сте способни.

Знаем, че понякога компостирането и заниманието с органични отпадъци, а и всякакви други отпадъци, не е така удобно, както би ни се искало. Въпреки това, правилният начин е този. Жизненоважно е да направим всичко, което можем, за да намалим боклука, който правим и да използваме повторно онова, което може да се използва. А за тази цел домашните компостери са идеалното решение.

Свързани продукти

Биоген 1 кг
Код: 300338
Цена: 22.99 лв.
Марки представени в магазин Ботаника