Кето градинка на балкона

Кето градинка на балкона


Сподели

Кето режимът е популярен начин на здравословно хранене, което включва полезни  мазнини и ограничено количество въглехидрати. Много ефективен начин да поддържате запасите си от кето зеленчуци и подправки е да ги отглеждате сами. Ако нямате задълбочени градинарски умения и парче обработваема земя, не означава, че не можете да градинарствате успешно! Контейнерното градинарство е забавно и лесно, и е на една ръка разстояние от кухнята ви!

Градинка на балкона е чудесен повод да се потопите в света на градинарството. Ако следвате кето режим, имате нужда от ниско-въглехидратни зеленчуци, плодове и ароматни подправки. Можете да отглеждате много от тях на балкона си.

Броколи, карфиол и брюкселско зеле са в основата на всеки кето режим, но са трудни за отглеждане дори за опитните градинари, а и изискват много място за развитие. За радост, има други кето растения, подходящи за отглеждане в саксии на балкона.

Ето някои от най-популярните кето растения, които са богати на хранителни вещества и с не много въглехидрати. Освен че са много подходящи за кето хранене, се отглеждат лесно, издръжливи са и растат добре в малко пространство, стига да им осигурите достатъчно светлина и вода.

Манголд

Цветно растение с ядливи листа, богати на протеини и фибри и ниски на въглехидрати. Отглежда се на богата и влажна почва. Сее се през април, а реколтата се събира през цялото лято. Поливайте и берете реколта редовно, но без да отнемате повече от 1/3 от листата. Сейте през 2-3 седмици за по-продължителна реколта.

Спанак

Cпaнaĸът e pacтeниe c мaлĸo ĸaлopии и мнoгo витaмини и минepaли. Отглежда се лесно и дава целогодишна реколта. Подходящ за отглеждане в саксии. Може да се отглежда за бейби листа. За вкусна реколта, отглеждайте спанак през по-прохладните месеци.

Маруля

Марулята е богата на калций, фосфор, магнезии и витамин A и съдържа много малко въглехидрати. Може да се отглежда целогодишно до -5 градуса температура на почвата. При съхранение в полиетиленов плик, запазва свежестта си до 4-5 дни в хладилник.

Рукола

Дивата рукола е растение на прохладния климат. Има наситен пиперлив вкус. Листата и стеблата се режат докато са още млади. Съдържат малко въглехидрати и много калций и цинк. Поливайте и берете реколта редовно, но без да отнемате повече от 1/3 от листата. Сейте през 2-3 седмици за по-продължителна реколта.

Кресон

Кресонът е едногодишно растение, богат източник на витамини, протеини и фибри. Може да се сее и консумира целогодишно както в домашни условия, така и на балкона през месеците без отрицателни температури. Честото поливане допринася листата да останат нежни, а вкусът свеж. Не отглеждайте на директно слънце и сейте през 1-2 седмици за удължена реколта.

 

Магданоз

Магданозът съдържа малко въглехидрати и само 5г листа ще ви осигурят 100% от препоръчителната дневна доза витамин К. Може да се отглежда целогодишно. Сейте през 2-3 седмици за по-продължителна реколта.

 

Босилек

Босилекът има антиоксидантни и антибактериални свойства и ще ароматизира трапезата и балкона ви! Може да се отглежда както в сандъчета на балкона, така и в саксия на прозореца. Поливайте умерено и редовно берете реколта като не събирате повече от 1/3 от листата. За удължена реколта, сейте през 1-2 седмици.

 

Как да започнете своята кето градинка?

Ако все още нямате опит с отглеждане на растения, започнете с по-лесни растения, които издържат на суша, в случай, че забравите да ги поливате често.

Трите най-важни условия, които определят успеха на всяка градинка са: светлина, подходяща саксия и вода.

Светлина:

Различните растения имат нужда от различно количество светлина всеки ден. В общия случай, растенията обичат сутрешното слънце и имат нужда от защита в горещите летни следобеди. Всичко, което има аромат, цъфти и отглежда плод има нужда от поне 6-8 часа слънце всеки ден. Растенията с нежни листа и по-фина текстура, както и кореноплодните зеленчуци, предпочитат разсеяна светлина. Обичайно, това са всички растения, които не отглеждат цветове и не ухаят.

Саксия:

Спрямо това какви растения ще отглеждате, набавете си подходящи саксии и качествена почва. Листни зеленчуци и едногодишни подправки имат плитки корени и могат да се отглеждат и в по-малки саксии. Зеленчуците, особено кореноплодните, имат нужда от повече място, затова им осигурете по-дълбоки саксии. Старайте се винаги да избирате саксии от естествени материали като дърво, камък или глина. Естествените материали позволяват на корените да дишат и създават добър климат за развитие на цялото растение.

Вода:

Сутрешното поливане е като свеж бустер за растенията, на които им предстои тежък ден под слънцето. Полива се ниско почвата, а не отгоре върху листата, защото, ако водата не е успяла да се изпари напълно, слънчевите капките ще прогорят нежните листа. Освен вода за корените, ниското поливане осигурява и достатъчно влага за през деня.

След като растенията ви започнат да се развиват и да плододават, вече можете да събирате реколта и да им се наслаждавате. Следвайте любимите си рецепти с продукти  от градината, право в чинията!

Ако искате да градинарстваме заедно стъпка-по-стъпка, последвайте ни в Instagram  и Facebook.

Свързани продукти

Босилек БИО
Код: 9704
Цена: 1.99 лв.
Кресон БИО
Код: 9703
Цена: 1.99 лв.
Магданоз италиански БИО
Код: 9700
Цена: 1.99 лв.
Манголд (цветен)
Код: 9701
Цена: 1.99 лв.
Маруля May King БИО
Код: 9706
Цена: 1.99 лв.
Рукола БИО
Код: 9707
Цена: 1.99 лв.
Спанак Матадор БИО
Код: 9702
Цена: 1.99 лв.
Марки представени в магазин Ботаника