За летния курорт на стайните растения

За летния курорт на стайните растения


Сподели

Лятото е вече тук с всички прекрасни емоции, които ни е подготвило. А и така дълго го чакахме, нали? Освен за своята приятна почивка през този сезон обаче, хубаво е да се погрижим и за летния курорт на нашите стайни растения, които толкова много обичаме.

Тяхната програма за почивка включва няколко лесни, но важни стъпки:

1/Изнасяне навън на тези растения, за които това е полезно.

2/ Климатизация.

3/ Поливане и торене.

Защо е добре някои стайни растения да бъдат изнасяни навън през лятото?

Топлината, светлината и свежият въздух активизират растежа на растенията;

Дъждът отмива натрупания прах и фотосинтезата е по-активна;

Растенията, които не летуват в стаята, изнасяйте под открито небе в облачни дни;

Дори и цветята, които обичат слънцето, се нуждаят от сянка 2-3 дни, за да могат да привикнат към силната светлина;

Кои стайни растения се чувстват добре под открито небе?

Пустинните кактуси, каланхоето, колеусът, декоративният пипер, цитрусовите дръвчета, ешеверията.

Кои стайни растение не е полезно да се изнасят навън през лятото?

През лятото трябва да оставите вкъщи антуриума, листно-декоративната бегония (на леко засенчено място), бромелиевите (ананас, билбергия, вризея, гузмания), дизиготеката, дифенбахията, кордилинето, кафето, монстерата, каменното цвете, стефанотиса, филодендрона, хоята, цисуса;

Кои растения е полезно да се изнасят на свеж въздух през лятото?

Това са абутилонът, азалията, аспарагусът, стайният бамбук, хибискусът (подберете му много светло място), хипеаструмът, драцената, листовидните кактуси, кливията, камбанките, марантата, млечките, палмите, папратите (под открито небе само в топлите нощи, или на шарена сянка и във влажен субстрат), пасифлората, бръшлянът, тиландсия, традесканцията (температурата трябва да не пада под 10 градуса), фикусите, хлорофитумът, екзакумът, юката.

Климатизиране на растенията за „летния им курорт”

Започнете да изнасяте растенията първоначално само в сенчести дни. После ги излагайте на пряка слънчева светлина само сутрин и вечер за кратко. Пазете ги от вятър. Най-лесно е да изнасяте растенията си на балкона, докато се климатизират.

Разбира се, за всяко растения трябва да се грижите според нуждите му. Ако растенията обичат повече вода, поливайте ги и ги пръскайте, но никога под пряка слънчева светлина, за да не изгорите листата.

Редовно проверявайте растението, когато го прибирате обратно вътре, дали не е нападнато от вредители.

Трайното завръщане на стайните растение у дома е добре да стане през август, като тогава пак трябва да предвидите време за климатизация.

Поливане и торене

Поливайте растенията според нуждите им и когато са навън през лятото, но винаги се съобразявайте дали почвата им вече не е влажна от поредния летен дъжд. Редовно почиствайте листата на зелените растения от прах. Това важи, както за стайните растения, които изнасяте навън, така и за стайните растения, които ще продължат да летуват вкъщи на закрито. Специално създаденият за целта спрей на SUBSTRAL за зелени растения ще бъде ваш верен помощник в тази дейност. Той ефективно отстранява варовикови петна от листа, причинени от твърдата вода, предотвратява напрашването на листата, намалява транспирацията на листата в сухи райони, като същевременно не възпрепятства естествения процес на дишане. Така зелените ви растения ще се радват на естествен и дълготраен блясък.

Лятото е активен период за растеж на любимите ни растения. Една от най-хубавите храни, които можем да им дадем сега е универсалният осмокотен тор, който се поставя само веднъж на всеки шест месеца и прави истински чудеса, както със стайните, така и с балконските зелени или цъфтящи растения.

Торовите кубчета на SUBSTRAL са перфектният източник на основни хранителни вещества, които се освобождават всеки ден в продължение на 6 месеца.

Как да използвате универсалния осмокотен тор?

1. Поставете кубчето в саксията между корените на растението!

2. Полейте с вода!

3. Насладете се на резултата!

 

Свързани продукти

Спрей за зелени растения, 200мл
Код: 1942111
Цена: 12.59 лв.
Марки представени в магазин Ботаника