Съвети за съхранение на семената

Съвети за съхранение на семената


Сподели

След прибиране на реколтата запазете семената, които са годни за следващите години.

СЪВЕТИ ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА СЕМЕНА
За съхранението на неизползваните семена за зеленчуци и цветя се изискват определени грижи. За да останат жизненоспособни, семената не трябва да бъдат изложени на влага или екстремни температурни колебания. Те трябва да се съхраняват на хладно и сухо място. Някои хора ги съхранява в запечатани найлонови торбички, а други ги държат в стъклени буркани в хладилника. Каквото и да изберете най-добре е добре те да не бъдат изложени на влага. Влагата може бързо да доведе до мухъл, което прави семената негодни за използване.

 

 ТЕСТВАНЕ НА СЕМЕНАТА

Да кажем, че имате някои семена, които са на няколко години. В този момент, наистина не може да бъдете сигурни дали те ще покълнат, дори ако те са били съхранявани при оптимални условия на сухо и хладно място.
В тази ситуация, можете да тествате семената няколко седмици преди засаждане, поставете семената на влажна хартия и ги покрийте с пластмасова кутия, след което ги поставете на топло. Проверете след една седмица и ако имате кълнове ще знаете, че семената са жизнеспособни.

Свързани продукти

Краставица Тони
Код: 7108
Цена: 1.19 лв.
City garden семена репички
Код: 10415
Цена: 1.29 лв.
Пипер Бяла шипка
Код: 1850
Цена: 1.19 лв.
Пипер Рибки
Код: 9195
Цена: 1.19 лв.