Супермаркет на балкона

Супермаркет на балкона


Сподели

Покачващи се цени, понижаващо се качество, криза, карантина…за съжаление, достъпът до качествена храна става все по-сложен. Не знаем какво попада в организма ни когато ядем плодове и зеленчуци. А ето, че сега дори не можем да отидем спокойно до магазина и да си купим свежи продукти!

Има начин да бъдем по-автономни и сами да отглеждаме здравословни храни! Можем да си направим БИО супермаркет на балкона!Smile

 

Планирането е първият и най-съществен момент. Разполагате с ограничено пространство и това е сериозно предизвикателство – как да използвате всеки сантиметър така, че да се възползвате от максимална реколта.

Възползвайте се от възможностите по вертикала, за да създадете повече пространство.

Потърсете в интернет различни идеи за вертикална градина и удвоете мястото, с което разполагате. Помислете и за различни от обичайните саксии, съдове за засаждане – сандъчета за парапет, стенни саксии, висящи съдове и подпори. Отглеждайте повече увивни растения. Можете да създадете допълнително пространство и с цветарник или друга стойка за повече саксии.

Според изложението на балкона, пресметнете колко часа дневна светлина получават растенията ви. Повечето подправки и зеленчуци трябва да получават поне 6-7 часа директна светлина всеки ден.

Следващата стъпка е да изберете какво ще отглеждате. Много е важно да отглеждате растения, които обичате да ядете, за да ги отглеждате с любов и с отношение.

Ето някои подходящи за отглеждане на балкон растения, а вие изберете по свои вкус:

Домати, краставици, моркови, люти чушки, маруля и всички нейни производни, репички, лук, чесън, грах, спанак, ядливи цветя и всякакви подправки. Можете да отглеждате и дребните, но така полезни и пълни с важни вещества, горски плодове – ягоди, боровинки и др.

Отгледаните от семена растения са по-издръжливи на неблагоприятни условия и стрес, по-плодородни и по-дълготрайни. 

Наред със зеленчуците, можете да отглеждате и любими цветя на балкона. Много от тях са в помощ на зеленчуковите растения и ги пазят от вредители. Хем красиви, хем работливи! Такива са невен, латинка, петунии, лавандула, детелина и хризантеми. Ароматът им отблъсква и досадните мухи и комари.

Преди да засеете семената, трябва да си набавите правилните съдове, в които ще отглеждате растенията. Независимо от сорта, всички растения се развиват по-добре в саксии от естествени материали. Глината, например, е порест материал и позволява на корените да дишат така, че дори и да сте преполяли растението, вероятността корените да загният е малка. По-скоро, водата ще се изпари през стените на саксията.

Друг плюс на глината е, че често цветът й издава дали растението има нужда от вода. Когато почвата е влажна, саксията е с наситени, по-тъмни цветове. Когато почвата е суха, цветовете на саксията избледняват и ще ви подсетят, че е време да полеете.

В таблицата по-долу можете да се ориентирате в изискванията на растенията и да прецените колко и какви саксии и съдове ви трябват и кога да стартирате всяко растение така, че да планирате и реколтата:

Планирането на реколтата е не по-малко важно от планирането на старта на едно растение. Изберете си растения, чиято реколта ще изчакате преди летния ви отпуск или друго планирано пътуване. 

След като изберете растенията и си набавите семена и материали, можете да запретнете ръкави и да засеете семената.

 За да направите качествен разсад, прочетете тук.

 

Растенията, които се отглеждат директно в постоянните им саксии следват стъпките на тези за разсад, но по-късно не се пресаждат в други саксии, а когато семената пораснат до 3-4 см височина, трябва да ги разредите, т.е. да премахнете по-слабите кълнове, за да осигурите повече място на по-здравите да се развият добре.  Принципът за саксийните растения е, че трябва да има около 20-30 см разстояние помежду им.

Последващите грижи са редовно поливане и подхранване, а по-късно и редовно събиране на реколтата. Колкото повече събирате реколта, толкова повече реколта ще имате!

Желаем ви изобилен супермаркет на балкона!Smile

 

Свързани продукти

City garden семена моркови
Код: 10416
Цена: 1.79 лв. / 1.61 лв.
Garden chef семена репички шарени
Код: 30311
Цена: 1.79 лв. / 1.61 лв.
Terraneo глинена саксия Como ф17
Код: 700188
Цена: 9.99 лв.
Бейби спанак
Код: 10506
Цена: 1.99 лв.
Грах Douce Provence БИО
Код: 10501
Цена: 1.99 лв.
Зелен фасул - нисък, салатен
Код: 10509
Цена: 1.99 лв.
Кейл (къдрав, зелен)
Код: 10511
Цена: 1.99 лв.
Кориандър
Код: 10512
Цена: 1.99 лв.
Люти чушки Habanero Lemon
Код: 10505
Цена: 1.99 лв.
Маруля микс - цветове
Код: 10500
Цена: 1.99 лв.
Марки представени в магазин Ботаника