Подправките през зимата

Подправките през зимата


Сподели

Готвенето със свежи подправки е едно от най-големите удоволствия, които предоставя домашната градина. Добрата новина е, че има начини растенията да се запазят и през студените месеци, така че да успеете да се възползвате от вкусни подправки в кулинарните си експерименти и през есента и зимата. Поне до Коледа, а защо не и след това.

Издръжливи подправки, които могат да виреят на открито

Някои растения спокойно виреят и през студените месеци. Ментата, магданозът и розмаринът нямат проблеми да оцелеят и в снежния сезон. Но студът все пак ще намали техния растеж, затова трябва максимално да ограничите брането им през този период. Ако откъснете твърде много от тези растения, те могат да загинат.

Освен това се уверете, че саксиите ви им предлагат добър дренаж. Прекалено наводнените корени могат да изгният и да умрат. Ако почвата им стане прекалено влажна, повдигнете растенията и ги поставете на по-защитено място.

По-нежни подправки, които също издържат на студ

Растения като дафинов лист, градински чай (или Салвия) и мащерка са достатъчно силни, за да оцелеят в студа, но те няма да пораснат. Ако искате да се възползвате от тях и през зимата, защитете ги от суровите условия, като ги преместите на хладно, но защитено място – неотопляем парник или зимна градина. Уверете се, че до тях ще достига достатъчно въздух и ще се „проветряват” добре през по-топлите зимни дни.

Повечето двугодишни и многогодишни растения ще оцелеят благополучно, ако се съхраняват под навес или в домашна оранжерия през студените месеци. Можете и просто да ги преместите на по-заветно място навън, така че да не бъдат под прякото влияние на студа, снега и вятъра през зимата.

Завийте ги с градинско фолио, като се уверите, че и корените им са добре защитени.

Внесете подправките у дома

За да сте сигурни, че любимите ви подправки ще оцелеят през зимата, внесете ги вътре, когато времето стане студено. Ментата, градинският чай, мащерката, босилекът и риганът ще продължат да растат щастливо на някой слънчев перваз.

Но не ги слагайте върху или близо до радиатор, защото топлината ще им се отрази зле.

Можете и да посеете някои подправки вкъщи през зимата. Например копър, магданоз, кориандър. Засейте семената в торфени или кокосови саксии и ги преместете в по-големи саксии, когато поникнат и станат достатъчно големи за пресаждане. Дръжте ги на защитено и топло място, за да им помогнете да пораснат по-бързо.

Когато искате да отгледате градински чай, засадете семената му на повърхността на почвата, той покълва с помощта на светлината.

Как да съхраните откъснатите подправките през зимата

Друга възможност да се възползвате от вкусните и ароматни подправки през зимата, е да ги оберете през есента и да ги съхраните по най-добрия начин. След като ги оберете, ги закачете да изсъхнат на топло и проветриво място, преди да ги наредите в кутии за съхранение.

Може и да ги замразите, докато стане време да ги използвате. Това е особено подходящо за подправки, които не могат да бъдат добре изсушени, като лучената трева, копъра, магданоза и тарагона. За съжаление, при замразяването тези подправки ще изгубят така присъщата за тях свежест и добър външен вид, но все пак ще запазят голяма част от вкусовите си качества. Можете да измиете подправките, но им дайте възможност хубаво да изсъхнат от водата преди да ги замразите. За най-добри резултати ги разстелете върху хартия за печене или кухненска кърпа, а след това ги  замразете, като използвате специални торбички за фризер.

Един хитър начин да съхраните подправките през зимата е да ги замразите във форма за лед. Нарежете на дребно подправките, поставете ги на дъното на формата и допълнете с вода. Използвайте ароматните кубчета като добавка към ястията или украса към домашна лимонада.

Така можете да запазите любимите си подправки през студените месеци и да се радвате на вкусни и ароматни ястия през цялата година.

Свързани продукти

City garden семена босилек
Код: 10410
Цена: 1.79 лв.
Босилек обикновен
Код: v526
Цена: 3.69 лв.
Магданоз Листен
Код: 1842
Цена: 1.49 лв.
Риган
Код: 20212
Цена: 1.59 лв.
Салвия лечебна
Код: v529
Цена: 3.69 лв.
Сет KITCHEN HERBS
Код: giftM
Цена: 29.99 лв.
Марки представени в магазин Ботаника