По саксиите ще ги познаете…

По саксиите ще ги познаете…


Сподели

П.С. И растенията ви ги обичат!

Вие кои дрехи предпочитате – найлоновите, изкуствени материи, които ви запарват и ви карат да се изпотявате или дрехите от естествени материи, които задържат естествената ви температура, докато кожата ви диша и се чувства свежа?!...Растенията ви се чувстват по същия начин в пластмасови спрямо глинени саксии.

В тази статия ще изложим предимствата на съдовете от глина, и най-вече защо растенията ви ги обичат, а преценката и решението какви саксии да ползвате, ще оставим на вас.

По много причини, най-вече финансови, всички ние сме ползвали и/или ползваме пластмасови саксии, но дори аргументи като „изсъхват бързо“, „много са тежки“ и „с времето цветовете им избледняват“, всъщност са червена точка ЗА ползването на глинени саксии.

Ето защо!

РАСТЕНИЯТА СЕ ЧУВСТВАТ МНОГО ДОБРЕ В ГЛИНЕНИ СЪДОВЕ

Независимо от сорта, всички растения се развиват по-добре в глинени саксии. Глината е порест материал и позволява на корените да дишат така, че дори и да сте преполяли растението, вероятността корените да загният е малка. По-скоро, водата ще се изпари през стените на глинената саксия.

Друг плюс на глината е, че често цветът й издава дали растението има нужда от вода. Когато почвата е влажна, саксията е с наситени, по-тъмни цветове. Когато почвата е суха, цветовете на саксията избледняват и ще ви подсетят, че е време да полеете.

Направете си експеримент и зазимете мушкато в пластмасова саксия и в глинена саксия. Скоро ще забележите, че това в глинената саксия не само не залинява, а дори се чувства добре и даже може да ви награди и с цвят по никое време! Причината за това се крие във вълшебните свойства на глината, а именно: задържане на естествената топлина на растенията, осигуряване на въздух за корените, повишаване на дренажа и запазване добрия хабитус на растенията при промени в околната температура.

ГЛИНЕНИТЕ САКСИИ СА НАЙ-ДОБРАТА СРЕДА ЗА ПОКЪЛВАНЕ НА СЕМЕНА

Ако отглеждате растения от семена – цветя, подправки или зеленчуци, посейте ги в глинени съдове. Там те ще покълнат в пъти по-лесно и ще пораснат по-здрави заради естествените условия, които глината осигурява по отношение на температура, въздух, вода, дренаж и т.н.

ЗАКАЛЕНИТЕ ГЛИНЕНИ СЪДОВЕ МОГАТ ДА СЕ ДЪРЖАТ НАВЪН ПРЕЗ ЗИМАТА

Не е нужно да прибирате многогодишните растения през зимата, защото саксиите ще се спукат от ниските температури. Засадете ги в закалени глинени съдове (изпечени на повече от 1300 градуса) и можете спокойно да ги оставите навън. Покрийте надземната част на растенията с зимно градинско фолио и ги оставете да се насладят на заслужена почивка!

ГЛИНЕНИТЕ САКСИИ СА ПО-КРАСИВИ С ВРЕМЕТО

Колкото по-стара е глината, толкова по-естествена и красива изглежда. Сякаш нарочно е патинирана и донесена от някоя средиземноморска тераса на вашата.

Освен това, глинените саксии се произвеждат във всевъзможни форми и цветове и каквито и да изберете, те бързо ще се превърнат във фокус на терасата ви.

ГЛИНЕНИТЕ САКСИИ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ДЪЛГО И НЕ ЗАМЪРСЯВАТ ПРИРОДАТА

И това изобщо не е без значение! Дори и да ви се счупи глинена саксия, винаги можете да я доначупите на малки парчета, които да използвате като дренаж в други саксии. А когато парчетата съвсем се раздробят и станат на прах, те ще подхранят цветята ви с каквито елементи природата ги е дарила…NOWASTE е положението, при всяко положение!

В заключение, се връщаме на основния аргумент: цената. Замислете се колко пластмасови сандъчета сте сменили за последните 5 години, защото са „изгорели“ от лятното слънце и зимните студове…сега, изчислете с тези пари колко глинени саксии можехте да си купите…Ако го бяхте направили, сега щяхте да имате красиви, естествено патинирани глинени саксии, в които да творите и този, и следващите сезони.

Ползвайте повече естествени материали и по-малко пластмаса. Освен растенията ви, и вие сте част от тази природа!

Свързани продукти

Terraneo глинена саксия Carpi ф17
Код: 700187
Цена: 9.99 лв.
Terraneo глинена саксия Como ф17
Код: 700188
Цена: 9.99 лв.
Terraneo глинена саксия Dego ф25
Код: 700110
Цена: 31.79 лв.
Terraneo глинена саксия Minturno ф23
Код: 700056
Цена: 21.19 лв.
Terraneo глинена саксия Minturno ф33
Код: 700054
Цена: 42.39 лв.
Terraneo глинена саксия Recco ф34
Код: 700117
Цена: 42.39 лв.
Terraneo глинена чинийка ф16
Код: 700186
Цена: 3.99 лв.
Торф за балконски цветя 10л
Код: 9332
Цена: 8.09 лв.
Марки представени в магазин Ботаника