Пикиране на разсад - видео инструкции

Пикиране на разсад - видео инструкции


Сподели

 

 

Дневникът на Градинаря, епизод 1 - Как да изберем най-добрите семена за градината?

Дневникът на Градинаря, епизод 2 - Как да направим успешен разсад в домашни условия?

 

ПИКИРАНЕ НА РАЗСАД И ГРИЖИ ЗА МЛАДИТЕ РАСТЕНИЯ - епизод 3

В предишните епизоди научихте как да изберете най-подходящите семена и как да заложите успешен разсад.

В този епизод ще ви разкажем как да пикирате разсада и как да се грижите за младите растения докато ги засадите на постоянното им място.

Независимо дали отглеждате зеленчуци или цветя чрез разсад, 15-20 дни след засяването им обичайно е време разсадът да се премести в по-голям съд, или както е известно – да се пикира.

Разсадът е готов за пикиране когато втората двойка листа, т.н. “същински листа” са поникнали и разсадът е пораснал до около 10 см.

Принципът е, че колкото по-навреме се пикира разсадът, толкова по-богата и вкусна реколта ще очакваме от растенията.

Ето какво трябва да направите:

  1. Изберете по-голям съд (работна саксия, познатата кофичка от кисело мляко или друг по-дълбок съд), в който доматите ще развият здрава и богата коренова система. Ако няма, направете достатъчно отцедни отвори на дъното на съда, за да осигурите добър дренаж на почвата.
  2. Напълнете съда на 2/3ти от вместимостта му със специализиран торф за разсади, който се отличава с фина структура и съдържание на влагозадържащ елемент, и с молив или пръст издълбайте дупка в средата където ще поставите разсада.
  3. Полейте обилно разсада преди да го извадите от гнездата на разсадната форма. Поливането ще улесни изваждането и ще минимизира щетите по крехките млади корени. Добре напоената почва ще полепне по корените и ще ги пази от обезводняване по време на адаптацията в новата среда.
  4. Извадете внимателно разсада от гнездото му с помощта на ръчна лопатка, нож или каквото имате под ръка. Ако се налага да придържате растението, хванете го внимателно за листата, а не за стеблото. Откъснат лист се възстановява, докато прекършено стебло не се възстановява и растението умира.
  5. Разделете внимателно отделните растения като имате предвид колко съда сте приготвили и, ако е необходимо, отстранете по-слабите разсади.
  6. Поставете по един корен  във всяка работна саксия като се стараете да го засадите малко по-дълбоко отколкото е бил в разсадното гнездо. Принципът е, че там където стеблото е покрито с почва ще поникне корен. Това ще помогне на младото растение да развие по-богата и здрава коренова система, което значително ще помогне на растението да отгледа много и качествена реколта.
  7. Допълнете саксията с торф за разсади и внимателно я притиснете към растението.
  8. Полейте обилно с вода и поставете растението на защитено от директно слънце място за 1-2 дни докато се адаптира към новата си среда.
  9. Можете да започнете да торите младото растение с подходящ тор според вида, който отглеждате – той ще осигури необходимите хранителни елементи за добро развитие на растенията по време на растеж и плододаване. Следвайте инструкциите за начина и периода на ползване и дозировката спрямо фазата на растенията.

Ако растенията ви надвишат 3 пъти диаметъра на саксията, в която сте ги пикирали и времето все още не позволява да ги засадите в почвата навън, можете да ги пресадите още веднъж в по-големи саксии или съдове. При това пресаждане, отново засадете растението малко по-дълбоко, за да му помогнете да развие още по-здрава и богата коренова система.

Ако разсада ви расте прекалено издължен и слаб, това може да е признак за прекалено висока температура, липса на светлина или прекомерно торене (или комбинация от трите). Пробвайте да го засадите по-дълбоко, за да провокирате растенията да развият повече корени и да минимизирате опасността от пречупване или залиняване на изтънялото растение. Това ще повиши значително шансовете им за успех.

Независимо дали отглеждате зеленчуци или цветя чрез разсад, обикновено растенията се разсажда 1-2 пъти преди да се засадят трайно навън.

Финалното пресаждане може да се направи след като растенията имат поне 3-4 листа ( около 10 седмици след залагане на разсада) и е отминала опасността от пролетните слани.

Преди да пресадите растенията в градината или на балкона, трябва да ги закалите – около една седмица ги вадете навън през топлата част от деня, а вечер ги прибирайте.

Засадете младите растения в постоянните им саксии или лехи минимум през 20-30 см, за да има достатъчно пространство, за да се развият правилно. За точни параметри, прочетете конкретните изисквания за отстояние при разсаждане на видовете, които сте решили да отглеждате.

Когато младите растения се развият достатъчно (7-8 същински лист), можете да започнете да ги подхранвате  веднъж седмично с подходящ тор за съответния сорт.

Така растенията ще имат достатъчно хранителни елементи, за да плододават обилно и да цъфтят продължително!

Свързани продукти

Био краставица Marketmore 76
Код: v965
Цена: 4.29 лв.
БЪРЗ СТАРТ- Вкоренител
Код: 19
Цена: 6.89 лв.
Корнишони малки зелени
Код: v711
Цена: 3.69 лв.
Корнишони Парижки
Код: 203230
Цена: 1.59 лв.
Краставица  Дълга
Код: 203080
Цена: 1.59 лв.
Краставица  Маркетмор
Код: 20307
Цена: 1.59 лв.
Краставица Деликатесна
Код: 7005
Цена: 1.49 лв.
Краставица Олимп F1
Код: v714
Цена: 4.29 лв.
Краставица Тони
Код: 7108
Цена: 1.59 лв.
Марки представени в магазин Ботаника