Как да изберем най-добрите семена за градината?

Как да изберем най-добрите семена за градината?


Сподели

Зимата е моментът да решим какво ще отглеждаме през следващата пролет, да прегледаме какви семена имаме и да изберем какви допълнителни семена ще ни трябват, за да оформим градината така както си я представяме в мечтите ни!

За да направим най-добрия и правилен избор, ето някои насоки, които ще ни улеснят.

Прегледайте какви семена имате от тази година.

Проверете годността им и помислете дали сте били доволни от постигнатото с тях и дали искате и догодина да ги засеете. Обикновено на гърба на всяко пакетче е изписана датата на опаковане и докога семената са годни. Ако годността им е минала, изхвърлете старите семена, защото не си заслужава да вложите многото необходими усилия и надежди, а нищо да не изникне! Ако се съмнявате в годността на семената, можете да направите домашен тест за кълняемост.

В зависимост от характера си, семената главно се делят на два сезона: пролетни и есенни.

Есента току що свърши, така че в тази статия ще говорим за пролетните семена. Повечето екзотични видове семена не следват нашите сезони и могат да се заложат за разсад по всяко време в домашни условия. Такъв е случаят със семената за цитруси, авокадо и други нехарактерни за нашите ширини видове растения. Гледайте видеото ни за отглеждане на авокадо от семка за допълнителна информация

Освен сезонността, семената се делят и на хибридни, стандартни, местни, органични (био) и др.

Хибридните семена не са ГМО семена, а кръстоска от две разновидности, която има определени подобрения като по-добра издръжливост на болести, по-богата реколта, характерни цветове или друго. Хибридните семена се обозначават със символа F1 и обикновено са доста по-скъпи от стандартните или в опаковката се продават много по-малък брой семена. Хибридните смески са начин да се обогатява предлагането на интересни и екзотични сортове растения.

Стандартните семена са семена от директни сортове, обикновено размножени по естествен път. Стандартните сортове семена са най-разпространени и във време са доказали добрите си качества и устойчивостта си.

Местните сортове обикновено са от характерните растения за даден регион. Така например, в България всички любители на зеленчуците ценят българските сортове домати, краставици, пипер и други. Това са сортове, които са се доказали през поколенията както по отношение на вкуса на плодовете си, така и по отношение на устойчивостта си на болести и климатични промени на дадено географско разположение.

БИО семената са семена от растения, отгледани по биологичен път. Такива семена са сертфицирани и строго контролирани. Любителите на органичното градинарство могат да ги отглеждат в духа на чистото градинарство и да произвеждат био зеленчуци и подправки.

Друг фактор, който да вземем под внимание, когато става въпрос за избор на семена е пространството, с което разполагаме или къде възнамеряваме да отглеждаме семена – в двора, на балкона, в оранжерия.

Обикновено в двора или в градината можем да отглеждаме по-големи растения и да правим по-богати комбинации от сортове. Например, ако разполагате с дворно място с достатъчно слънцегреене, можете да отделите една част за зеленчукова градина, друга част за цветни лехи и защо не и за тревна площ. В такъв случай, изборът ви е голям – градински домати, краставици, грах или фасул, листни зеленчуци или каквото друго обичате и с удоволствие ще отглеждате!

Ако не разполагате с двор или градина, а само с балкон, не се притеснявайте – в днешно време съществуват цели серии семена, предназначени за саксийно отглеждане! Можете да аранжирате балкон-градината от няколко по-дълбоки контейнера, саксийни сандъчета и висящи саксии. Това са по-дребноплодни сортове зеленчуци, по-ниски цветя и почти всички подправки! Тук можете да разгледате семена за саксийно отглеждане. Прочетете внимателно упътванията на гърба на семената и оставете достатъчно разстояние между отделните растения, за да се развият правилно!

Ако разполагате с оранжерия, то тогава можете от по-рано да се развихрите с марули, репички, домати, тиквички, лук и всичко друго, което обичате и, за което ще се грижите с удоволствие!

При избора на семена трябва да се вземе предвид и периода на развитие на растенията.

Раннопролетните сортове обикновено се отглеждат по-бързо и остава време за втора реколта.

Доматите се делят на ранни, средноранни и късни и, ако отглеждате домати е добре да заложите по няколко корена от всички видове, за да имате пресни домати от ранно лято до късна есен!

Прочетете внимателно упътването на семената, които искате да отглеждате и планирайте добре времето за грижи и събиране на реколтата. Съобразете се с планирани пътувания, летни отпуски и т.н. Отсега помислете как ще се полива градината когато ви няма, за да не се погуби труда ви напразно! Можете да проверите характеристиките на желаните от вас видове в сеитбения ни календар.

Ако сте начинаещи градинари, е добре да изберете сред т.нар. “по-лесни” сортове цветя и зеленчуци. Такива например са – марули, репички, моркови, телефончета, латинка, космос и едногодишните подправки. Следете съветите ни в Botanika.bg за повече информация и идеи за отглеждане на различни растения.

Когато планирате какво ще отглеждате, не забравяйте да обмислите и голямата картина – как ще се съвместят различните растения, в каква последователност ще ги отглеждате, как ще ги разположите спрямо наличното място и конкретните изисквания на всяко растение. Повече информация за правилното разполагане на растенията можете да намерите тук.

И накрая, помислете за какво ще използвате растенията, които ще отглеждате – за готвене, за украса, за аранжиране на двора или за покриване на ограда или друго. Търсеният ефект също ще ви насочи към правилния избор – ниски, високи, каскадни или увивни цветя, градински зеленчуци, саксийни подправки или екзотични растения като за изложба – трябва да искате и да обичате растенията, за да порастат здрави и благодатни!Smile

След като си отговорите на горните въпроси, ще можете лесно да изберете семената, които да отглеждате догодина. И ето, че вече знаете как да изберете най-добрите и най-подходящите семена за един успешен, цветен и вкусен сезон!

А когато списъкът ви е готов, на страниците на онлайн градински магазин БОТАНИКА можете да поръчате семена от най-новите ни и пресни доставки!

 

Марки представени в магазин Ботаника