Отглеждане на екзотични и тропически растения от семена

Отглеждане на екзотични и тропически растения от семена


Сподели

Много тропически растения могат успешно да се отглеждат и по нашите ширини. Веднъж захванати и заздравени, повечето екзотични растения виреят добре навън от късна пролет до ранна есен, а през останалото време – на слънчево място в домашни условия.

Екзотичните, както всички други, семена се нуждаят от вода и кислород за да покълнат правилно. Най-добре се развиват на светлина и добре дренирана почва, която не се слепя и не формира кора на повърхността. Свободното движение на водата и въздуха са задължителни условия за покълване на тропическите семена.

Големите и твърди семена трябва да се накисват в хладка вода за 24-48 часа преди да бъдат засяти.

По-дребните семена се засяват на малка дълбочина, за да могат да покълнат.

Най-дребните семена не се сеят в дълбочина, а само се разпръскват равномерно върху почвата и леко се притискат за по-добър контакт. Поливат се чрез пулверизатор, за да не се отмият под по-силна струя вода.

Поддържайте добра почвена влажност и не позволявайте на почвата да изсъхва.

НАБРАЗДЯВАНЕ

При по-големите и твърди семена може да се наложи т.нар. “набраздяване” с цел да се помогне по-лесното и успешно покълване. С по-грубата страна на пила за нокти или с парче фина шкурка надраскайте повърхността на семената без да сваляте цялата обвивка. Това ще помогне на семето да покълне по-бързо. Семената ще покълнат и без тази операция, но ще отнеме доста повече време. По-големите и твърди семена имат по-дълъг период на покълване.

ТЕМПЕРАТУРА

Тъй като става въпрос за тропически семена, трябва да се осигурят тропически условия, за да покълнат семената. Почвената температура трябва да е около 30-32 градуса по Целзий без рязка промяна. Температурата на въздуха не трябва да пада под 25 градуса и отново не трябва да има големи колебания в градусите.

ПОЧВА

Най-добрата среда за развитие на младите екзотични растения е балансиран почвен микс с неутрално pH, добра структура за дренаж, лека консистенция за аерация, водозадържащи агенти (като перлит) и чиста от вредители среда. Торф за Разсади ЛАКТОФОЛ е създаден по специална рецепта, за да осигури най-добри условия за отглеждане на млади растения от семена.

САКСИЯ

В каквато и саксия да заложите екзотичните семена, осигурете подходящ похлупак (или покривало), който да създаде оранжериен ефект и да подпомогне началното установяване на семената.

По-късно, когато младите растения достигнат 2-3 сантиметра височина, можете да махнете похлупака.

СВЕТЛИНА

Отглеждането на екзотични растения от семена в домашни условия означава, че освен достатъчно влажност и топлина, трябва да осигурите и постоянен източник на светлина. След като растенията достигнат 3-4 см височина, можете да преминете към режим 12 часа светлина, 12 часа тъмнина. Ако имате градинска лампа, ще ви свърши най-добра работа, тъй като те обикновено и топлят растенията.

ВРЕМЕ ЗА ПОКЪЛВАНЕ

Екзотичните растения варират драстично във времето за покълване. Тези сортове, които покълват за 2-3 седмици ще покълнат дружно и ще растат по-равномерно. Видовете, за които е описано покълване до 10-12 седмици са склонни към не уеднаквено във времето покълване и неравномерно развитие.

Не бързайте да се отчайвате, ако семената от екзотичните растения не покълват така бързо, както ви се иска. Времето за покълване е пряко свързано с температурата на почвата и въздуха и понякога отнема повече от предвиденото време за покълване. Изчакайте търпеливо и продължавайте да поддържате добри условия, за да дочакате чудатите си растения да покълнат.

ПРЕСАЖДАНЕ

Когато растенията развият две двойки същински листа можете да ги пресадите в индивидуални саксии.

Вижте подробното ни видео за пикиране на разсад и действайте по същия начин и с младите екзотични растения. За успешно пресаждане, спазвайте всички инструкции и пазете стеблата! Наранено листо се възстановява, докато прекършено стебло – не!

Ако искате да пресадите екзотично растение в двора, закалете го добре преди трайното му преместване като го изнасяте навън през топлата част от деня и до прибирате щом захладнее.

ПОДХРАНВАНЕ

След оформяне на втората двойка същински листа, вече можем да говорим за покълналите екзотични семена като за млади растения и е време да започнете да ги подхранвате с балансиран течен тор. Това ще помогне на растенията да укрепнат и да се развиват по-пълноценно.

Не забравяйте да маркирате семената, за да знаете какво отглеждате.

Желаем ви приятна замечтаност под сянката на тропиците в хола и на двора ви! :-)

Свързани продукти

Акация
Код: p275
Цена: 3.79 лв.
Албиция
Код: p276
Цена: 6.99 лв.
Бял трън
Код: p536
Цена: 3.79 лв.
Декоративен ориз
Код: p471
Цена: 5.69 лв.
Кампсис (Тромпетно цвете)
Код: p294
Цена: 3.79 лв.
Кандилка Смес
Код: v302
Цена: 3.69 лв.
Лирово дърво
Код: p293
Цена: 3.29 лв.
Мини нар
Код: p255
Цена: 6.99 лв.
Огнено дърво
Код: p284
Цена: 10.29 лв.
Марки представени в магазин Ботаника