Календар на Градинаря за м. Май

Календар на Градинаря за м. Май


Сподели

През м. Май времето или е прекрасно и всичко е зелено и изпъстрено с цветове, или младите растения погиват при късни слани и студено време.

За да избегнете, или поне минимизирате, евентуални щети от късни слани, следете прогнозата за времето и, ако има шанс за пролетни слани (проверете датата на последната пролетна слана във вашия регион тук), вземете мерки и покрийте по-крехките растения със защитен текстил или градинско фолио. Предимството на специализираните градински тъкани е пропускливостта им и факта, че осигуряват правилна аерация и влажност на растенията. Текстилите подпомагат растежа и подобряват качеството на реколтата.

Ако времето е слънчево и сухо, не пренебрегвайте поливането! Повечето външни растения имат нужда от поливане поне един път седмично.

Другите по-важни дейности през месец май са:

Декоративни храсти и дръвчета

  • Подхранете растенията, обичащи кисели почви – рододендрони, азалии, хортензии и др. със специализиран тор за растения, обичащи кисели почви ЛАКТОФОЛ.
  • Премахвайте редовно прецъфтелите цветове, за да насочите енергията на растенията в образуване на нова листна маса за сметка на образуването на семена.
  • Ако искате да запазите или оформите храстите в определена форма, или не искате те да израстват прекомерно, можете да премахвате новите клонки от иглолистните растения докато за крехки и не са втвърдили стеблата си.
  • Подхранете цъфтящите храсти с тор за рози и цъфтящи храсти ЛАКТОФОЛ като по този начин ще подпомогнете растенията да образуват повече и по-трайни цветове.
  • Подхранете иглолистните и вечнозелени храсти с гранулиран тор за иглолистни растения ЛАКТОФОЛ с допълнително магнезий за по-добро развитие и адаптация на храстите през топлите месеци.
  • Можете да подрежете до 1/3та от короната на ранно-цъфтящите пролетни храсти като Форзиция, Спирея и др. след пълното им прецъфтяване. Това ще им помогне да развият по-плътна корона и повече цветове през следващия сезон.
  • Ако отглеждате Хортензия, сега е времето да добавите малко варовик за да подпомогнете оцветяването на цветовете в розово, или амониев сулфат за повече сини цветове.
  • След прецъфтяване, подрежете Люляка и го подхранете с тор за рози и цъфтящи храсти ЛАКТОФОЛ.

Цветя и луковични растения

  • М. Май е времето да засадите Далии, Гладиоли, Лилиуми, Канни и др. луковични цветя на постоянното им място на двора. При засаждане/пресаждане ги подхранете с тор за луковични растения ЛАКТОФОЛ или добавете по 2 шепи торф за цъфтящи растения ЛАКТОФОЛ. Това ще им помогне да се адаптират към новата си среда. 
  • Повечето есенни луковични растения (Лалета, Нарциси, Зюмбюли) вече са прецъфтели и е време да отстраните сухите цветове. Запазете листната маса до 6 седмици след прецъфтяването, тъй като тя спомага за натрупване на необходимите хранителни вещества и енергия на луковицата за следващия сезон. (Прочетете как да съхраните луковиците на лалета за догодина тук).
  • Засадете разсадите от Петунии, Мушката, градински Карамфили, Маргаритки, Кученце и други едногодишни цъфтящи растения на постоянните им места и започнете периодично да ги подхранвате с течен тор за балконски цветя ЛАКТОФОЛ. Той ще им помогне скоро да започнат да цъфтят обилно! (Ако все още не сте направили разсад от летни цветя, вижте видео инструкции как да го направите най-ефикасно!)
  • По-топлолюбивите цветя като Циния, Невен и подправки посейте по-късно през месеца, за да им осигурите оптимални условия за растеж и цъфтеж.
  • Подхранете многогодишните цветя с универсален тор ЛАКТОФОЛ, който ще осигури на растенията балансирано хранене, богата и продължителна реколта и изобилен цъфтеж.
  • Моментът е подходящ да разположите подпори в близост до по-високите цъфтящи храсти като Божури, Далии и др., за да ги подсигурите в случай на по-силни ветрове или други екстремни климатични фактори.

 Зеленчукови и плодови насаждения

  • Можете да засадите по-ранните култури на постоянното им място. Това се отнася най-вече за моркови, марули, картофи, фасул, грах и др.
  • Отложете пресаждането на по-топлолюбивите растения като домати, тиквички, краставици и тикви за по-късно след като всички опасности от резки застудявания са отминали.
  • При пресаждането, наторете зеленчуковия разсад с тор за домати ЛАКТОФОЛ като стриктно следвате указанията на опаковката.
  • По това време на годината, ягодите вече са оформили първата реколта от млади плодове и птиците с голям апетит ще си хапнат от тях! Ако искате да опазите ягодовите насаждения от вредители, помислете за поставяне на временна защитна мрежа над растенията.
  • Ако разширявате ягодовите насаждения с млади разсади, премахвайте своевременно новите цветове, за да помогнете младите растения да развият по-богата листна и коренова маса.
  • За по-богата и сладка реколта, торете ягоди, малини, къпини, боровинки и други дребноплодни с гранулиран тор за дребноплодни ЛАКТОФОЛ.

 

Тревният килим през Май

Пролетните грижи за тревния килим ще приведат тревата в идеална форма за месеците когато ще сме навън и ще й се наслаждаваме. Необходимите дейности по тревния килим напролет включват:

Регулярно и правилно косене

  • Направете първото косене за годината по-ниско, за да подготвите тревната площ за пролетното аериране и вертикутиране. В общия случай тревата се поддържа на височина от 2,5 см до 4 см. Косете в сухо време, но ако продължително вали – не отлагайте. Движете косачката в определен ред и посока и не правете деформации заради повторно минаване. Ако косите ръчно или косачката ви не събира окосената трева, събирайте я вие.
  • Пролетно аериране и вертикутиране*
  • (*Аерирането и вертикутирането се извършват на тревни площи на поне 1 година.)
  • Аерирайте тревата с телена приставка за събиране на напластената суха трева. Заедно със сухата трева ще отстраните и голяма част от мъха. С тази операция ще изчистите натрупванията върху почвата и ще стимулирате регенеративната способност на тревата.
  • Вертикутирайте терена с приставка със специални ножове, което ще прореже в дълбочина тревната площ и ще почисти мъртвите корени. Тази дейност освежава тревата в дълбочина, проправя път на въздуха директно до корените и отстранява част от плевелите в зародиш.

Борба с мъха

  • Най-успешният начин за борба с мъха е подобряване на условията за растеж на нова трева.
  • Два пъти годишно (през пролетта и есента) аерирайте тревата, за да не позволявате на почвата да се сбива.
  • Поливайте я редовно, но не заблатявайте терена.
  • За всяко единично косене, косете тревата най-много 1/3 от размера й. Това не само ще заздрави тревата, но и ще й помогне да се пребори сама с много от плевелите.
  • Направете няколко подхранвания с тор с антимъх ефект ЛАКТОФОЛ, който спомага отстраняването мъха от тревните площи, подхранва тревния килим и предпазва от образуване на нов мъх.

Премахване на плевелите

  • Има два начина за борба с плевелите – механичен и химичен. Ако плевелите са малко си струва да опитате механично отстраняване като се стараете да отстранявате плевелите с корените им. Ако има много плевели по терена, третирайте ги със селективен хербицид за широколистни растения.
  • Можете да внесете хербицид заедно с тор за подхранване на тревата. Течният обогатител за трева ЛАКТОФОЛ е смесим с хербицидите и може да се прилага едновременно. Прочетете внимателно инструкциите за работа преди употреба на хербициди!
  • Съвет: Изчакайте 3-4 окосявания преди да третирате нова тревна площ с препарати против вредители.

Подсяване и попълване на празни участъци

  • Ако имате дупки в тревния килим, пролетта е времето да ги попълните с регенерираща тревна смеска ЛАКТОФОЛ RESTART – комбинация от бързорастящи, сгъстяващи и издръжливи сортове треви, подходящи за попълване на дупки в съществуваща тревна площ или за общо освежаване и сгъстяване на тревния терен. След окосяване и аериране на съществуващата трева на терена разпръснете тревни семена и ги прилепите към почвата чрез валиране.

Стайните растения

Почистете растенията, отстранете изсъхналите листа, изрежете прорастналите стебла, ако е необходимо, и освежете стайните растения като ги подхраните с Обогатител за стайни растения ЛАКТОФОЛ. Той помага за преодоляване на симптомите на хлорозата и подобрява храненето на растенията без да е необходима смяна на пръстта.

Ако е необходимо, пулверизирайте листата на стайните растения, особено по-късно през месеца, когато температурите ще се вдигат и въздухат в затворените помощения ще става все по-топъл и сух.

Наслаждавайте се на градините си и първите цветове и реколта! Smile

Свързани продукти

Култиватор, 3 зъба, 28см
Код: RYH616D
Цена: 5.99 лв.
Марки представени в магазин Ботаника