Как да съхраним луковиците от лалета

Как да съхраним луковиците от лалета


Сподели

За да съхраните луковиците на любимите лалета и догодина също да им се наслаждавате, е най-добре ежегодно да ги изваждате от почвата, когато листата пожълтеят наполовина и покривната люспа на луковицата придобие светлокафяв цвят (май-юни-юли). Не трябва да се избързва или закъснява, защото рано извадените луковици не успяват да узреят и стават слабо устойчиви на болести и през следващата година не се развиват добре. Закъснялото изваждане, от друга страна (при пълно засъхване на надземната част), води до загуба на посадъчен материал – малките луковици се разпадат и остават в почвата.

Извадените луковици се поставят на хартия, вестник или друга проветрива подложка в щайги и се просушават на сенчесто, проветриво място, след което се почистват и се сортират. Не трябва да се излагат на слънце, дори и за кратко време! Съхраняват се до есента в сухи, тъмни и хладни помещения.

Когато температурите паднат трайно под 7-8 градуса, можете да засадите отново луковиците в почвата, за да имат достатъчно време да се "събудят" и развият потенциала си през следващата пролет.

Повече информация за засаждане и грижа за лалетата напролет, можете да прочетет тук.

 

Марки представени в магазин Ботаника