Какво да направим за поникналите луковици?

Какво да направим за поникналите луковици?


Сподели

“ Лалетата ми поникнаха, а скоро дават да паднат слани…проблемът е, че тепърва ще вали сняг. Трябва ли да покрия покълналата част с нещо?...Не искам да измръзват! ”

Звучи ли ви познато? В един по-нататъшен момент през зимата всички ще очакваме онези зелени кълнове да се покажат и да ни предизвестят наближаващата пролет. Но какво става с градината, когато в края на есента или началото на зимата има необичайно топли дни, които карат луковиците да поникнат преждевременно?! Скоро, поникналите зелени стръкчета ще се покрият със скреж и ние трябва да сме готови с план за действие срещу измръзването им!

Нашият най-важен съвет: не се притеснявайте излишно! Стига луковиците да са засадени в почвата, а не в саксия, вероятността да измръзнат е малка. В природата, повечето семейства цветни луковици произлизат от диви растения и никой не ги завива през зимата, а те оцеляват. И не само че оцеляват, а радват пролетните планинари с прекрасните си цветове! Поникналите луковици, дори и развили първите си листа, няма да се повлияят от зимните температури за следващите месеци, в които им предстои да цъфтят. Ако се появят първите листа през зимните месеци, най-вероятно те просто ще пожълтеят и окапят от студовете и това ще върне луковиците към състоянието им на покой. Този авто механизъм е нормален и няма да позволи на луковиците да се увредят.

Ако, въпреки нормалните прогнози за зимни условия, времето остане необичайно меко и топло, съществува вероятност луковиците да продължат да растат, да образуват листа и в един момент – да формират цветна пъпка. Ако това се случи, вече ще се наложи да се намесите, за да защитите цветовете от измръзване. В такъв случай, просто съберете сухи листа, слама, пясък, почва или торф и покрийте поникналите луковици. След като преминат най-студените зимни дни, открийте луковиците, за да продължат с нормалното си развитие. Ако все пак не успеете да реагирате навреме и сланата попари луковиците, цветовете им ще се увредят и през следващия сезон те няма да цъфнат, но това не означава, че луковиците ще загинат, или че няма да развият нови цветове!

И още един съвет: понякога луковиците се развиват преждевременно заради необичайно топлото време и това не е нещо, върху което ние можем да влияем. Но има и фактори, върху които можем да влияем, и те са времето на засаждане и дълбочината на засаждане. Добре е да изчакате и да засадите луковиците когато дневните температури трайно са паднали под 10 градуса и преди замръзването на почвата. Това е най-благоприятният момент за засаждане на луковици през есента и за България това време е обикновено от края на м. Октомври до средата на м. Ноември.

Как да изберете най-точно времето от края на Октомври до средата на Ноември?! – колкото по-крехки са луковиците, толкова по-рано можете да ги засадите. Колкото по-твърди и компактни са луковиците, толкова по-късно в препоръчания отрязък от време можете да ги засадите.

Дълбочината на засаждане също е фактор за растеж. Колкото по-плитко засадите луковиците, толкова по-рано ще започнат да се развиват. Неписаното правило гласи, че луковиците се засаждат на дълбочина 2,5-3 пъти размера им.

Например, ако диаметъра на луковиците на лалета е средно 5 см, то следва те да се засадят на дълбочина около 15 см в началото на м. Ноември.

Вижте как можете да комбинирате луковици за ефектни цветни комбинации напролет!

 

 

 

 

Марки представени в магазин Ботаника