Есенна градина на балкона

Есенна градина на балкона


Сподели

Ако ви е харесало да градинарствате през пролетта, да виждате как с ръцете си създавате живот, пълен с аромат и свежест, да се радвате на богата реколта и дълготрайни цветове… есента е втори шанс да започнете нов градинарски проект – есенна градина на балкона.

На никой не му е приятно да изпрати лятото и да се затвори вкъщи през студените месеци, но ако започнете своята есенна градина през септември, ще запазите част от лятната свежест за зимата – да ви топли и радва със плодовете и ароматите си!

Вземете своите 15 мин дневен релакс на балкона и създайте есенна градинка! Това е време, в което можете да си почивате, да творите и споделяте с близките си.

По-късно, когато всички купуват увехнали салати и спаружени репички от супермаркета, вие ще берете свежи био марули, сладки хрупкави репички и ароматни подправки от собствения си балкон!

Ето как в няколко лесни стъпки да направите своята есенна градинка на балкона:

1. Подберете растения, които обичат прохладен климати ще растат добре през студените месеци.

Можете да изберете според вкуса ви сред: листни зеленчуцимаруля, спанак, манголд, мизуна, рукола; кореноплодни зеленчуциморкови, репички; подправкимагданоз, целина, кориандър, киселец, див лук, мента, мащерка, копър, риган, босилек. Микро растения – всички видове се отглеждат целогодишно и в домашни условия!

Ако обичате разнообразието, можете да отглеждате повече от едно растение в саксия. Ето няколко доказано подходящи комбинации:

Мента-риган-мащерка

Босилек-див лук

Кориандър-магданоз

Рукола-манголд-мизуна

Репички-марули

Моркови-копър

2. Изберете подходящи саксии и контейнери, които ще осигуряват достатъчно пространство за развитие на растенията.

Подправките и листните зеленчуци се с плитка коренова система и се чувстват добре и в по-плитки съдове. Колкото по-широка е саксията, толкова повече зелена свежест ще имате!

Кореноплодните зеленчуци пък предпочитат по-дълбоки съдове. Така те ще могат да развият по-големи плодове.

Използвайте съдове от естествени материи с достатъчно дренажни дупки на дъното. Естествените материали осигуряват обмен на въздух и вода, което е от жизненоважно значение за качественото развитие на растенията.

3.  Материали, които ще ви трябват още:

 • Торфен субстрат за отглеждане на зеленчуци. Той подобрява аерацията на почвата, задържа влагата в зоната на корените, спомага за развитието на кореновата система и осигурява всички необходими хранителни вещества заразвитие на растенията в саксии и други контейнери.
 • Табелки за маркиране –Обозначете засятите семена и няма да трябва да чакате до реколтата, за да познаете какво отглеждате.
 • Лейка и пулверизатор. С лейката се дозира вода в почвата на укрепнали и развити растения, а пулверизаторът овлажнява младите кълнове и създава достатъчна влага във въздуха, без риск от механична повреда при поливане на силна струя.
 • Органичен тор за подхранване. Той ще помогне на есенните култури да отгледат изобилни и вкусни плодове.

4. Изберете правилно място, на което ще поставите саксиите. До средата на октомври можете да държите всички растения навън, за да събират слънце и въздух за по-студените дни. Някои зеленчуци и подправки се чувстват добре и до по-късно навън, стига температурите да не падат под -5 градуса. Такива са – марули зимни сортове (Зимна маслена глава), мизуна, кориандър, моркови, репички.

За останалите растения ще трябва да осигурите място вътре, около прозорец, така че да получават поне 4-5 часа пряка светлина дневно. Пазете ги от отоплителни тела като парно, камини, радиатори и д.р. - растенията не могат да живеят на сух и горещ въздух!

На кухненския си плот можете да отглеждате микро растения и при по-слабо осветяване. Те ще внесат онази пиперлива нотка свежест и наситен вкус, без която никое вкусно ястие не може!

5.  За да имате изобилна реколта, грижете се правилно за растенията. Трудно ще се изброи грижата за всяко в една статия, но има няколко прости правила, които ще ви помогнат да отгледате здрави растения:

 6. Засяване, покълване и укрепване

  • Дребните семена се засяват по-плитко на около 0,5 см, а по-едрите на по-дълбоко – около 1-2 см.
  • Листните зеленчуци и подправки не се разреждат. Целта е да произведем възможно най-много зелена маса на възможно най-малко място. Растенията, които отглеждат обособени плодове или цветя трябва да се разредят след покълване, за да се осигури място за развитие (поне 10-15 см между отделните растения).
  • След покълване, растенията имат нужда от време да се установят и укрепнат. През това време ги пулверизирайте с вода и наливайте допълнително вода в подложните чинии, но не ги поливайте с лейка, за да не прекършите нежните им стебла.
  • Не оставяйте саксиите да пресъхнат или да се заблатят. Поливайте умерено и често. Можете да разберете дали е време да полеете като притиснете почвата с пръст. Ако по пръста ви остане почва, не е време за поливане. Ако няма почва по пръста ви, полейте. Оптималното количество вода за саксията е около 10% от обема й.
  • Ако сутрините и вечерите са по-хладни, можете да „завиете“ саксиите с тънко градинско или домакинско фолио, което ще попречи на почвата да се изстуди и да преохлади младите растения. Колкото е по-дълбока почвата, толкова по-трудно ще замръзне. Ако балкона ви е открит и се притеснявате от слани, можете да изолирате саксиите с градински текстил или друг материал за изолация. През топлата част на деня ги отвивайте, за да събират слънце и дишат.
  • Не подхранвайте младите растения с торове, те все още имат достатъчно хранителни запаси от семената и почвата около тях.

6. Грижа за изобилна реколта

  • След като растенията развият 4 същински листа вече можете да започнете да се държите с тях като с пораснали растения. Започнете да ги поливате с лейка като се стараете да поливате почвата, а не листата, за да не създавате условия за развитие на бактериални болести.
  • Поливайте сутрин, за да имат време да усвоят водата преди ниските температури през нощта.
  • През 10 дни можете да ги подхранвате с органичен универсален тор, който ще им доставя балансирана комбинация от хранителни елементи и ще им помага да издържат на климатични промени, болести и вредители.
  • Старайте се да им осигурявате достатъчно дневна светлина (около 4-5 часа дневно) и ги дръжте далеч от течение и отопление.

 

7.Реколта и съхранение

  • Есенните растения се характеризират с ускорен растеж и бърза реколта. Ако сте започнали есенната градина през септември, растенията ще имат достатъчно време да покълнат и укрепнат под топлината на есенното слънце, и по-късно през есента и зимата ще бъдат достатъчно големи, за да понесат сезонните промени. Около 1 месец след сеитба очаквайте първите плодове от есенната ви градина!
  • Колкото по-редовно берете реколтата от листните зеленчуци и подправки, толкова повече реколта ще имате. Ако искате да удължите реколтата, сейте семена от любимите си подправки през 10 дни за следваща реколта. Кореноплодните зеленчуци имат срок за достигане на зрялост според сорта, който се засяли. Можете да намерите информация за сорта на гърба на пакетчето семена. Прочетете и за допълнителни инструкции за отглеждане спрямо конкретния сорт.
  • Старайте се да берете реколта непосредствено преди употреба, но ако ви останат пресни подправки и зеленчуци, увийте ги във влажна домакинска хартия и найлонов плик и ги сложете в хладилника. Така ще запазите свежестта им още поне седмица.

Вземете своите 15 мин дневен релакс на балкона и създайте есенна градинка! Това е време, в което можете да си почивате, да творите и споделяте с близките си.

По-късно, когато всички купуват увехнали салати и спаружени репички от супермаркета, вие ще берете свежи био марули и хрупкави репички от собствения си балкон!

Приятно изкарване.

Свързани продукти

City garden семена копър
Код: 10408
Цена: 1.79 лв. / 0.90 лв.
Салата Зимна маслена глава
Код: 7031
Цена: 1.29 лв.
Terraneo глинена саксия Carpi ф17
Код: 700187
Цена: 9.99 лв.
Terraneo глинена чинийка ф16
Код: 700186
Цена: 3.99 лв.
Марки представени в магазин Ботаника