Доматите цъфтят, но не плододават?...Ето защо!

Доматите цъфтят, но не плододават?...Ето защо!


Сподели

Тази пролет много градинари се оплакват, че доматите не образуват плод, въпреки че обилно цъфтят. Растенията изглеждат здрави и добре развити, но не “връзват” и не плододават.

За съжаление, проблемът не е в конкретен сорт (стига сортът да е подходящ за географската ширина на отглеждане), болест или вредител – те могат да се контролират. Обикновено, в такава ситуация проблемът е в климата.

Важно е да се знае, че повечето доматите са самоопрашващи се и цветът им съдържа и мъжка и женска част, така че няма нужда от повече от едно растение, за да настъпи опрашване. Прашецът от растението се разпръсва по цвета и растението се самоопрашва. Разбира се, насекомите и вятърът играят важна спомагателна роля в този процес като подпомагат дружното и по-качествено опрашване. Така например, когато пчелите кацат върху жълтия цвят на доматите, вибрацията на крилете им разпръсва прашеца върху цвета и опрашването започва.

Всичко това изглежда логичен и естествен процес, но има години, в които доматите така и не образуват плод. Ето в какво може да се крие проблемът: 

  1. Високи температури – когато температурата на въздуха се вдигне над 27-28 градуса през деня и се задържи около или над 24 градуса през нощта, прашецът се поврежда и става стерилен. Единственото, което можете да направите в такъв случай, е да поддържате нормални нива на влага и да подхранвате растенията със специализиран тор за домати докато времето се нормализира и растенията продължат да се развиват по естествен път.
  2. Влага - Влагата допълнително усложнява нещата и прави прашеца лепкав и той не може да се разпръсне по цвета. Също така, ако времето е прекалено сухо, прашецът бързо пада и така и не успява да се прилепи към цвета, за да свърши работата си. В подобна ситуация, това което можете да направите е да поддържате равномерна влага чрез умерено поливане, за да подобрите условията за естествено опрашване.
  3. Недостатъчно опрашване – въпреки, че доматите са самоопрашващи се растения, има години, в които няма достатъчно вятър и пчели, които да подпомагат процеса на опрашване. Растенията ви може да са на недостъпно за насекомите място и те да не могат да ви помогнат. Ако това е вашият случай засадете растения, привличащи насекоми или се снабдете с култивирани пчели, за да помогнат с опрашването. Ако нямате много растения, можете и ръчно да опрашите растенията като леко почуквате с пръст растенията, за да разпръснат прашеца си.
  4. Недостатъчно подхранване – понякога, проблемът се крие в недостатъчно или неподходящо подхранване и растенията така и не успяват да произведат качествен прашец, който да опраши цветовете им. Дори и почвата ви да е богата на хранителни вещества, от момента на първия цвят, доматите имат нужда от повече калий, за да се опрашат и да формират качествени плодове. Калият спомага цъфтежа и плододаването и специализираните торове за домати го съдържат в по-голямо количество. Поддържайте доматите добре подхранени и здрави и веднага щом климатът стане подходящ, ще забележите първите цветове.

Спазвайте тези прости правила и имайте търпение, природата ще свърши останалото!

Скоро ще се наслаждавате на обилна реколта.

Свързани продукти

Тор за домати, 350 г
Код: 1309101
Цена: 12.79 лв.
Марки представени в магазин Ботаника