Заповядайте във Вашия магазин!
Избор на категория

АРОМАТНА ГРАДИНА В КУХНЯТА – лукс по подразбиране!

АРОМАТНА ГРАДИНА В КУХНЯТА – лукс по подразбиране!


Сподели

Отглеждането на подправки в саксия не е просто забавно - то е вкусно, свежо, оригинално и води до много поводи за гости!

Да се разберем – има подправки и подправки…има полу-живи саксии с нещо подобно на магданоз, а има и цели комбинации от подправки и ядливи цветя в допълващи се цветове, текстура и аромати! За вторите говорим, да знаете.

И независимо в колко квадрата живеете и колко декара е дворът ви, няма по-тузарско усещане от това да си поръсиш коктейла със свежи листа от мента!

Ето нашите 6 лесни съвета за ароматна и чудотворна градинка в кухнята:

1. ОТГЛЕЖДАЙТЕ ПРОДПРАВКИ, КОИТО ХАРЕСВАТЕ И ИЗПОЛЗВАТЕ.

Ако сте начинаещ градинар, можете да започнете с по-лесни подправки: риган, магданоз, див лук, кориандър, мента, копър, босилек, див чесън.

Повечето подправки се гледат лесно и при наличие на елементарни условия за живот, успехът ви е вързан в кърпа!

Основен фактор, по който подправките се комбинират в една саксия е нуждата им от вода.

Розмарин, мащерка и салвия, например, са по-сухоустойчиви и ще растат добре заедно. Допълнително ще дадат и добър общ вид на композицията във височина и в обем.

Босилек, магданоз и кориандър са добри приятелчета, обичат повече вода и са идеален избор за плоски и широки саксии, защото правят ниска и богата листна маса.

Много интересни комбинации се правят и от подправки и ядливи цветя. Съчетайте невен, виолетки, иглика или латинка с босилек, риган и лавандула. Опитайте и дива ягода с мента, много успешна комбинация! Див лук, мащерка и теменужки стоят величествено заедно.

Опитайте и билковите теми: невен, лайка и салвия ще попълнят билковата ви аптечка и ще ви дадат повод за не един домашно приготвен чудотворен крем!

Силно ароматните подправки като лавандула и розмарин, гонят комарите и в изсушена форма могат да ароматизират стаите и гардеробите.

2. ИЗБЕРЕТЕ ПОДХОДЯЩИ САКСИИ.

Тук основният приоритет е добрият дренаж. Всяка саксия с дупки на дъното и прилична дълбочина е подходяща. Глинените съдове са много удобни, освен това са и адски красиви.

Повечето подправки не развиват големи корени, така че изборът ви е голям и зависи от вкуса ви.

Ако ще гледате подправки, които обичат повече вода (босилек, магданоз, мента или кориандър) можете да си купите и самополивна саксия, продават се в различни цветове и форми.

 3. ЗАСЕЙТЕ ПРАВИЛНО СЕМЕНАТА

Семената на подправките обичайно са дребни и вместо да се заравят под дебел слой почва, се „посоляват” върху почвата. Общото правило за сеитба на подправки е:

  • На дъното на саксията слагате дребни камъчета за добър дренаж (отцеждане) на водата.
  • Допълвате саксията на 3/4 от обема й с чиста от зарази почва, най-добре торфен субстрат.
  • „Посолявате“ семената на подправките и леко ги притискате за по-добър контакт.
  • Пулверизирате засятите подправки с чиста вода от време на време и докато поникнат и оформят 2-3 листа.
  • Някои подправки покълват за 4-5 дни (босилек, горчица, киселец, див лук), на други им отнема около 2 седмици (магданоз, лавандула, розмарин). Не губете търпение!
  • Поливайте редовно, така че почвата да е влажна и без да заблатявате.

4. ОСИГУРЕТЕ СВЕТЛИНА

Повечето подправки се нуждаят от поне 6 часа слънчева светлина, така че по възможност, намерете място на саксиите на южен прозорец и по-далече от централното парно. От време на време овлажнявайте листата като ги пулверизирате с чиста вода.

 5. ИЗПОЛЗВАЙТЕ НАТУРАЛНИ МЕТОДИ ЗА БОРБА С НЕПРИЯТЕЛИТЕ

Тъй като подправките се ядат директно и често в сурово състояние, избягвайте третирането им с препарати и химикали. Ако все пак растенията ви се разболеят, информирайте се за възможни естествени методи за овладяване на ситуацията.

 6. ВЪЗПОЛЗВАЙТЕ СЕ РЕДОВНО ОТ РЕКОЛТАТА

Общото правило е, че колкото повече берете реколтата, толкова повече реколта ще имате. Също така, редовното подрязване на храстовидните подправки ще ги поддържа в желаната от вас форма. Не режете растенията до дъно, за да могат да продължават да формират нови листа. 5-6 седмици след засяването, направете второ засяване, за да удължите реколтата през цялата зима.

 

Забавлявайте се и не забравяйте да се похвалите на Фейсбук страницата на Botanika.bg!

Свързани продукти

пакет СТАРТ
Код: start18
Цена: 9.99 лв.
Лавандула
Код: 20210
Цена: 1.29 лв.
City garden семена босилек
Код: 10410
Цена: 1.29 лв.
Латинка
Код: 20151
Цена: 1.29 лв.
Саксийна ягода
Код: 20102
Цена: 1.29 лв.