7 важни съвета за начинаещи градинари

7 важни съвета за начинаещи градинари


Сподели

Ако сте начинаещ градинар, първата стъпка, с която трябва да започнете своето градинарско пътешествие, е да решите как точно искате да изглежда вашата градина. Искате ли тя да бъде пълна с цъфтящи и разноцветни цветя? Или пък си представяте една богата зеленчукова градина, билкова градина или пространство с много висящи цветя?

Независимо от това как си я представяте обаче, има няколко ключови съвета, които е добре да последвате, за да имате един успешен и красив старт в градинарството.

Започнете бавно и постепенно превърнете двора си, а защо не и балкона си, в един радващ окото пейзаж.

Първо основните неща

Най-важният инструмент за градинарство са градинските ножици. Те се използват, за да подрязваме храстите и другите растения в градината, да отрязваме увехналите цветове или изсъхнали клонки, за да поддържаме растението в добро състояние. Когато обаче отглеждате по-големи растения и храсти, ще ви трябват и по-големи лозарски ножици. Те са много по-масивни и имат дълги дръжки, което ще ви е от помощ при поддръжката на по-големите растения в градината ви.

Копаене и почистване

Когато започвате да отглеждате растения, ще ви трябват още няколко основни инструмента, за да подготвите почвата като градинска лопатка, вилица и гребло. С лопатката и греблото ще копаете почвата, а с вилицата ще разбивате по-големите буци пръст, ще почиствате плевелите и увехналите вече корени на растенията.

Инструменти за поливане и напояване

Няма да сгрешите, ако инвестирате в маркуч, с който да поливате градинката си. Когато регулярно напоявате растенията и с помощта на няколко градински вилици, ще можете да поддържате растенията си здрави и да се отървете навреме от досадните плевели.

Избиране на растенията, които ще засадите

Време е да преминем към по-забавната и интересна страна на градинарството, а именно – избирането на растенията, които да бъдат засадени. Преди това обаче е хубаво да наблюдавате почвата и да я облагородите поне малко преди самото засаждане на любимите ви цветя или храсти. Първо разкопайте леко почвата, за да разберете каква е структурата ѝ. За идеи можете да се обърнете и към градинката на вашите съседи, за да видите какви растения виреят в близост до вашия двор. Който и метод да изберете за проучване на почвата, градинката ви само може да спечели от това.

Подобряване на почвата

Най-добрият и лесен начин е да използвате компост и торфен субстрат, които да добавите при засаждането на растенията. За най-добри резултати добавете компост с градинарска вилица при най-горния слой на почвата (на около 30 см дълбочина). Компостът ще се разгради за няколко месеца. А най-доброто време да направите това е през зимата или рано през пролетта. След като се уверите, че почвата е добре подготвена, можете да преминете към следващата стъпка…

Подреждане на градината

Това е един от най-ключовите съвети за начинаещите в градинарството, тъй като от това зависи колко здрава и красива ще бъде вашата градина.

Решете къде ще засадите и поставите всяко растение и се уверете, че между тях ще има достатъчно място. Растенията, точно както и хората, имат нужда от пространство, за да се развиват и израстват. Ако младите ви растения са твърде близо едно до друго, няма да могат да пораснат хубаво и може дори да загинат или по-лесно да бъдат нападнати от вредители. И тъй като хората често забравяме, добре е да сложите табелки на всяко растение, което засадите. Тези етикети ще ви помогнат да се грижите по-добре за вашата градинка, а направата им ще ви коства само няколко минути.

Хубаво е и да си водите дневник, в който да записвате кога е засадено всяко растение и как се развива във времето. Нарисувайте и скица на градината си.

Възрастта на растенията

Когато засаждате млади растения, трябва да бъдете абсолютно педантични , тъй като те са много крехки и лесно могат да бъдат наранени. Внимавайте много, когато пресаждате младите растения от малките им саксийки в лехите в градината.Обърнете саксията с дъното нагоре и се постарайте да извадите растението с почвата. Изкопайте малка дупка в двора и внимателно поставете младото растение в нея, запълвайки я с почвата от саксията, в която растението е живяло до този момент. След което полейте растенията си, за да може корените им да се закрепят в „новия им дом”.

Поливане

Много начинаещи градинари следват принципа, че колкото повече поливат растенията си, толкова по-добре това е за тях. Това не е съвсем вярно. Ако поливате растенията си твърде често, те ще свикнат с това и ще станат твърде зависими от вас и честото поливане, което трябва да им осигурите. Освен това ще развият по-плитки корени, които няма да са достатъчни растението да проникне дълбоко в почвата в търсене на вода. Ако им позволите да развият по-дълбоки и здрави корени, растенията ви ще станат по-силни и не толкова зависими от вас и регулярното поливане.

Кога и колко да поливате

Истината е, че различните растения имат различна нужда от вода и начин на напояване. Общият принцип е, че докато са млади, ще изискват повече вода. Но е хубаво да ги поливате с по-малко вода, но по-често, така че да се уверите, че почвата е постоянно влажна.

Обикновено повечето растения се поливат веднъж или два пъти в седмицата. Необходимо е около 15 см от най-горния слой на почвата да бъдат влажни.

Много важно е да поливате растенията си през горещите летни месеци. Ако забележите, че някое от тях залинява по това време на годината, полейте го. Особено следобед, когато е най-горещо навън.

През останалата част от годината е най-добре да поливате растенията си сутрин или вечер. През следобедните часове водата бързо ще се изпари, преди растението да може да я усвои оптимално.

Поливаме растенията си, за да ги запазим живи, но, ако ги поливаме твърде много, почвата ще стане твърде влажна.

Винаги поливайте растенията си бавно, за да позволите на водата да стигне до по-дълбоките слоеве на почвата.

Позволете на градината да заблести

За да се радвате на наистина красива градина, нужно е тя да бъде огрявана от слънцето между шест и осем часа в денонощието. Имайте предвид това, когато избирате мястото за градината си или се захванете с градинарство на балкона. Но има и някои растения, които имат нужда да растат на сянка. За тази цел разделете градината си на слънчева и сенчеста страна, като във всяка поставите съответните растения.

Като начинаещ градинар е хубаво да започнете с малка градина, така че да ви е по-лесно да се грижите за нея. Засадете няколко различни цветя, както и едно-две зеленчукови растения. Това е най-добрият вариант да направите градината си разнообразна и интересна. И по този начин ще е радвате на различни цветя и зеленчуци през годината.

 

Свързани продукти

Вилица ръчна PASTEL
Код: 42-013
Цена: 6.20 лв.
Градински маркуч BASIC 1/2
Код: 10-400
Цена: 31.60 лв.
Торф за балконски цветя 10л
Код: 9332
Цена: 8.09 лв.
Марки представени в магазин Ботаника