Запознайте се с МагданозЪТ!
Сподели
Ако искате да отгледате магданоз, знайте, че той ненавижда твърде горещи места. Посейте го в керамична саксия и на частична сянка в прясна почва (влажна, ако е горещо), много богата и добре дренирана.
Магданозът обича чиста почва.
Не оставяйте саксията с магданоза на прозореца. Ще пожълтее много бързо.
Поддържайте почвата влажна.
Съвет:
Магданозените семена не живеят дълго. Ако решите да съхраните семена от магданоз се постарайте още на следващата пролет да ги засеете.
Магданозът, Petroselinum crispum е двугодишен храст от семейство Apiaceae (Сенникоцветни). Родината му е Южна Европа и Западна Азия.
Храстът може да достигне 1м височина.
Видове и сортове магданоз
Знайте, че плосколистния магданоз е по-лесен за отглеждане и по-ароматен от къдравия. Къдравият пък е много ефектен и е широко разпространен като кулинарна декорация.
"Clivi" къдрав сорт. Не пожълтява с възрастта.
"Nano Riccuito" - Италиански сорт, къдрав, много подходящ за саксийно отглеждане.
"Kausa" къдрав, силно ароматен.
"Frisian" къдрава, бута и след като е сгъната.
"Commun": плоски листа, бързорастящ.
"Gigant": плоски, големи листа. Сладък вкус. Много ароматен и високодобивен.
"Novas" много големи листа.
Магданозът в древността
Гърците и римляните считали магданоза за подправка и като средство за защита. Dodoens, голям фламандски ботаник на Ренесанса, пише в книгите си за магданоза като народен лек срещу епилепсия, астма и хронична кашлица. Също така още от древността магданозът се използва като диуретично средство, както и срещу отоци.
Магданозът и неговите ползи за здравето
Заедно с четири други корена (целина, аспержи, копър и бодлив залист), съставляват елексира "пет подправки".
Магданоз е диуретик. Използва се и като разядка.
Дами, ако имате нередовна, болезнена и трудна менструация, знайте че магданоз има силата да възстанови редовния ви цикъл и да облекчи болките.
Семената на магданоза имам анти-газово действие.
Външно, листата отдавна са използвани за отпушване на млечните жлези, за третиране на ухапвания от насекоми, кожни раздразнения, синини и натъртвания.
Магданозът прояснява тена и премахва луничките.
Сокът от листата се използва за облекчаване на възпаление на очите.
____________________
Магданозът в кулинарията
Суровия магданоз деликатно парфюмира салати, меса, плънки и сосове.
Можете да го смесите с масло и сол като разядка.
Листата на магданоза са богати на витамин С, калий, желязо и мед.
____________________
Вкусна идея:
Табуле - магданозена салата с домати и булгур
Продукти:
3 връзки магданоз
1 глава лук
4 домата
сол
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. черен пипер
4 с.л. лимонов сок
100 г булгур
мента
1 ч.ч. вода
100 мл. зехтин
Рецепта:
Булгурът (100 г) се слага в купа, залива се с горещата вода (1 ч.ч.) и се оставя да набъбне за 15 минути. Ситно нарязаните домати (4 бр), магданоз (3 връзки), мента и лук (1 глава) се слагат в друга купа. Посоляват се и се подправят с пипера (1/2 ч.л.) и канелата (1/2 ч.л.). Разбъркват се. Булгурът се отцежда и се смесва с другите продукти. Накрая се прибавят лимоновият сок и зехтинът (100 мл.). Всичко се разбърква.
Време за приготвяне: 30 мин.
Снимка: https://garthgardeners.wordpress.com