Станете Мастър на орхидеите!

Станете Мастър на орхидеите!


Сподели

Орхидеите са любимци на градинарите от стотици години. Колекционери харчат цели състояния, само за да се сдобият с някой много рядък сорт орхидея. Орхидеите са толкова много видове, колкото и изискванията им за отглеждане – от много ниски и лесни, до претенциозни и трудни за отглеждане. Все пак, орхидеите са най-голямото семейство растения в света (над 30 000 вида!) и репутацията им е всеизвестна.

Често се плашим от орхидеите, най-вече от това да не ги убием. Случвало се е на всеки да убие подарената от скъп човек орхидея, и не е приятно! В тази статия сме подбрали най-важните съвети за отглеждане на орхидеи, така че да си заслужите титлата „Мастър на орхидеите“.

Добрата новина е, че повечето орхидеи нямат особени изисквания за отглеждане и с лекота ще растат и цъфтят във всеки дом.

С това успокоение, преминаваме към 7те съвета:

1. Подберете здрава орхидея

Ако искате да украсите дома си с орхидеи за години напред, трябва да си купите здраво растение. Здравите орхидеи имат твърди, месести и лъскави листа. Ако листата са тъмно зелени, значи растението не е получавало достатъчно светлина, но това е лесно да се коригира във времето. Ако забележите тъмни петна по някоя част от растението, по-добре си потърсете друго растение.

Корените на орхидеята също трябва да са в добра кондиция. Всяка орхидея има специфична окраска на корените си, но винаги трябва да са светли и твърди. Ако корените са меки, сухи или кафеникави, растението не е в добро здраве.

2. Ползвайте правилна почва

Повечето орхидеи са епифитни растения – въздушни растения, които в природата растат върху скали или дървета. Те си набавят храна и вода от околния въздух, а не от почвата.

Поради тази причина, орхидеите никога не трябва да се засаждат в традиционна почва. Орхидеите се отглеждат в специализиран субстрат, съдържащ натрошени кори, вермикулит, свагнумов мъх и перлит. Много е важно въздухът да може да циркулира свободно между корените. Можете да си купите субстрат за орхидеи от всеки градински център.

Най-добре е да пресадите орхидеята в специална саксия за орхидеи, която ще има много отвори за оттичане на излишната вода и ще бъде прозрачна, за да позволява на светлината да достига до всички корени. 

3. Не излагайте орхидеята на твърде много слънце

Общото правило е да избягвате директната светлина. Повечето орхидеи са много чувствителни към слънчево изгаряне. Поставете орхидеята на място със сутрешно или следобедно слънце. Прозорец с изглед на север/изток/запад ще свърши добра работа.

Ако все пак нямате друга опция и сложите орхидеята на слънчев прозорец, осигурете преграда между слънцето и растението – щора, перде или друго, което ще разпръсква и омекотява светлината.

4. Никога не преполивайте

Тук е мястото, на което често се греши. Орхидеите обожават влагата, но не могат да понесат преполиването. Страдат и когато се засушат за твърде дълго. Всеки сорт има различни изисквания, затова си направете напомняне за поливане още щом прочетете за изискванията на вашата орхидея. Повечето орхидеи са доволни при седмично поливане, а допълнително можете да пулверизирате листата, ако в дома ви въздухът е много сух. Ако орхидеята е в кашпа, задължително отливайте отцедената вода при поливане. При никакви обстоятелства не оставяйте орхидеите да живеят, потопени във вода.

Орхидеите растат добре на стайна температура и не обичат градусите да падат под 10С!  

5. Дайтe малко въздух на орхидеята

Преполятите орхидеи бързо започват да гният, затова е добре от време на време да проветрявате около тях. Така, ще постигнете по-добра циркулация на въздуха и излишната влага ще успее да се изпари.

6. Не се отказвайте от орхидеята след като отмине цъфтежа й

След цъфтеж, цветовете и цветните стебла (цветоноси) на орхидеите ще изсъхнат и пожълтеят или окапят. На този етап, повечето хора смятат, че орхидеята е умряла, но това изобщо не е така! С малко търпение и грижа, скоро орхидеята ви ще отгледа ново цветно стебло. Ако цветоносът е изсъхнал, отрежете го до дъно, а ако остане зелен и твърд, оставете го и очаквайте ново разклонение!  Междувременно, продължавайте с обичайните грижи за орхидеята – поливане и подхранване, пулверизиране, умерена осветеност.

7. Пресадете я, за да се развива

Също както останалите стайни растения, орхидеите имат нужда от пресаждане от време на време. Огледайте растението и, ако забележите преплитане на корените й, време е да я пресадите в един размер по-голяма саксия. Пресаждането подпомага здравето и растежа на орхидеите.

Следвайте нашите 7 прости правила и орхидеите ви никога няма да страдат!

Свързани продукти

Пръчици за орхидеи, 10 бр.
Код: 7300
Цена: 8.49 лв.
Спрей за орхидеи 470 мл.
Код: 880
Цена: 5.49 лв. / 4.94 лв.
Тор за Орхидеи РАСТЕЖ 250 мл
Код: 50
Цена: 3.90 лв. / 3.51 лв.
Тор за Орхидеи ЦЪФТЕЖ 250 мл
Код: 778
Цена: 3.99 лв. / 3.59 лв.
Торфена смес за орхидеи 5 л
Код: 9305
Цена: 8.49 лв. / 7.64 лв.
Марки представени в магазин Ботаника