Първа помощ за градината след градушка

Първа помощ за градината след градушка


Сподели

Всяка година градушки съсипват младите овошки, ранните зеленчукови разсади и току-що прокаралите градински цветя. Ако градушка покоси градината рано напролет, можем да направим нов разсад, но ако градушката падне по-късно, ледените топчета ще наранят нежните листа, цветове и плодни пъпки на младите растения в градината. В зависимост от силата на градушката, растенията са наранени, надупчени, пречупени или напълно унищожени…След градушка градината прилича на бойно поле…

Ето какво можем да направим, за да помогнем на любимите растения да се възстановят и отново да ни радват с богата реколта и обилен цъфтеж:

РЕЗИТБА И ПРОЧИСТВАНЕ НА УНИЩОЖЕНИТЕ ЛИСТА/КЛОНИ

След градушка растенията няма да могат да се възстановят от само себе си и, за да не допуснете развитие на гнилостни и заразни процеси, почистете растенията от пречупени клони, листа и пъпки до здравите части. Ако забележите наранени плодни или цветни пъпки, отстранете и тях, за да не загният и унищожат цялото растение.

ПОДСИЛЕТЕ РАСТЕНИЯТА С ЛИСТЕН ТОР

Подхранването след градушка ще помогне на растенията да отгледат нова, здрава листна маса и да възстановят естествения си хабитус. Изберете комбиниран тор, който съдържа макро- и микроелементи, за да внесете максимално разнообразие от хранителни елементи.

Листен тор К/Са възстановява растенията като повишава имунната им система, стимулира образуването на нови листа и спомага за по-бързото зарастване на наранени участъци като листа и стебла. Можете да комбинирате с фунгицид там, където нараняванията са по-сериозни и растенията няма да могат да се справят сами с риска от загниване.

ВЪЛШЕБНИЯТ МУЛЧ

Освен, че задържа влагата и я отдава постепенно, мулчът може да защити растенията от нараняване на стеблото и по-плитките корени по време на градушка.

ПРЕВАНТИВНИТЕ МЕРКИ

В райони с чести градушки и особено през пролетта, следете редовно прогнозата и планирайте времето си така, че да защитите градината преди началото на градушката. Това е най-добрият начин да минимизирате вредите от нея. Имайте в готовност пластмасови туби, покривала или други съдове,  с които да покриете нежните растения. Опънете мрежа против градушка над зеленчуковите лехи в периодите с повишен риск от градушки.

РАСТЕНИЯ, СПОСОБНИ ДА ВИРЕЯТ В РАЙОНИ С ЧЕСТИ ГРАДУШКИ

Разбира се, оцеляването на което и да е растение зависи от степента на градушката, но общият принцип е, че растения с по-нежни и меки листа и стебла са и по-уязвими от наранявания при градушки. Сред тях са: млади зеленчукови разсади, бегонии, петунии, мушката, хоста (заради широките си листа, който имат по-голям шанс да бъдат уцелени от ледено топче) и други. При сигнал за опасност от градушка, защитете първо тях!

Растенията, които обичайно изглеждат по-добре и се възстановяват по-бързо след град са: карамфили, калибрахое, рози, декоративни треви, астилбе, бръшлян, кученце, повечето видове многогодишни подправки и по-късните зеленчукови култури (Активността на градушките обичайно е до средата на лятото): фасул, краставици, тиквички, листни зеленчуци и други.

Ранното реагиране и превантивните мерки са най-добрият начин да защитите градината от градушки. Следете времето и предпазете растенията. Ако действате бързо и навреме, ще предотвратите голяма част от последиците след градушка и растенията дълго ще ви радват с обилна реколта и изобилни цветове!

 

Свързани продукти

Краставици Гергана
Код: 1837
Цена: 1.49 лв.
Фасул Processor
Код: 9342
Цена: 2.79 лв.
Марки представени в магазин Ботаника