Принцът Нарцис - как да го гледаме

Принцът Нарцис - как да го гледаме


Сподели

Напролет може да ги видите навсякъде – по прозо­речните первази, в малки и в големи градини, или в близост до дървета. Нарцисът е сред  най-използваните растения за озеленяване на паркове и дворове. В средностатистическата градина растат повече нарциси, отколкото което и да е друго декоративно растение.

Размножава се чрез стари и нови луковички, които трябва да се садят през есента на дълбочина 10-15 см. Обича слънце или полусянка и вирее във всяка градинска почва. Идеална за цветето е глинесто-песъчливата градинска пръст. За разлика от лалетата и зюмбюлите, нарцисите могат да останат до 5 години на едно и също място, без това да се отрази на цъфтежа и развитието им. Това цвете има безброй подвидове. Освен това селекционерите непрекъснато експериментират с него. Новите сортове имат по-едри цветове, по-стабилни дръжки, по-разнообразни багри. Растението цъфти от март до май в бяло, кремаво и жълто, но с правилните грижи може да ви зарадва с цветове и по-рано. Нарцисът е подходящ за отглеждане в саксия като стайно растение, за сандъчета на балкона, за цветни лехи и бордюри в градината. Достигат от 20 до 60 см височина.Въпреки че цветето се отглежда главно като градинско, то е подходящо и за рязан цвят  - букети във вази.

В древногръцката митология съществува легенда за нарциса. Веднъж синът на речния бог - красавеца Нарцис, минавайки край реката се навел да утоли жаждата си. Виждайки отражението си той се влюбил в него и умрял от любовта си. Боговете се смилили над него и го превърнали в цвете.

Марки представени в магазин Ботаника