Отглеждане на летни луковици

Отглеждане на летни луковици


Сподели

Здравейте, аз съм Боряна от Ботаника и днес ще ви разкажа как да отглеждате цветя от луковици. Кокичетата вече се показаха, а скоро ще видим и минзухари, нарциси и лалета. Всички те са цветя, които растат от луковици. Това, което много хора не знаят, обаче е, че тези луковици са засадени през есента.

Ако за първи път попадате на наше видео, последвайте ни в социалните мрежи за още полезни градинарски видео съвети.

Има два вида цветни луковици: луковици, които се садят през есента и имат нужда от зимния студ, за да се събудят и разцъфнат през пролетта и има и топлолюбиви луковици, които не издържат на студено и се садят през пролетта, след отминаване на опасността от измръзване.

Летните луковици или ги приемаме за едногодишни, или есента трябва да ги извадим и съхраним на хладно, но защитено от много ниски температури, място.

Днес ще ви разкажа за луковиците, които могат да се садят през пролетта – някои от тях можем да отглеждаме в саксии, а други – в градината или на двора. Всъщност, всички луковици могат да се отглеждат в саксия, но по-високите сортове имат повече корени и се нуждаят от големи саксии.

Далиите например, са подходящи за двора, защото някои видове достигат 2м височина и когато ги садя, дори слагам подпора, която да ги държи изправени докато цъфтят с едрите си цветове. .

Бегониите са по-ниски цветя и аз ги отглеждам в сандъчета на балкона.

Ако живеете на място с много валежи или пък къртици, кучета, котки и други животни често навестяват двора ви, отглеждайте луковичните цветя в саксии и ще си спестите много неприятности. ☺

Това са част от луковичните цветя, за които ще ви разкажа днес. Някои от тях ще засадя на двора, а по-ниските видове – на балкона. Има и други летни луковични цветя, но тези са най-популярните.

Сигурна съм, че всички познавате далиите. Цветовете им варират от размера на топка за тенис, до едри цветове колкото футболна топка, а и по-големи! Цъфтят във всички цветове на дъгата и отглеждат богати, кичести цветя.

Ориенталския лилиум е в класическата си форма, но е много ароматен, а калата е известна с елегантната си форма като тромпет и е много подходяща за отглеждане в саксии.  Гладиолите отглеждат високи и богати цветове, които освен, че дават височина на цветната композиция на двора, са и много дълготрайни цветя за букети. Бегониите могат да се отглеждат както заради цветните си листа, така и заради нежните си цветя. Анемоне и ранункулус допълват всеки букет с красивите си цветове, а божурите ще красят и ароматизират двора ви дълги години! И това са само част от летните цветя, които можем да отглеждаме от луковици…

Луковиците се продават в пакети, мрежи или касетки с етикет, на който е описано до каква височина достига цвета и на каква дълбочина и отстояние се садят луковиците. А за да се ориентирате и без етикети, общото правило е: Луковиците се садят на дълбочина 2 пъти диаметъра им.

Избирайте свежи и твърди луковици, колкото са по-едри, толкова по-големи цветове ще отгледат.

Когато садите луковици в саксия, можете да ги засадите и по-плътно една до друга, така че да получите желаната плътност и изобилие от цветове!

Това, което ще направя сега е да покрия дъното на саксия с дренаж, защото ако има едно нещо, което луковиците не понасят, това е заблатената почва.

След това ще напълня саксията с почва. За саксийни цветя ви препоръчвам да използвате торфен субстрат за балконски растения. Той съдържа повече перлит и зеолит, които са порести минерали и поддържат почвата влажна по-дълго време. Това е важно за саксийните растения, тъй като почвата им изсъхва по-бързо.

След това, ще разположа луковици на бегонии в правилната посока, така че растежните пъпки да сочат нагоре. Може и да ви звучи елементарно, но при луковиците не винаги се познава от един поглед коя е долната част и коя – горната.

Накрая, ще покрия луковиците с почва и ще ги полея.

Бегониите имат меки стебла и корени и не понасят преполиване. Излишната вода кара листата да станат на кафяви петна, а корените – да загният. Изчакайте почвата в саксията да изсъхне и тогава полейте умерено. Старайте се да поливате почвата около бегонията, а не листата й, за да се избегне загниване.

За да засадите далии или други високи луковични цветя на двора, изкопайте дупка дълбока около 15-20 см и отново поставете луковиците с върха нагоре. Аз слагам подпора още отсега, защото по-късно мога да нараня корените или луковицата при забиването в почвата. След това добавям една шепа универсален тор и го смесвам с почвата, с която покривам луковиците. Подхранените луковици формират повече и по-големи и дълготрайни цветове, така че не забравяйте да торите при засаждане, по време на растежа и докато цъфтят. Накрая, поливам.

Ако садите повече далии, разположете ги на поне 50 см една от друга, защото те ще пораснат доста и им трябва повече пространство за листата. А и, колкото повече корени и листа – толкова повече цветове!

Това е всичко от мен за днес. Надявам се да съм ви вдъхновила и да излезете на балкона или двора и да засадите луковици, които да ви радват през лятото!

Свързани продукти

Бегония Camelia 3 бр. 5/6
Код: 665161
Цена: 9.09 лв.
Бегония Crispa Marginata Mixed 3 бр. 5/6
Код: 665162
Цена: 9.09 лв.
Бегония Fimbriata mixed colours 3 бр.
Код: 665060
Цена: 8.49 лв.
Бегония каскадна Odorosa 3 бр. 5/+
Код: 665160
Цена: 10.49 лв.
Бегония каскадна Orange 3 бр.
Код: 665090
Цена: 9.69 лв.
Бегония каскадна Pink 3 бр.
Код: 665095
Цена: 9.69 лв.
Бегония каскадна White 3 бр.
Код: 665105
Цена: 9.69 лв.
Бегония каскадна Yellow 3 бр.
Код: 665110
Цена: 9.69 лв.
Бегония кичеста Mixed Colours 3 бр.
Код: 665025
Цена: 8.09 лв.
Марки представени в магазин Ботаника