Отгледай сам: Витамин C

Отгледай сам: Витамин C


Сподели

Ако сте отглеждали сами плодове и зеленчуци, знаете, че на практика вие отглеждате здраве. Ако пък не сте и тепърва желаете да се впуснете в това начинание и да се витаминизирате, вижте на кои плодове и зеленчуци, богати на Витамин C, можете да разчитате.

Избрали сме растения, които са едновременно лесни за отглеждане в домашни условия и са богат източник на Витамин C. А той, както добре знаем, играе важна роля за растежа и за здрава имунна система. Лошото е, че той намалява в плодовете и зеленчуците скоро след като те бъдат набрани. Ако ги отглеждате у дома, ще имате възможността да ги хапвате винаги пресни и свежи, извличайки максимална полза от техните вкусови и хранителни качества.

Плодове

Много плодове съдържат Витамин C, но най-приятно е имаш вкъщи…

Ягоди

Те са малки растения, които спокойно могат да се отглеждат в саксии на перваза на прозореца и да си берете от тях, за да си похапнете на мига. Можете и да си отгледате микс от ранни, средно-късни и късни сортове, за да се радвате на реколта дълго време.

Можете да опитате да отгледате у дома саксийна ягода. Тя е красиво и интересно декоративно растение с ядливи плодове. Плодовете са дребни, сочни, червени и с много семена. Подходяща за отглеждане саксии и сандъчета.

Засейте семената за саксийната ягода през между март и май. Очаквайте реколтата през периода юни - август.

Магданоз

Не само че е страхотна подправка, магданозът е изключително богат на Витамин C, особено ако се консумира в сурово състояние. Затова не мислете за него само като за гарнитура или подправка, а като за салата. Нарежете листата и дръжките на пресния магданоз на дребно като салата или ги добавете в сурови сокове или смутита. Тази подправка е и чудесен източник на фолиева киселина, която също е важна за сърцето. Магданозът е лесен за отглеждане на слънце или частична сянка, но не оставяйте растението да изсъхва.

Сейте семената на магданоза на закрито от януари нататък. Можете да го посеете навън от месец март в сандъчета или директно в земята. А можете и да го отглеждате в саксия в кухнята си, за да го ползвате всеки път, когато ви потрябва.

Люти чушки

Всички люти чушки са богати на Витамин C. Но този вид люти чушки е подходящ за отглеждане в саксии и за директна консумация. Обича слънчеви места. Чушлетата са кръгли и с червен цвят.

Можете да ги нарежете и добавите към ястия или да ги хапвате сурови.

Разсад за тези люти чушки се прави през март – април. Сейте на открито през април-май, а на реколтата можете да се насладите между юли и октомври.

Свързани продукти

Саксийна ягода
Код: 20102
Цена: 1.59 лв.
Ягода целогодишна
Код: v724
Цена: 4.29 лв.
City garden семена магданоз
Код: 10409
Цена: 1.79 лв.
Магданоз Плосколистен
Код: 202130
Цена: 1.59 лв.
Магданоз Листен
Код: 1842
Цена: 1.49 лв.
Люти чушки за балкон
Код: v761
Цена: 11.19 лв.
Марки представени в магазин Ботаника