Наръчник за отглеждане...

Наръчник за отглеждане...


Сподели

...на цветя за букети от семена

Магията на един красив букет може да озари и най-мрачното кътче вкъщи или на двора!

Но за да стигнете до аранжирането на този красив букет, трябва първо да отгледате цветята, които да го направят пъстър и разнообразен. Ако искате да научите повече за отглеждането на цветя за букети, а именно как най-лесно да ги засадите и да се грижите за тях, докато започнат да цъфтят, и как да събирате реколта, така че да стимулирате нов цъфтеж, гледайте това интересно и информативно цветно видео!

Така ще разберете не само как да отгледате цветята, които харесвате, но и как да им се радвате целогодишно.

Сигурно си мислите, че ви трябва много място, пари и време, за да се захванете с отглеждане на собствени букети, но това изобщо не е задължително. Не ви трябва много място. Няколко саксии на балкона са напълно достатъчни. Не ви трябва и голям бюджет – семената не струват кой знае колко, а цветята се отглеждат лесно и бързо. Всичко, от което имате нужда, ако нямате двор, са няколко саксии, качествена почва, семена и луковици.

Изчислете сами времето, което трябва да посветите на този проект, като се водите от общото правило: 10 мин седмично за всеки кв.м. или 5-6 средноголеми саксии.

Възползвайте се максимално от наличното пространство и разпределете площта на централна зона (около 70% от градинката/ саксиите) и периферия (оставащите 30%).

В центъра засадете едногодишните и двугодишни цветя, а около тях – луковици, многогодишни цветя и цъфтящи храсти. С такова разположение ще можете да заменяте растенията в централните саксии след сезона им или да подготвите почвата за следващите растения без да нараните корените или луковиците на многогодишните насаждения около центъра.

Когато планирате мястото, на което ще отглеждате цветя, помислете за размерите му, така че да можете от всяка страна на градинката да достигате до цветята. Ако правите повече от една цветна леха на двора, предвидете и алея с поне 75 см широчина между отделните лехи. Разпределяйки мястото по този начин, вие ще си осигурите свежи цветове и зашеметяващ изглед на балкона и двора поне за 9 месеца в годината.

Ако нямате двор и искате да отглеждате букети на балкона, заменете единствено видовете растения със сортове, достигащи височина до 45-60 см – Циния, Кученце, Млечка, Невен, Салвия, Зелен и Червен босилек, всички есенни луковици – Лалета, Зюмбюли, Нарциси, Анемонета, лютиче и др. Поради ограничения обем на саксиите, ще трябва да поливате и подхранвате по-често, отколкото бихте го правили на двора.

А сега да поговорим за мястото на цветната градинка.

Изберете слънчево място, защитено от силни ветрове. Помнете, че цъфтящите растения не обичат сянката, освен ако не говорим за Хортензия и Кукуряк. Те определено предпочитат сянката. А иначе, на сянка семената покълват по-бавно, а на вятър растенията се развиват по-трудно и искат по-често поливане. Ако все пак живеете на ветровито място или на висок етаж и искате да отглеждате цветя, инсталирайте защитна преграда, през която ще минава светлина и въздух – навес и/или ред многогодишни храсти ще свършат работа. Ако балконът ви е много южен и трудно ще осигурите глътка почивка от слънцето, за вас са някои от по-издръжливите на слънце цветя: Циния, Космос, Кученце, Вербена и Ранункулус.

Какви цветя да отглеждате?

За да си осигурите баланс от цветове и зеленина, трябва да отглеждате равни количества цъфтящи и зелени растения. Грешката, която често допускаме е, че смятаме зеленината за неизчерпаем източник от всякакви листа, клони и треви в природата, но истината е, че зелените растения в един букет трябва да са също толкова издръжливи колкото цветовете, за да не увехне букетът твърде рано. Не допускайте тази грешка и планирайте поне 50% от растенията в градината да бъдат с богата зелена маса за обем и височина в цветните ви аранжировки. Популярни със зелената си окраска цветя са: Копривка, Кейл, Хоста, Папрат, всички подправки и някои Бегонии с цветни листа.

Едногодишните сортове цветя (или както ги наричаме популярно – градински цветя) трябва да преобладават в избора на видове растения. Едногодишните цветя от семена покълват бързо и имат много енергия, която използват за буен растеж и развитие в ограниченото време на един единствен сезон. Те са много издръжливи и растат във всякаква почва, стига да им осигурите слънчево място. Сейте ги директно в почвата, без да се затормозявате с оранжерия, разсад, пресаждане, закаляване и т.н. Толкова е лесно, че всеки начинаещ и дори дете може успешно да отгледа цвете!

Сред любимите цветя за букети, които можете да отглеждате в саксии на балкона са: Кученца с едновременно характерни и нежни цветове и форми; Космос – заради богатата им зелена маса, изпъстрена с деликатни цветенца; от луковиците – Анемонета - за ярките и наситени цветове и, разбира се - Нарцисите и техния вълшебен аромат още за Коледа.

Как да отгледате цветя за букети от семена?

Отглеждането на цветя за букети е лесно и бързо. Ето и 6 съвета за блестящи резултати:

1. Не засявайте семената твърде рано

В зависимост от локалния климат, изчакайте почвата да се затопли до 8-10°С и да започне да съхне след зимата и тогава сейте семената. В противен случай рискувате семената да изгният още преди да покълнат. Дори и да не следите почвената температура, лесно ще познаете подходящото време за сеитба по десетките кълнове на плевели и други растения из двора рано пролетта. Щом природата сее, смело действайте и вие! За различните региони моментът настъпва по различно време, но в общия случай в България това време е около средата на април. В Южна България и в планинските региони можете съответно да извадите или добавите по 2 седмици, за да изчислите най-подходящото време за директна сеитба.

2. Подгответе почвата

За да покълнат успешно, семената трябва да се засеят в добре обработена почва като най-едрите буци да не са по-големи от кайсиева костилка. Представете си ситуацията от гледна точка на семенцето: то има достатъчно енергия в обвивката си, за да изкара кълн и 2 листа над почвата. Щом това се случи, растението започва да фотосинтезира и шансовете му да оцелее драстично нарастват. Но до този момент, то разчита на възможно най-голяма помощ от ваша страна да стигне бързо и с най-малко енергия до слънцето. Ако семената са засети в тежка, неразкопана и сбита почва (независимо дали в саксия или на двора), кълновете няма да могат да пробият до повърхността и единственият начин да продължат, е да извървят дългия път около буцата, а ако междувременно хранителните им запаси свършат, просто ще умрат преди да са покълнали.

Обратно на злочестните семена, засети в необработена почва, семената, които поникват в рохка, хранителна и добре дренирана почва бързо и лесно ще се установят и ще започнат да се развиват. По правило по-едрите семена имат по-голям шанс да покълнат и да отгледат здраво растение, тъй като те съдържат повече хранителни вещества. Например в лоша почва семената на Слънчогледа имат по-голям шанс от тези на Лавандулата. Затова, разкопайте добре почвата, обогатете я с хранителни вещества и я подравнете така, че да осигурите благоприятна среда за развитие на цветните ви приятели!

Изберете сух ден за подготовка на лехата или саксиите за сеитба. Полейте преди да засеете семената. Това ще ускори покълването и ще елиминира риска от потъване на по-дребните семена в първите дни преди да са се захванали здраво за почвата.

Топлата влажна и тъмна почва ще подейства като турбо двигател за покълващите растения.

3. Не сейте гъсто

Сейте колкото е възможно по-рехаво! Ако можете, слагайте по 1 семенце в предварително направени малки дупчици през равни интервали. Внимавайте дълбочината на дупките да не надвишава 1-2 см и когато е възможно, сейте семена през 5 см.

4. Разредете покълналите растения

Една седмица след сеитба, семената започват да покълват. Когато кълновете достигнат 2-3 см височина и развият поне две двойки листа, можете да започнете да разреждате растенията. Оставете по едно растение на всеки 10 см. Много е важно да направите това разреждане, за да осигурите достатъчно място за развитие на оставащите растения. Заравнете почвата след разреждането и полейте.

5. Разредете отново

Разредете още няколко пъти по време на растежа, докато постигнете препоръчителната дистанция, описана на гърба на пакетчето семена.

Общото правило за отстояние на растенията е: за средно-големи растения като Циния, Хризантеми, Лупина, Лалета и Нарциси -25-30 см, големи растения като Далия, Космос, Слънчоглед и Гладиоли – 45-50 см. Колкото повече място осигурите, толкова повече разклонения ще развият градинските цветя, а колкото повече разклонения – толкова повече цветя!

Ако ще правите цветна градина в саксии на балкона, игнорирайте всички съвети за осигуряване на максимално разстояние между отделните растения и засадете възможно най-гъсто за по-красиви резултати.

В саксия с диаметър от 25-30 см можете да засадите 4-5 растения, а в по-големи и 6-7-8 растения.

6. Осигурете подпора

Поддръжката на стеблата е много важна, тъй като целта ни е да отгледаме възможно най-много и най-едри цветове. Ако не им сложим подпори, дори най-лекият полъх на вятъра ще накланя крехките стебла. До 24 часа от полягането стеблото ще се преориентира в посока на слънцето и ще продължи да расте накриво. За да избегнете деформации или погиване на стеблата, забийте бамбукова или друга подпора до стеблото и го вържете с хлабав канап. Не пристягайте стеблото до подпората, за да не се пречупи.

Пролет или есен се сеят семената за градински цветя?

Голяма част  от семената за градински цветя могат да се засеят през есента. И не само могат, а е и по-добре. През пролетта, когато растенията се развият, предимствата на есенната сеитба са видими:

  • Растенията са по-едри и богати;
  • Цветовете са по-дълготрайни;
  • Семената покълват и се развиват доста по-бързо.

Докато пролетните цветя все още покълват през април и май, засетите през есента Тагетес, Невен и Мак вече ще са разцъфнали. 

Последваща грижа

Ако времето е сухо, поливайте поне два пъти седмично. Не просто намокряйте растенията, а вливайте достатъчно вода в почвата около тях. Така водата ще достигне и до по-дълбоките корени и ще ги насърчи да се развиват, вместо да излизат на повърхността, за да търсят вода. До 2-3 седмици от покълването, корените би трябвало да са се развили достатъчно, за да черпят вода от по-дълбоко в почвата и не е нужно да ги поливате, освен ако дълго време не вали.

Не трябва да допускате плевелите да растат около цветята ви, защото ще ги задушат. Плевелите са с по-агресивен растежен механизъм и преборват всяко градинско цвете, което се изправи на пътя им. Освен че отнемат водата и хранителните елементи от култивираните растения, плевелите бързо достигат зрялост и произвеждат много семена, така че бъдете бдителни и взимайте мерки навреме.

Най-доброто време за плевене е рано сутрин в топъл, сух ден. Така плевелите бързо ще изсъхнат. Ако за първи път обработвате избраното от вас място или градината отдавна не е поддържана, полейте и покрийте почистените лехи с найлон за поне 2 седмици. Това ще създаде оранжериен ефект и ще повиши температурата на почвата под найлона до 60-70°С и повече. Растителните клетки се разграждат при температура над 60°С, така че със сигурност ще унищожите останалите в почвата семена на плевели.

А ако правите цветна градина в саксии, ползвайте субстрат, богат на хранителни елементи и по възможност с влагозадържащи частици. На пазара можете да намерите специализирани субстрати за балконски растения, които ще осигурят всичко необходимо за правилното развитие на саксийните цветя.

За да осигурите добро отцеждане на водата от саксиите, първо покрийте дъното с дренаж от дребни камъчета и тогава напълнете с почва.

След като оплевите, винаги слагайте 5 сантиметров слой мулч. Освен че задържа влагата в почвата и изолира корените от температурата на въздуха, пречи на ¾ от семената на нови плевели да покълнат! Изчакайте семената на цветята да покълнат и можете да положите мулча, така че да не покрива младите растения.

Когато растенията достигнат височина от 30 см, им осигурете подпора, за да не се пречупят от вятъра.

Как да берем цветя за букети?

Може би си мислите, че скъсявате живота на цветята като ги берете, но това съвсем не важи за градинските цветя. Напротив! Редовното бране на цветя стимулира растението да образува нови цветни пъпки! Пригответе си ръкавици, остра ножица и две кофи – едната с вода, а другата за събиране на сухи листа, прецъфтели цветове и листа от стеблата на откъснатите цветя.

Изберете си кои цветя ще откъснете, като се стараете да не берете само от едно място, а от различни цветя и разклонения. Това ще ви осигури красиви растения и след беритба. Ето няколко съвета как да берете цветя и как да удължите живота им във вазата:

  • Не берете цветя в най-топлите часове на деня. Направете го рано сутрин или привечер когато растителните клетки са пълни с вода. Добре „напитите“ растения увяхват по-трудно.
  • Потопете цветята във вода ВЕДНАГА след откъсване. Това е основно условие за дълъг живот във вазата.
  • Не дръжте цветята на директно слънце, дори и да са във вода. Намерете сенчесто място и преместете набраните цветя.
  • Премахнете листата от половината или повече стебло. Това ще ви спести почистването вкъщи и цветята ще са готови да отидат във вазата. Не трябва да има листа, потопени във водата, за да не изгният и повредят целия ви букет.
  • Не режете стеблото до почвата, а до първото разклонение или пъпка. Това ще стимулира образуването на нов цвят.

Аклиматизирайте цветята преди да ги поставите във вазата. Дайте им няколко часа или една цяла нощ в кофа с вода на хладно и тъмно място. Това аклиматизиране допринася за поне ¼ по-дълъг живот на цветята, така че не го пренебрегвайте!

За още по-дълготраен букет, добавете във вазата пакетиран консервант или си направете сами като смесите щипка захар, 2-3 капки белина и 1 ч.л. лимонов сок.

Това е всичко от мен за днес. Надявам се да съм ви вдъхновила да излезете на балкона или на двора и да си направите цветна градинка, която да ви радва цяла година със зашеметяващи букети!

 

Свързани продукти

Циния топчеста
Код: 20148
Цена: 1.59 лв.
Декоративен слънчоглед
Код: 20145
Цена: 1.59 лв.
Торф за балконски цветя 10л
Код: 9332
Цена: 8.09 лв.
Градинска ножица
Код: gr6207
Цена: 29.19 лв.
Марки представени в магазин Ботаника