Когато компостерът се напълни

Когато компостерът се напълни


Сподели

Какво да правим със събрания в домашния компостер биоотпадък

Ако вече сте добре запознати с процеса по компостиране в домашни условия, значи много добре знаете, че основната цел е да използвате събрания в домашния компостер биоотпадък и течния тор Bokashi по най-добрия възможен начин. За щастие имате няколко варианта.

След като напълните компостера, посипете отгоре много плътно с биоген (активиращи трици), затворете плътно капака на компостера и го оставете така за около 14 дни (две седмици). Важно е компостерът да бъде на място с температура около 20 градуса, това е оптималната температура, при която активиращите трици и съдържащите се в тях ефективни микроорганизми, работят най-добре за разграждането на биоотпадъците.

След това пристъпете към ползването на компостната маса от домашния си компостер. Ето как:

Можете да заровите получената маса след 2 седмици престой в домашния ви компостер, в градината, директно в почвата. Изкопайте дупка, сложете в нея съдържанието на компостера и го покрийте с около 15 см почва. После оставете природата да си свърши работата.

Биоотпадъците ще се разградят за период между 2 и 6 седмици. Ако времето е студено и влажно, разграждането може да трае и малко по-дълго. След този процес почвата е вече готова да засадите растения в нея. Имайте предвид, че ако сте слагали повече кости и кокали в домашния си компостер, на тях ще им трябва доста повече време за пълното им разграждане.

Друг вариант е да добавите тази компостна маса към компоста, който събирате в двора си. Хубаво е да покриете купчината компост със слама и да я обръщате от време на време. Когато компостът е готов, което ще стане поне след 6 месеца, ще можете да го използвате за градината си.

Трети вариант, който е особено добър за градския тип хора, е да изсипете съдържанието от домашния си компостер в по-голям съд и да го разбъркате с торфен субстрат. Важно е на върха също да посипете с торф. Оставете сместа да престои поне 14 дни, след което можете да засадите цветя или други растения директно в тази почва.

Който и вариант да изберете, вие многократно ще подобрите качеството на почвата за отглежданите от вас растения. Компостът, който сте вложили в почвата, осигурява няколко много важни предимства за растенията:

  • По-висока хранителна стойност на почвата;
  • Растенията могат да приемат хранителните вещества от компоста много по-ефективно;
  • Ефективните микроорганизми в компоста формират защитен слой около корените на растенията и по този начин растенията получават напълно естествена защита;
  • Качественият компост задържа влага, което означава, че растенията, отглеждани по този начин, ще бъдат по-предпазени от изсъхване.

Като цяло, използвайки компоста от домашния си компостер, вие осигурявате на растенията си много по-добри условия на живот и то без никакви химикали и торове.

Разбира се, има хора, които се интересуват от домашното компостиране и нямат градина, в която да заровят съдържанието от домашния си компостер. И за тях имаме няколко идеи:

Започнете да отглеждате растения. Това ще ви накара да се чувствате полезни и щастливи. Можете да стартирате с няколко саксии и постепенно да оформите своя оазис на красотата и спокойствието у дома или на балкона.

В някои държави има специални контейнери за биоотпадъци, в някои градове в България също се очертава в най-скоро време да има такива. Така че, ако нямате градина, можете да изхвърлите съдържанието от домашния си компостер, в тези контейнери, когато бъдат налични.

Още по-полезно би било да дарите своята компостна биомаса на някой ваш близък или приятел, който има градина и това би било страхотно за растенията му. Можете да използвате и социалните мрежи, за да се свържете с хора, които биха имали интерес да им подарите събрания в домашния си компостер биоотпадък, за да го използват в градината си.

Ако няма специални рестрикции за това, можете да заровите биоотпадъците от домашния си компостер и директно до някое дърво или в градинката пред/зад блока, в който живеете, ако имате градинка.

Както виждате, вариантите никак не са малко, а ползата и удовлетворението от правилното и екосъобразно събиране на биоотпадъците, са безценни.

 

Свързани продукти

Биоген 1 кг
Код: 300338
Цена: 22.99 лв.
Марки представени в магазин Ботаника