Подхранване на растенията

Подхранване на растенията


Сподели

Настъпи времето, когато всички растения, които отглеждаме сезонно или през годините, навлизат в активна фаза на развитие и от торовете, с които ще ги подхраним ще зависи дали ще изхранят желаните цветове и/или плодове.

В тази статия ще научите как да изберете тор за растенията, които отглеждате спрямо нуждите им от различни хранителни елементи.

Съществуват 3 жизнено важни макроелемента, които участват, в по-големи количества, в развитието на всички растения, и които участват в състава на повечето торове. Ако научите как всеки макроелемент влияе на растенията и проверите състава на почвата ви (какви елементи й липсват), много лесно ще можете да избирате правилния тор за вашите нужди.

На опаковките на повечето торове е изписан съставът им, който съдържа 3 цифри, разделени с тире (напр. 10-5-5). Тези цифри показват процентното съдържание на Азот (N), Фосфор (P), и Калий (K) като винаги се изписват в този ред и са познати сред редовните потребители като “ен-пе-ка”.

Тор, който съдържа и трите макроелемента се нарича комплексен и, ако съотношението между тях е равно (напр. 20-20-20) се нарича “балансиран”. Превесът на дадени макроелементи в комбинацията определя и общото действие на комплексния тор върху растенията.

АЗОТЪТ (N) е един от основните хранителни елементи. Стимулира дружното покълване на семената, растежа и развитието на зелената маса, производството на хлорофил и яркия зелен цвят на растенията, издръжливостта на болести и стресови фактори. Сравнен с останалите макроелементи, азотът има свойството да се изпарява и оттича от почвата и най-често има нужда да бъде внасян в нея. Това е и една от причините повечето торове да съдържат главно азот. В началото на развитието си, растенията имат нужда от повече азот.

ФОСФОРЪТ (P) също е един от основните хранителни елементи. Стимулира успешното захващане и развитие на младите растения, подпомага за развитие на здрава коренова система и образуване на правилни цветове. Подпомага последващото развитие на плодове и/или семена. Фосфорът е важен елемент за всеки растителен процес, който използва енергия: фотосинтеза, клетъчно развитие, водно регулиране и др.

КАЛИЯТ (К) играе незаменима роля в общата здравина на растенията, повишава издръжливостта им на всички видове стрес: пресаждане, горещини, засушаване, мръзнене и болести. Калият е основна съставка в торовете, които имат за цел да повишат издръжливостта на растенията.

 

ПРИМЕРНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ТОРОВЕ

Ето няколко примера как посредством торене да подпомогнете желания от вас растеж и развитие. Тези примери се основават на предположението, че почвата ви е балансирана (т.е. няма изявена остра недостатъчност на дадени хранителни елементи от съотношението N-P-K) и като цяло бедна  (балансираното съотношение на хранителните вещества не е достатъчно и е време да подхраните средата, в която растат растенията ви).

 

РАЗСАД В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

Когато растенията развият втората си двойка листа (счита се, че растенията не могат да обработват хранителните елементи докато все още имат само една двойка листа. Това е възможно едва след появата на втората двойка, т.нар. “истински листа”) те могат да бъдат стимулирани и подпомогнати с хранителни вещества. Най-добрата храна, на този етап от развитието на растението, е балансиран тор в течна форма, така че растението да получи цялостна подкрепа: и в растежа, и в развитието на кореновата система, и в оформянето на листна маса. Повечето течни торове се продават в концентрирана форма и на опаковката им е описано съотношението, в което се разтварят. За млади растения можете да използвате по ниска концентрация на тор, така че да ги подхраните без да ги изгорите.

След пресаждането/пикирането на разсада, започнете да използвате специализиран тор, в зависимост от това какви растения отглеждате. (ТУК можете да разгледате пълната ни гама от общи и специализирани торове).

Съвет: Използвайте тор за листно-декоративни растения ЛАКТОФОЛ в разреждане 5 мл (една чаена лъжичка)/1л вода.

 

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ЛИСТНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

Веднага след като листните култури (марули, салати, спанак, зеле, рукола, всички видове листни подправки) развият 4 истински листа, можете да започнете да ги подхранвате с тор, богат на азот, който ще благоприятства растежа на богата и наситенозелена листна маса. Използвайте същия тор и за подхранване на тревния килим в старта на сезона или при израстването на млада трева. Същия тор можете да ползвате и за подхранване на лук. Погрешно се смята, че лукът е кореноплодно растение, но всъщност луковицата на лука е променено продължение на листата му.

Съвет:

За листни култури: Използвайте тор за листно-декоративни растения ЛАКТОФОЛ в разреждане 15 мл (три чаени лъжички)/1,5л вода.

 

СТАЙНИ И ГРАДИНСКИ ЦЪФТЯЩИ РАСТЕНИЯ

Щом цъфтящите растения развият цветни пъпки, започнете да ги подхранвате с тор, богат на фосфор, за да стимулирате обилен и продължителен цъфтеж и/или богато семе-образуване. Колкото по-голямо е растението преди да започне да цъфти/плододава, толкова по-добре може да изхранва плодовете и цветовете си. Също така, по-големите растения могат да осигурят по-добра сянка на плодовете, които в началото са много чувствителни на изгаряне.

Съвет:

За стайни цветя: Използвайте тор за цъфтящи растения ЛАКТОФОЛ в разреждане 15 мл (три чаени лъжички)/1,5л вода.

За външни цветя (или за цъфтящи растения под стрес): Използвайте тор за балконски цветя ЛАКТОФОЛ в разреждане 15 мл (три чаени лъжички)/1,5л вода.

 

ГРАДИНСКИ ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ

РОЗИ И ЦЪФТЯЩИ ХРАСТИ

Градинските растения имат нужда от по-често подхранване, тъй като са подложени на повече климатични стресове и почвата около тях по-трудно задържа внесените елементи поради естествените си дренажни свойства. Розовите и други цъфтящи храсти се подхранват при пресаждане, пролетта, лятото и есента. Дозите за всеки вид растение зависят от размера му и обикновено са описани на гърба на опаковката. 

Съвет: Тор за РОЗИ и цъфтящи храсти ЛАКТОФОЛ представлява комплексна и специална грижа, която гарантира добро развитие на растенията и продължителен цъфтеж.

 

 

 

ВЕЧНОЗЕЛЕНИ И ДЕКОРАТИВНИ ХРАСТИ

Торовете за вечнозелени храсти обикновено съдържат повече магнезии и азот, за да помагат на растенията да поддържат свежия си зелен вид и да растат здрави. Иглолистните храсти и дръвчета подкиселяват почвата и около тях могат да се развиват добре други растения, обичащи кисели почви като рододендрони, азалии, магнолии, камелии и др. Така, грижейки се за иглолистните растения, осигурявате и добра среда за развитие на ацидофилни растения.

Съвет: Тор за иглолистни растения ЛАКТОФОЛ е комплексна и балансирана хранителна грижа, гарантираща здравето, свежестта и издържливостта на растенията при трудни климатични условия  и паразити. Действието на тора е бързо, тъй като се усвоява директно по време на дъжд или поливане. 


УНИВЕРСАЛНИТЕ ТОРОВЕ

Обикновено, универсалните торове съдържат равно количество азот, фосфор и калии и действат общо укрепващо на растенията. Ако плановете ви включват купуването само на един вид тор, най-добре е да купите Универсален тортой възстановява баланса на хранителните елементи в почвата и осигурява добро развитие на градинските растения – плодни дръвчета, цъфтящи храсти, луковични цветя, зеленчуци, тревни площи и др.

 

НЯКОИ РАСТЕНИЯ, КОИТО ИЗИСКВАТ СПЕЦИАЛИЗИРАНО ХРАНЕНЕ 

ОРХИДЕИ

По време на вегетативната си фаза (когато не цъфтят), орхидеите (азалии, рододендрони и др. растения, обичащи кисела среда) имат нужда от повече азот, за да развият здрави корени и листна маса. Азотът допълнително им помага за оформянето и растежа на цветоносите (стеблата, които по-късно ще оформят и износят цветовете на орхидеята).

По време на цъфтеж, орхидеите имат нужда от повече фосфор и калии, за да имат по-дълъг и обилен цъфтеж.

Съвет:

За орхидеи във вегетативна фаза: Използвайте СТЪПКА 1 - Тор РАСТЕЖ на орхидеи ЛАКТОФОЛ в разреждане 15 мл (три чаени лъжички)/1,5л вода.

За орхидеи в цъфтеж: Използвайте СТЪПКА 2 - Тор ЦЪФТЕЖ на орхидеи ЛАКТОФОЛ в разреждане 15 мл (три чаени лъжички)/1,5л вода.

За общо тонизиране, овлажняване и листно подхранване на листата на орхидеите: СТЪПКА 3 Спрей за орхидеи ЛАКТОФОЛ (готов разтвор).

 

ДОМАТИ

При пикирането на доматите и след това, ползвайте специализиран тор за домати с повишено съдържание на Калий (К) за оптимално развитие на плодовете. Същият тор (с високо съдържание на Калий) можете да ползвате и за стимулиране образуването на плодове и при други зеленчукови култури като тиквички, пипер, краставици, моркови и подправки. Следвайте инструкциите на опаковката, за да определите правилната доза за подхранване на всеки зеленчук.

Съвет:

Използвайте тор за домати ЛАКТОФОЛ в доза 50гр (една шепа)/м2 за всяка фаза от развитието на доматите.

*Ако искате да отглеждате зеленчуци по биологичен начин, вижте предложението ни за органичен тор за домати тукТози тор е съставен от изцяло натурални съставки, за да подпомогне доброто развитие и дългото плодородие на почвата. Освен за домати, торът е приложим и за пипер и люти чушки. Миксът от хумусни киселини, минерални киселини, екстракти от водорасли и други органични съставки осигурява правилно хранене на растенията във всяка фаза от развитието си. 

 

 

ТРЕВНИ ПЛОЩИ

Тревният килим има специфични хранителни нужди във всеки сезон и стадий от развитието си. Програмата за подхранване на трева ЛАКТОФОЛ осигурява целогодишна грижа за тревния килим според тези специфични нужди.

СТЪПКА 1 - Комплексен тор за трева СТАРТ – Подходящ за изграждане на нови тревни площи. Подобрява кълняемостта и формирането на здрава коренова система. Спомага за образуване на по-плътен тревен килим.

СТЪПКА 2 - Комплексен тор за трева + АНТИМЪХ – Подходящ за отстраняване на мъх от тревните площи. Подхранва тревния килим и повишава издръжливостта му на утъпкване и лоши климатични условия. Ефективна борба срещу мъх.

СТЪПКА 3 - Комплексен тор за трева с ДЪЛГОТРАЙНО ДЕЙСТВИЕ – Подходящ за подхранване на съществуващи тревни площи. Подхранва тревния килим и спомага за по-доброто усвояване на хранителни елементи и вода. Възстановява тревните настилки след натоварване и удължава живота им.

СТЪПКА 4 - Комплексен тор за трева ЕСЕН – Подходящ за есенно подхранване на тревни площи. Подхранва тревния килим и спомага за по-доброто усвояване на хранителни елементи и вода. Осигурява добро презимуване и по-силен старт през пролетта.

СТЪПКА +  Обогатител за трева – Течна храна за здрава и свежа морава. Моментално освежаване на тревните площи.

 

СУХ ИЛИ ТЕЧЕН ТОР?

Течните торове действат по-бързо, но трябва да се прилагат по-често, тъй като не се задържат в почвата дълго. Течните торове дават добри резултати при стайни растения, млади разсади и в случаите на незабавна нужда от видимо подобрение на растенията.

Гранулираните торове се разтварят по-бавно във времето и прилагането им е по-рядко. Обикновено се ползват във външни условия където растенията не са ограничени от контейнери и дренажът по-бързо отмива течните торове. Следвайте инструкциите за ползване на гранулираните торове и на прекалявайте с торенето, защото може да изгорите или повредите растенията.

 

КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЗНАЕТЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ СЪЗДАВАТЕ!

Липсата или прекомерното използване на торове не влияе добре на никое растение, може да стимулира появата на вредители, замърсява околната среда и компрометира реколтата.

Купувайте торове с достатъчно информация относно начина и периода на ползване, съвети за дозировка в различните фази на различните растения и контакт с производителя за допълнителна информация, ако е необходимо.

Правилното подхранване дава правилен и успешен старт на растенията и им осигурява елементите, от които те се нуждаят, за да са по-големи, по-качествени и по-силни!

 

Свързани продукти

Марки представени в магазин Ботаника