Есенни грижи за тревните площи

Есенни грижи за тревните площи


Сподели

След летните барбекюта на двора и редуващи се периоди на горещо и дъждовно време, тревният килим се нуждае от грижа, която да му помогне да се възстанови и събере сили за предстоящата зима. Ето няколко съвета за това как да подготвите тревата за зимата и как да я подсилите, така че да е силна, жизнена и готова за свеж зелен старт през следващата пролет.

1. Събирайте редовно падналите листа.
Ако изчакате падането на последното листо преди да ги почистите, оставяте тревата под студено и влажно одеяло, пълно с гниеща растителност.

2. Направете есенно аериране на тревния килим.
То бързо ще помогне на тревата да укрепне като през направените дупчици или прорези ще може да проникне вода и въздух в дълбочина и в същото време ще облекчи естественото уплътняване на тревните площи.

3. Подхранете и възстановете тревата след летните жеги.
Балансираният минерален състав на Лактофол Комплексен тор за трева ЕСЕН стимулира коренообразуването, помага на тревата да стане устойчива на лоши климатични условия и осигурява доброто презимуване.

Съвет: Използването само на амониева селитра не се препоръчва, тъй като тревните насаждения имат нужда от комплексно подхранване, а не само от азот. Азотът е само един от 9те най-важни макроелемента, които подпомагат растежа и правилното развитие на тревните растения. Всички 9 елемента са жизненоважни за здрава и красива трева и отговарят за различни процеси в развитието й.

Ето кои са всички 9 нужни елемента и как действат на тревата:

ВЪГЛЕРОД, ВОДОРОД и КИСЛОРОД – съставляват около 95% от сухото вещество на тревата. Набавят се чрез въздуха и водата.

АЗОТ -  един от основните хранителни елементи. Стимулира едновременното покълване, сгъстяването на зелената маса, производството на хлорофил и яркия зелен цвят на тревата. Повишава издръжливостта на болести и стресови фактори.

ФОСФОР –Стимулира успешното захващане и развитие на младите тревни стръкове, подпомага развитието на тревните растения и кореновата им система.

КАЛИИ - Играе незаменима роля в общата здравина на тревния килим, повишава издръжливостта на засушаване, на мръзнене и на издръжливост на болести.

КАЛЦИИ, МАГНЕЗИИ и СУЛФУР – второстепенни хранителни елементи, които се внасят по-рядко, но играят важна роля в растежа на корените и младите издънки и преодоляването на хлорозата. Липсата на тези елементи води до пожълтяване на тревата и общ нездрав вид.

Свързани продукти

ОБОГАТИТЕЛ за трева 500 мл
Код: 26
Цена: 5.99 лв.
Марки представени в магазин Ботаника