Как се правят красиви букети?

Как се правят красиви букети?


Сподели

Да направиш букет от цветя, които сам си отгледал е фантастично!…Лятото изобилства от цветя, които могат да красят вазите ни със седмици, ако знаем как да ги комбинираме и как да задържим свежестта и аромата им по-дълго. Далии, цинии, космоси, лилиуми, алстромерии, ружи, полски цветя, ароматни подправки, диви треви…всички участват в безбрежието на лятото.

В това видео ще разберете как да правите зашеметяващи летни букети и как да ги задържите свежи седмици наред!

Първо да подберем подходящи цветя за летния ни букет. Независимо какви цветя отглеждате, и независимо дали ги отглеждате в саксии на балкона или в двора пред блока или на вилата, правилата за хармонични букети са едни и същи.

Всеки издържан букет съдържа 6 съставки - 3 листни растения и 3 цветя.

  • Първото растение е най-важно. То се нарича Основно. Обикновено това е зелено растение с къси дръжки и богата листна маса.Подреждаме ги в кръг, който ще ни служи за основа на букета.
  • Второто растение трябва да е с по-тъмни листа, които да създават контраст.
  • Третото листно растение трябва да е с различна текстура, която да създава обем и височина на листната маса.

 А сега за избора на цветя. Най-успешният принцип за комбиниране на цветя за букети е известен като булката, шаферките и натрапника.

  • Първото цвете е основното цвете и се нарича „булката“. То е с красива форма и в любимия ви цвят.
  • Второто цвете е подобно на първото, но не толкова впечатляващо и в подобни цветови нюанси. То прави така, че „булката“ да се открои и е известно като „шаферката“
  • Третото цвете е нужният контрапункт на всички растения досега и е познато като „натрапника“. То е в контрастен цвят и форма и внася нужното разнообразие, за да изпъкне всяко растение от букета.

След като направихме този прекрасен букет, сега ще го подготвим за вазата, така че да запази свежестта си няколко седмици:

1. Поставете цветята в достатъчно широк и чист съд. Предварително измитата ваза ще намали риска от развитие на бактерии, които могат да заразят цветята. Съдовете с широко гърло няма да притискат и наранят стеблата на крехките цветове.

2. Използвайте топла, а не студена вода! (Врялата вода не се брои за топла). Напълнете вазата с вода с температура около 40-45 градуса. Поставете цветята и преместете вазата на по-студено място за 1-2 часа. Молекулите на топлата вода се движат по-бързо в стеблата на цветята, а хладният въздух ще изпари по-малко влага от листата им. Този процес на адаптация се нарича „Закаляване“ и значително увеличава живота на прясно откъснатите цветя.

3. Премахнете листата около краищата на стеблата. Водата във вазата се запазва свежа за по-дълго време, ако няма потопени гниещи листа, така че премахнете всички листа, които могат да попаднат във водата.

4. Редовно сменяйте водата. За да запазите букета свеж по-дълго време, подменяйте водата във вазата. Това ще понижи риска от гниене и инфекции.

Марки представени в магазин Ботаника