Ягодите и лозите през август

Ягодите и лозите през август


Сподели

Ягодите

Какво може да е сравни с приятното усещане да си откъснете узряла сочна ягода направо от градината? Ягодите са онази ароматна глътка плодово очарование, което всеки би се радвал да има. А дали ще отглеждате ягодите в градината си, или в саксии на балкона, изборът е ваш.

За да се радваме на богата реколта от ягоди обаче, трябва да полагаме точните грижи за тях в точния момент. Август месец е много важен за ягодите. Опитните градинари знаят, че точно това е един от благоприятните периоди за засаждане на ягоди. Тогава първите плодове могат да бъдат получени още през следващата година.

Ако засадите градински ягоди през пролетта, те ще се вкоренят добре до зимата. Но с есенното засаждане ще можете да получите реколта още през следващия сезон.

Ягодовите насаждения е полезно да се подновяват на всеки 3-4 години. Причините са следните:

-  младите растения не дават плодове веднага и им трябва време, докато започнат да плододават;

-  ягодите раждат най-много плод през първите 3-4 години. Сланите, които ги нападат през това време, може и да не ги убият, но значително намаляват плододаването им и ги правят стерилни;

- след третата или четвъртата година е добре да се изкоренят старите ягодови насаждения и на тяхно място да се засадят нови. Старите ягодови растения добавете към космоста.

Друг важен фактор за грижата за ягодите е правилното подхранване на растенията. Ако разполагате с компост от домашния си компостер или от този в градината, можете да подхраните почвата преди засаждането на новите ягоди.

Да не забравяме и торенето. Един от най-добрите приятели на ягодовите насаждения е торът за ягоди на SUBSTRAL. Той притежава „магична сила”, с която удължава периода им на плододаване, комбинира поливане и торене и може да се прилага от април до септември.

Грижи за ягодите след прибиране на реколтата:

- В края на месеца се орязват листата. Не се притеснявайте, че ягодовите насаждения ще останат без листа, те ще имат достатъчно време да отгледат нови до следващия сезон. Не отлагайте резитбата на ягодите до есента, а го направете веднага след като ягодите спрат да дават плодове.

 - Поливането не трябва да бъде много често, може веднъж в седмицата, но обилно, така че почвата да бъде добре овлажнена, повърхностното поливане няма да бъде от полза.

- Плевене – след като почвата е добре овлажнена, можете да разредите ягодите и да премахнете плевелите между лехите. Ако го направите веднага след прибирането на плодовете, ще има много по-малко плевели между ягодите, с които да се преборите през есента.

Лозите

Друга важна част от дейностите в градината през август е грижата за лозите. Колко често и колко обилно ще се поливат лозите зависи от климатичните особености на региона. В северните части от страната най-често спират поливането в средата на август. В южните райони лятото е топло и дълго, затова почвата трябва да продължи да се овлажнява до края на месеца.

През този месец традиционно започва  беритбата на ранните десертни сортове.

Задължително е да се извърши просветляване на лозите, чрез премахване на няколко лозови листа, за по-добро огряване на грозда от слънцето и проветряване на чепките. Почистете росните корени на новозасадените лозички. За целта се разравят почти до основата и всички корени, прокарали по средата и към горния край на подземното стъбло (пръчката) се изрязват, след което се заравят без да се оформя купчинка от рохка пръст. Подходящият момент е около средата на август.

Не спирайте борбата с вредителите и болестите.

Август не е най-благоприятното време за комплексно торене, но при нужда може да ви помогне Торът за лози на SUBSTRAL . Той в приложим както за листно, така и за почвено торене в периода от април до септември. Основното (почвено) торене може да се прилага през целия вегетационен период.

Ако целите бърз растеж на лозите, поливайте около корените два пъти месечно.

Листно (интервенционно) торене се прилага, когато растенията растат зле, занемарени са, не цъфтят и не плододават. При този вид торене се препоръчва поливане на листата веднъж седмично.

Така, докато дойде времето за гроздобер, което старите винари казват, че е около Кръстовден (14 септември), или няколко дни по-рано, лозите ще са отрупани с плод - щедри и здрави.

Свързани продукти

Ягода целогодишна
Код: v724
Цена: 4.29 лв.
Тор за ягоди, 350 г
Код: 1321101
Цена: 11.39 лв.
Тор за лози, 350 г
Код: 1328101
Цена: 11.39 лв.
Марки представени в магазин Ботаника