Есенна грижа за тревата

Есенна грижа за тревата


Сподели

Лятото свърши, но това не бива да ни натъжава. Напротив! Точно сега е времето да се насладим на красивата и цветна есен, която може да ни предложи толкова пъстри емоции.

След летните барбекюта на двора и редуващи се периоди на горещо и дъждовно време, тревата също е зажадняла за вниманието ни. Ние пък можем да се насладим на последните топли дни, докато ѝ помагаме да събере сили за предстоящата зима, за да бъде красива отново, когато дъждовете и снеговете я пуснат от своя плен.

В следващото видео можете да видите и да се възползвате от най-добрите съвети за това как да подготвите тревата за зимата и как да се уверите, че тя ще бъде силна, жизнена и готова за свеж старт през следващата пролет.

Събирайте редовно падналите листа

Ако чакате падането на последното листо преди да ги почистите, оставяте тревата под студено и влажно одеяло, пълно с гниеща растителност. Това е предпоставка за развитие на много гъбични и бактериални болести, а след тях идват и вредителите.

По-добре здрави растения, които сами отблъскват вредителите, отколкото килограми пестициди да се излеят на поляната ни.

Окосете по-ниско от обичайното

Старайте се да косите тревата в зависимост от растежа ѝ – веднъж седмично или по-често през по-топлите месеци. Целта е да се поддържа една и съща височина на тревата.

В общия случай тревата се поддържа на височина от 2,5 см до 4 см. Ако често и интензивно натоварвате тревната площ, поддържайте височина от около 5 см. Участъците с плътна сянка можете да косите и на 7-8 см височина. Еднократното ниско окосяване изтощава тревата и е най-честата причина за появата на плевели и мъх. За да не предизвикате тези проблеми, косете наведнъж най-много 1/3 от височината на тревата.

Косете в сухо време, но ако продължително вали – не отлагайте. По-добре е да окосите мокра трева, отколкото да я оставите да порасне твърде много.

Движете косачката в определен ред и посока и не правете деформации заради повторно минаване.

Ако косите ръчно или косачката ви не събира окосената трева, събирайте я вие. При натрупването на окосени остатъци върху тревата тя се задушава, пожълтява, а освен това се създават и предпоставки за развитие на гъбични болести, тъй като до почвата не могат да стигат въздух, вода и хранителни вещества.

Както всяко правило, и това си има изключение: Първото косене догодина е добре да се направи по-ниско, за да подготвите тревната площ за пролетното аериране.

Аерирането се извършва на тревни площи на поне 1 година. Ако тревата ви е по-млада, изчакайте до една година от засяването ѝ, за да ѝ дадете време да развие здрава коренова система и достатъчна плътност.

Следвайте тези стъпки и се наслаждавайте на красива и здрава аерирана трева:

•          Аерирайте тревата първо с телената приставка за събиране на натрупана суха трева. Заедно със сухата трева ще отстраните и голяма част от мъха, ако имате такъв. С тази операция ще изчистите натрупванията върху почвата и ще стимулирате регенеративната способност на тревата.

•          Вертикутирайте терена с приставката със закръглени ножове, което ще прореже в дълбочина тревната площ и ще прочисти мъртвите корени. Тази дейност освежава тревата в дълбочина, проправя път на въздуха директно до корените и отстранява част от плевелите в зародиш.

•          Ако машината ви не събира остатъците от изсъхнала трева, корени и мъх, съберете ги ръчно с гребло.

Есенното аериране бързо ще помогне на тревата да укрепне, като през направените дупчици или прорези ще може да проникне вода и въздух в дълбочина, а в същото време ще облекчи естественото уплътняване на тревните площи.

След като приключите с аерирането, добавете по-едър пясък за подобряване на дренажа.

Следващата стъпка е да подхраните тревата с есенен тор.

Есенните торове съдържат повече фосфор и калий, които стимулират коренообразуването, помагат на тревата да стане устойчива на студ и и осигуряват енергия за зимата.

Не е препоръчително да подхраните с амониева селитра, тъй като тревата, като всеки жив организъм, има нужда от комплексно подхранване, а не само от азот. Азотът е само един от важните макроелементи, които подпомагат растежа и правилното развитие на тревните растения. Също така, азотът кара тревата да расте на височина, а ние не искаме това. Целта е да развием по-силни корени, за да подготвим тревата за презимуване.

Ако имате дупки в тревата, сега е моментът да ги подсеете с нови тревни семена. Засетите през есента тревни смески развиват корените си през есента и зимата и на пролет са по-издръжливи на суша и горещина.

Как да засеете семена на голите участъци:

  • Разрохкайте мястото, на което няма трева.
  • Разпръснете равномерно тревните семена по възможност с ръчна сеялка.
  • Сейте на кръст за по-добро разнасяне на семената, при норма 50 гр (1 шепа) за 2 кв.м. или 1 кг за 40 кв.м.
  • Поръсете с торф и притиснете за по-добър контакт.
  • Валирайте останалата трева и полейте обилно на лека струя.
  • Поливайте редовно, докато поникне нова трева или докато температурата падне под 5 градуса.

С това зазимяването на тревата приключва. Остава да ѝ се наслаждавате не само през пролетта и лятото, а и през идващите по-хладни, но много красиви месеци навън.

А през следващата пролет ще се изненадате колко гъста и свежа ще бъде тревата ви.

 

Свързани продукти

Power Green 365 1кг
Код: 2625
Цена: 23.29 лв.
Power Green EXPRESS 1кг
Код: 2621
Цена: 23.29 лв.
Power Green SOS 1кг
Код: 2623
Цена: 23.29 лв.
Марки представени в магазин Ботаника