10 съвета за отглеждане на...

10 съвета за отглеждане на...


Сподели

Здравейте, аз съм Боряна от Ботаника и в днешното видео ще говорим за отглеждане на растения от семена.

Ако за първи път попадате на наше видео, абонирайте се за още полезни градинарски видео съвети.

В много от нашите видеа ще намерите инструкции как да отглеждате различни растения от семена, а в това ще поговорим за някои от най-честите трудности, с които можете да се сблъскате докато гледате как семената поникват и младите растения се развиват.

Отглеждането на разсад вкъщи е много полезно, защото ни прави независими от времето навън и ни дава няколко седмици по-ранна и по-дълга реколта от любимите ни растения! Вие избирате дали ще отгледате супер сладки чери домати, свежи и хрупкави БИО марули и репички, най-лютите чушки или пък…прекрасни, изобилни, фантастични балконски цветя. Каквото и да изберете, засейте семената през зимата и се радвайте на резултати още от ранна пролет. Отгледаните от семена растения са по-здрави, по-плодородни и по-дълготрайни…да не говорим какво разнообразие на семена се предлага!

В това видео ще ви дам няколко полезни съвета как да си направите разсад като по учебник! А в края на видеото, ще отговоря на някои често задавани въпроси за отглеждане на растения от семена.

 

1. ИЗПОЛЗВАЙТЕ КАЧЕСТВЕНА ПОЧВА ЗА РАЗСАДИ

Почвата за разсади се отличава с това, че е много фина и не наранява нежните корени на младия разсад; съдържа влагозадържащи частици така, че да не позволява на разсада да изсъхне прекалено бързо и не съдържа торове, за да не изгори нежните растения. Семената съдържат всичко необходимо за изхранването на току-що покълналите растения и нямат нужда от допълнително подхранване.

2. ПОЛЕЙТЕ ПОЧВАТА ПРЕДИ ДА ЗАСЕЕТЕ СЕМЕНАТА

Почвата трябва да е влажна, за да поникнат семената. Предварителното поливане ще изключи риска от потъване на семената надълбоко. Това, при по-дребните семена е особено вероятно, така че – елиминирайте този риск. След засяване, пулверизирайте разсада на фина струя докато укрепне достатъчно, за да не пречупите нежните му стебла.

3. ЗАСЕЙТЕ СЕМЕНАТА НА ПРАВИЛНА ДЪЛБОЧИНА

Oбщото правило е, че семената се засяват на дълбочина от 1-2 пъти дължината им. Леко ги покрийте с почва и притиснете внимателно за по-добър контакт между семената и почвата. Запомнете, ако не покриете семената с почва, вероятността да поникнат е малка!

4. СЕМЕНАТА СЕ НУЖДАЯТ ОТ ТОПЛИНА, ЗА ДА ПОКЪЛНАТ

Намерете топло и защитено от резки температурни амплитуди място и поставете саксията там докато семената поникнат. На топло, почвата изсъхва по-бързо и, за да избегнете това, можете да покриете саксията с прозрачно фолио, което ще задържа влагата и ще осигурява добра среда за покълване.

5. СЛЕД ПОКЪЛВАНЕ, РАСТЕНИЯТА ИМАТ НУЖДА ОТ СВЕТЛИНА

Преди да покълнат, семената искат топлина, а след като покълнат, се нуждаят от място с достатъчно силна дневна светлина. Преместете ги до някой южен или западен прозорец, а ако нямате, помогнете им с допълнително осветление. Честа грешка е да поставим младите семена на прозореца като мислим, че светлината е достатъчна, а всъщност през него да влиза много по-малко светлина отколкото има навън. Недостатъчната осветеност е главната причина за изтънелия и издължен разсад.

За съжаление, случи ли се това, шансовете за възстановяване са малки. Така че, осигурете допълнително осветление, за да направите качествен разсад! На пазара има най-различни градинарски лампи, но и насочена нощна лампа с LED крушка от 12W и спектър около 4000К-5000К също ще ви свърши работа.

6. НАПРАВЕТЕ РАЗСАД В ПРАВИЛНИЯ МОМЕНТ

Няма смисъл да правите разсад прекалено рано, защото растенията ще израснат преди времето да позволява да ги пресадите на постоянното им място навън. Ако пък ги засеете твърде късно, няма да имат време да се развият правилно. На повечето пакетирани семена е оказано подходящото време за отглеждане на разсад. Освен това, там ще намерите и информация за най-подходящото време за пресаждане навън, както и кога да очаквате първа реколта.

Ако искате да удължите реколтата и цветовете, можете да засеете семена през няколко седмици така, че да имате свежи плодове и цветя по-дълго време.

Планирането ще ви даде възможност максимално да се насладите на растенията, които харесвате!

7. ПРЕСАДЕТЕ РАСТЕНИЯТА ПРЕДИ ДА СА РАЗВИЛИ ДЪЛБОКИ КОРЕНИ

Преди да ви дам този съвет, уверете се, че растенията които искате да отгледате се пресаждат… Ако не сте сигурни, ето кратък списък на семената, които се сеят директно в постоянни саксии или лехи и не сменят мястото си – моркови, репички, марули, рукола, спанак, изобщо всички листни зеленчуци, копър, магданоз и други подправки, полски цветя, цветни миксове. Те не се местят, а когато покълнат се разреждат (премахват се някои от тях) така, че да запазите едно растение на 5-6 кв см.

За всички останали растения важи правилото за пресаждане – домати, краставици, чушки, тиквички, розмарин, лавандула, градински цветя, многогодишни растения и други. Ако не споменах растението, което искате да отгледате от семена, пишете микоментар под видеото и ще ви отговоря с повече информация за отглеждане.

А сега, обратно на пресаждане на разсада. Няколко седмици след поникване, разсадът ще е развил 2-4 истински листа и ще е готов за пресаждане. Не изпускайте този момент, защото след него, корените  ще се оплетат така, че ще ви е трудно да разделите отделните растения без да нараните корените им.

8. ПРЕСАДЕТЕ В ПО-ГОЛЕМИ САКСИИ

Преди да ги пресадите, подгответе новите саксии. Напълнете ги с почва, полейте предварително и направете по-голяма дупка в средата на всяка саксия. Внимателно изтеглете разсада като си помогнете с лопатка и държите растението за листата, а не за стеблото. То все още е много нежно и увредите ли го, растението ще умре. Пресадете разсада заедно с почвата около корените му. Това ще ги предпази от пречупване и растенията ще продължат да си набавят нужното количество вода. Накрая, внимателно притиснете почвата, за да изкарате излишния въздух.

От този момент нататък, можете да подхранвате младия разсад с тор за разсади, за да му помогнете да укрепне и развие повече корени.

9. НАДПИШЕТЕ КАКВО ОТГЛЕЖДАТЕ

Тази стъпка може и да ви се струва излишна, но, повярвайте ми, във времето ще забравите в коя саксия какво сте посяли и ще трябва дълго да почакате докато растенията пораснат достатъчно, за да различите сорта.

10. ЗАКАЛЕТЕ РАЗСАДА ПРЕДИ ДА ГО ИЗНЕСЕТЕ НАВЪН

Растенията гледани в домашни условия се нуждаят от светлина, вода и топлина и трябва да им ги осигуряваме редовно. Наглеждайте ги всеки ден, а по-късно те ще ви се отблагодарят богато!

С напредване на времето, растенията ви ще растат и ще са готови да започнете да ги изнасяте навън от време на време. Първоначално ги изнасяйте за по 1 час през деня, а след няколко дни и за по-дълго време. Това се нарича закаляване на разсада и е задължително условие за здрави и красиви растения!

Следвайте тези съвети, за да отгледате здрав разсад и да дадете максимален шанс на младите растения да пораснат красиви и изобилни!

Това е всичко от мен за днес, надявам се да съм ви била полезна. Не забравяйте да харесате видеото и да се абонирате за канала ни.

Благодаря ви, че гледате видеата на Botanika.bg.

Довиждане и ще се видим в следващото видео!

Марки представени в магазин Ботаника