Време е да проверим кълняемостта на семената
Сподели
За тази цел използвайте плитък съд и пореста хартия.
Отброяват се по 100 от по-дребните ( домати, пипер, патладжан) и по 50 броя от по-едрите (грах, фасул, краставици) семена. При по-малки проби се допускат грешки.
Дъното на съда се покрива с хартия, която се навлажнява, върху нея се подреждат семената, които също се покриват с влажна хартия. Важно е хартията да не изсъхва. Затова отгоре се поставя като капак подходящ съд. Температурата трябва да е постоянна и около 20 градуса. Чрез отброяване и отстраняване на покълналите семена, се установява тяхната кълняемост. Средната кълняемост на зеленчуковите семена е между 80 и 90%. Ако резултатът от отброяването е по-нисък, тогава се предвижда да се засеят повече семена на 1 кв. м. Когато кълняемостта е под 50%, тези семена не бива да се употребяват, тъй като засети в почвата, те може и да не покълнат.