Стайните растения се нуждаят от влага през зимата

Стайните растения се нуждаят от влага през зимата


Сподели

Голяма част от саксийните растения са топлолюбиви и това се определя от техния тропически произход. Палми, папрати и филодендрони – всички те не обичат студеното време. Ето защо, трябва да полагаме специални грижи за тях през зимния сезон, който се отличава с големи температурни колебания и по-сух въздух, а слънчевите лъчи са истинска рядкост. Основната ни задача е да осигурим подходящите температура, влажност, светлина и поливане, съобразени с техните нужди през този период.

Ето няколко съвета как растенията да се чувстват по-добре през зимата:

  • Не поставяйте стайните растения в близост до радиатори и други източници на топлина. През деня повечето растения предпочитат температура между 18 и 22 градуса, като нощно време тя може да падне с 4 - 6 градуса. За да запазите растенията в този диапазон, не ги поставяйте близо до входни врати или прохладни прозорци. Някои растения може дори да се наложи да бъдат преместени на по-топло място особено в студените нощи, но не и в близост до източници на топлина, като печка, камина или радиатор. Директната топлина и течението ще доведат до пожълтяване и окапване на листата. Ако имате подово отопление, поставете големите растения върху малка масичка или етажерка.
  • Редовно опръсквайте с вода листата на растенията с помощта на пулверизатор. Не забравяйте след това да попиете излишната вода между ствола на растението и листата, за да не загният. Изпитан метод е и поставянето на съд с вода върху отоплителен уред, което позволява изпарението на течността и повишаване на влажността.
  • Поставете камъчета в подложките на саксиите. Поставянето на камъчета в подложките на саксиите, създава влажен микроклимат, вследствие на което чрез изпарението на водата се увеличава влажността.
  • Горещите душове и вани създават естествена влажна среда в банята, което я прави идеалното място да освежите растенията като ги оставите за 24 часа.
     
  • Силата на слънчевите лъчи през зимата значително намалява и може да се наложи да преместите някои от вашите растения на по-слънчев прозорец. Подходящи за целта са прозорците с източно и южно изложение. Трябва да сте много внимателни при отглеждането на цветя на вашата остъклена тераса, където големите температурни разлики могат да навредят на цветята през зимата. Не забравяйте от време на време да завъртате вашите стайни растения, които имат способността да гледат към светлината. Така ще ги предпазите от деформиране и изкривяване на стъблата. Не пропускайте да почиствате листата от прах - така ще им помогнете да улавят по-лесно светлината и ще ги предпазите от болести.
  • Адаптирайте навиците си за поливане спрямо нуждите на растенията. Някои от тях се нуждаят от постоянно влажна почва; други - от почва, която изсъхва между отделните поливания. Най-сигурният начин е да оставите горният слой почва да изсъхне, преди да поливате отново. Редовно изхвърляйте излишната вода, която се задържа в чинийката под саксията, за да предпазите вашето цвете от изгниване на корените. Не е нужно да торите растенията през зимата, когато е сезонът на покой за тях. Започнете това през пролетта, когато дните са по-дълги и слънцето е по-силно.

Ако следвате тези основни насоки в грижите за вашите стайни растения, то те ще преживеят успешно най-трудния за тях сезон – зимата. И ще ви се отблагодарят за грижите със своята естествена красота и свежест през цялата година!

Свързани продукти

Марки представени в магазин Ботаника