Сезонните зеленчуци, разнообразни и вкусни.

Сезонните зеленчуци, разнообразни и вкусни.


Сподели

Сезонните зеленчуци, разнообразни и вкусни.
Сезонните дарове на природата имат не едно голямо предимство – те са в пъти по-ароматни и вкусни. Сега е моментът да заредите тялото с всичко необходимо.
Домати
Сезонът на сочните домати. Доматите са източник на витамин С и антиоксидант ликопен, който предпазва кожата от стареене и неутрализира свободните радикали. При избора на домати- те трябва да бъдат твърди, без жълти петна, да не са наранени и с наситен цвят.
Краставици
Краставиците са богати на калий, ензими и соли. Освен вкусовите им качества, спомагат за отделянето на излишната вода от организма и подпомагат храносмилането. Като съставка в козметични продукти, краставиците благоприятстват гладката и стегната кожа.
Чушки
В България са разпространени зелена и червена чушка. Всъщност червената и зелената чушка са плод на едно и също растение, но в различен стадий на зрялост. Червените, които са оставени на стръка почти до края на лятото, са много по-ароматни и сладки, но и зелените чушки имат своето очарование и приложение. С лек дъх, свеж и суров вкус, те са неизменна съставна част в първите летни салати.
Този вид зеленчук е особено богат на витамините А, В1, В2, В6, С и Е, като количеството на витамин С е с пъти по-голямо спрямо това в магданоза и цитрусовите плодове. Червените и оранжевите чушки са по-богати на витамин С и съдържат 30 пъти повече каротин от зелените такива.
Тиквички
Узрява в средата на лятото и е близък родственик на динята, краставицата и много други зеленчуци.
Зеленчук, който достига завидна дължина, нараствайки с по седем милиметра на денонощие, при това без да се нуждае от по-специални грижи.
Тиквичките са зеленчуци, които се отличават с високо съдържание на калий, натрий, калций, магнезий, фосфор и желязо, витамин А, С, В1 и В2, както и сравнително високо съдържание на органични киселини.

Важно е да се запомни, че се бере 2 до 7 дни след цъфтежа, като се внимава да не достигне дължина, по-голяма от 15 см, тъй като значително променя вкусовите си качества.
Моркови
Суров или варен, печен или задушен, морковът притежава отлични вкусови и хранителни качества, диетични и лечебни свойства.
Морковите съдържат малки количества ценни и незаменими аминокиселини. Най-богати на каротин са морковите с наситено червен или оранжев цвят.
Яжте моркови, за сте красиви и да помните по-добре.
Грах
Пресният грах е изключително вкусен и сладък. Също така има високо съсържание на фолиева киселина и витамини К и D. Когато се избира грахът, шушулките трябва да са пълни, не много голями и с ярко зелен цвят.
Броколи
Богати на витамини С, В и К, бета-каротин, фолиева киселина и минерали. Търсим глави, които са твърди и стегнати, с тъмно зелен цвят, който избледнява леко надолу по стъблото.
Целината
Целината е страхотна хидратираща храна, която не само ще утоли жаждата, но и глада, поради високото съдържание на фибри. Целината е една от най-широко употребяваните подправки в кулинарията. Използва се за ароматизиране и овкусяване на различни видове супи, ястия, салати. Ниската й калоричност я прави популярна в диетичното хранене.
Спанак
Спанакът е богат източник на минерали, витамини, пигменти и фитонутриенти. Всички те превръщат спанака в незаменима част от ежедневно меню. Благодарение на широката гама от ползи на спанака, е препоръчително да се консумира редовно.
Лук
Той съдържа голямо количество различни минерални соли, витамини, ефирни масла, притежаващи бактерицидни свойства. В лука също се съдържат витамин С, витамин В1, В2, В6, Е, РР1, калий, фосфор, калций, желязо и лимонена киселина. Етеричните масла му придават пикантен вкус и своеобразна миризма.

Чесън
Отличен източник на фитонутриенти и минерали, с изключително високо съдържание на калий, желязо, калций, магнезий, манган и цинк, както и на витамин В и С. Избирайте глави, които са твърди и имат лек лют аромат, с ненарушена обвивка и цвят, вариращ между чисто бяло до леко лилаво. Ако често пропускате чесъна заради ефекта, който оставя върху дъха ви, по-добре недейте!

Свързани продукти

Био Моркови Nantes 2
Код: v955
Цена: 4.29 лв.
Био Тиквичка Black Beauty
Код: v966
Цена: 4.29 лв.
Броколи  Наталино
Код: 20328
Цена: 1.59 лв.
Грах градински Kelvedon Wonder
Код: 20320
Цена: 1.59 лв.
Грах градински Рондо
Код: 1820
Цена: 2.29 лв.
Декоративни тикви
Код: 20132
Цена: 1.59 лв.
Краставица  Дълга
Код: 203080
Цена: 1.59 лв.
Краставица  Маркетмор
Код: 20307
Цена: 1.59 лв.
Краставица Деликатесна
Код: 7005
Цена: 1.49 лв.
Краставица Олимп F1
Код: v714
Цена: 4.29 лв.
Марки представени в магазин Ботаника