Подправки от семена
Сподели
Няма нищо по-свежо от аромата на прясно набрани подправки!
Познатите ни магданоз, босилек, риган, мента и лавандула са толкова лесни за отглеждане вкъщи, че няма причина да не опитате и вие. Свежи, ароматни, красиво зелени и бързо растящи – подправките са добър избор за всеки балкон.
Можете да украсите кухнята, балкона, двора или саксията на прозореца с подправките, които обичате. Изборът е ваш, а инструкциите за отглеждане ги имате от нас.
Подправките се делят на два вида: едногодишни и многогодишни.
Ако имате двор или остъклена тераса, можете да си позволите да отглеждате многогодишни подправки– лавандула, розмарин, риган, мента, салвия, девисил, джоджен, мащерка, глухарче, лимонена трева, маточина. Те развиват плътни и плодородни храстчета, които в годините ще ароматизират двора ви, ще ви дават богата реколта и ще гонят неприятелите от градината ви.
Едногодишните подправки са по-лесни за отглеждане, развиват се по-бързо и са по-родовити през сезона. Те развиват по-плитка коренова система и могат да се отглеждат и в саксия на прозореца. Изборът също е голям: босилек, магданоз, копър, див лук, левурда, кориандър.
Обикновено едногодишните подправки са с по-едри семена, а многогодишните с по-дребни. Ето как да отгледате и двата вида:
Материали, които ще ви трябват: саксия с дренажни отвори, семена по избор, торфен субстрат, табелка за маркиране, пулверизатор.
ПОДПРАВКИ С ПО-ЕДРИ СЕМЕНА
- Напълнете саксията с торфен субстрат до 2/3 от обема й. Разрохкайте добре почвата, за да раздробите всички по-едри парчета.
- Притиснете леко, за да изкарате излишния въздух и заравнете повърхността.
- Полейте преди да засеете семената, за да овлажните субстрата.
- С линия очертайте няколко лехи с 2-3 см дълбочина.
Съвет:Предварително счукайте леко семената в саханче, за да покълнат по-бързо!
- Посипете семената в предварително направените лехи, заравнете с почва (можете да добавите 1-2 см допълнителна почва) и полейте на лека струя.
До 10 дни очаквайте семената да покълнат (за магданоза предвидете 30-40 дни до покълване).
ПОДПРАВКИ С ПО-ДРЕБНИ СЕМЕНА
- Напълнете саксията с торфен субстрат до 2/3 от обема й. Разрохкайте добре почвата, за да раздробите всички по-едри парчета.
- Притиснете леко, за да изкарате излишния въздух и заравнете повърхността.
- Полейте преди да засеете семената, за да овлажните субстрата.
Важно:
- Не правете лехи, а само „посолете“ дребните семена по повърхостта на почвата. Те са толкова дребни, че ако ги засеете дълбоко, нежните кълнове няма да могат да си пробият път до повърхността!
Съвет:Можете да смесите семената с малко пясък за по-равномерно и лесно засяване и покълване.
- Добавете 0,5 см фина почва и притиснете за по-добър контакт.
- Не поливайте, а само пулверизирайте с вода, за да не отмиете дребните семена.
До 20 дни очаквайте семената да покълнат. В началото ще се развиват по-бавно, но след като се установят, ще растат здрави и обилни.
Съвет:Добавете вода в подложната чинийка, за да осигурите влага за по-дълъг период от време. Това ще ви спести нуждата от често поливане.
ПОСЛЕДВАЩА ГРИЖА
Всички растения се нуждаят от светлина, вода и умерена въздушна температура. Осигурете им ги и те ще ви възнаградят с богата реколта!
Общото правило е, че колкото повече берете реколта от подправки, толкова повече реколта ще имате. Не режете растенията до дъно, за да могат да продължават да формират нови листа. 5-6 седмици след първото засяване, сейте отново, за да удължите реколтата и да имате свежи подправки по всяко време.