Заповядайте във Вашия магазин!
Избор на категория

Петте най-подходящи растения за балкона

Петте най-подходящи растения за балкона


Сподели

Отглеждането на растения в контейнери ни прави независими от времето и ни дава много възможности…можем да отглеждаме ядливи растения без опасност от нападение на вредители, можем да гледаме екзотични растения, които лесно да приберем на топло когато времето навън не е подходящо, можем и да украсим дома и балкона си в цветовете и ароматите, които харесваме!

Разнообразието от растения, обаче, е толкова голямо за ограниченото пространство, с което обичайно разполагаме,  че често трябва да изберем само няколко растения. Кои да са те?

Ето петте най-подходящи растения за отглеждане в саксии на балкона:

Започваме с нещо сладко и изкусително: САКСИЙНА ЯГОДА

Кой не се изкушава от свежи сладки ягодки, откъснати в разцвета на зрелостта им?!

Саксийната ягода може да се отглежда в саксии, сандъчета, висящи саксии или глинени делви. Ягодите обичат добре овлажнена хранителна почва и достатъчно слънцегреене. Те са подходящ избор за южни тераси.

 

 

ЧЕРИ ДОМАТИ

Отглеждането на чери домати в саксия е по-лесно, отколкото ви се струва, стига да спазвате няколко прости правила:

1.     Направете разсад в разсадна форма.

2.     След около 1 месец пресадете младите растения в постоянната им саксия като ги засадите по-дълбоко. Покритото с почва стебло ще пусне нови корени и така растението ще стане още по-здраво.

3.     За най-добри резултати, поливайте и подхранвайте редовно.

4.     Доматите обичат слънце, така че им го осигурете. Smile

Идея: Засадете тагетес около чери доматите и няма да имате неканени вредители по растенията.

 

 

САЛАТИ И МАРУЛИ

Всички листни зеленчуци – салати, марули, рукола, японска салата, спанак, тученица, киселец и т.н. се отглеждат лесно и бързо. Отглеждането им в саксии е особено успешно заради плитките корени, които развиват и малките им изисквания към състава и структурата на почвата. Когато реколтата е готова, можете да берете целите растения или да си режете по няколко листа и така да стимулирате формирането на нови листа.

Идея: Можете да удължите реколтата като сеете семена за салати през 2-3 седмици. Така винаги ще имате под ръка свежи и вкусни салатки!

 

 

РЕПИЧКИ И МОРКОВИ

Дребните сортове кореноплодни зеленчуци са особено подходящи за саксийно отглеждане. Краткият им вегетационен период позволява няколко реколти през годината. Сейте директно без разсад и отстранете по-слабите кълнове, за да могат останалите да се развият в здрави и изобилни растения. Сейте през 3-4 седмици за удължаване на реколтата. Събирайте реколтата постепенно като започнете от най-едрите растения и дадете време на по-дребните да отгледат по-голям плод.

 

 

ПОДПРАВКИ

Няма нищо по-свежо от аромата на прясно набрани подправки!

Познатите ни магданоз, босилек, риган, мента и лавандула са толкова лесни за отглеждане вкъщи, че няма причина да не опитате и вие. Свежи, ароматни, красиво зелени и бързо растящи – подправките са добър избор за всеки  балкон.

По-дребните подправки само се „посоляват“ при сеитба, а по-едрите се засяват на 1-2 см дълбочина.

Поливайте редовно и по-малко, а в подложната чинийка добавяйте допълнително вода.

Общото правило е, че колкото повече берете реколта от подправки, толкова повече реколта ще имате. Не режете растенията до дъно, за да могат да продължават да формират нови листа. 5-6 седмици след първото засяване, сейте отново, за да удължите реколтата и да имате свежи подправки по всяко време.

Саксийните растения имат нужда от вода, слънце и хранителни елементи, за да се развиват правилно, да плододават богато и да цъфтят обилно.

ПОЧВАТА е първата стъпка към здрава, богата и красива градина. Торфените смески са чисти от вредители и инертни вещества и осигуряват оптимална среда за правилно развитие на растенията.

Саксийните растения не развиват дълбоки корени и трябва да бъдат поливани по-често от градинските растения. През лятото можете да ги поливате и два пъти дневно.

За богата реколта и обилен цъфтеж, растенията имат нужда от специфични хранителни елементи. Подхранвайте редовно саксийните растения с течни торове, разтворени във водата за поливане. За най-добри резултати, торете растенията всеки 7-14 дни по време на растежа им.

Това са нашите топ 5 растения за саксийно отглеждане. Надяваме се да сме ви убедили да опитате и вие. Smile

А ако вече имате опит и любими саксийни растения, споделете ги с нас на фейсбук страницата ни.

Петте най-подходящи растения за градина на балкона