Заповядайте във Вашия магазин!
Избор на категория

Отглеждане на шафранов минзухар

Отглеждане на шафранов минзухар


Сподели

Изключително красив и ароматен, този минзухар цъфти през есента когато се бере подправката шафран от сърцевината на цветовете му.

Шафранът е много ароматна и екзотична подправка, която е задължителен компонент в рецептите за паеля, средиземноморски ястия, ориз басмати и оригиналното индийско къри! Лилавите цветове на този сорт минзухар произвеждат ярко оранжево-червени близалца, които се ползват за подправка още от римски времена.

Инструкциите ни за отглеждане на минзурахи за шафран ще ви помогнат да получите богата реколта, но не изключвайте възможността да отглеждате минзухари за красотата и аромата им!

Минзухарите са много издръжливи на суша и студ, саморазмножават се лесно и са подходящи за засаждане както в контейнери, така и на двора.

Произведете си сами шафран – най-скъпата подправка на света!

Шафрановият минзухар (Crocus Sativus) произвежда най-скъпата подправка на света. Шафранът придава страхотен аромат на ястията, които украсява. Има леко сладък и земен вкус и може да се използва еднакво добре и в солени и в сладки рецепти. Шафранът е неразделна част от истинския индийски къри ориз!

Страхотно-ухаещи есенни цветове – Отглеждането на шафранови минзухари е невероятно лесно – само посадете луковицата на слънчево място и в добре отцедлива почва и съвсем скоро (след около 40 дни) ще се радвате на ароматни цветове още същата есен!

Отгледайте реколта от така ценното “червено злато” – Засадете шафранови минзухари в градината си и се насладете на собствена реколта от “червено злато”. Проверявайте за шафранови близалца рано сутрин. Веднъж събрани и изсушени, шафрановите стръкчета могат са се съхраняват в буркани с добър вакуум няколко години!

Инструкции за отглеждане:

Шафрановият  минзухар е издръжливо растение и цъфти през есента, а през пролетта минава в покой и листата му пожълтяват и окапват. Цъфтежът настъпва около 40 дни след като е засаден, но има вероятност част от луковиците да цъфнат през следващата есен. Всяка луковица може да даде до 6 цвята за около 15 дни. Луковиците се садят на 10-15 см отстояние на слънчево и защитено от ветрове място. Шафрановият минзухар предпочита добре дренирани почви, които изсъхват напълно когато луковицата премине в период на покой (от пролетта до есента). Сухата почва в периода на покой на минзухара не позволява на луковиците да изгният и благоприятства формирането на едри цветове през следващата есен.

Идеалното място за засаждане на шафрановия минзухар е основата на стена или ограда с южно изложение или контейнери, които могат да се преместят на закрито място от Април до Септември. Всяка луковица ще се развива само един сезон, а през следващия ще роди от 1 до 10 нови луковици. Новите луковици ще се разположат над старите и във времето ще се приближат до повърхността на почвата. По тази причина, на няколко години веднъж луковиците се вадят и пресаждат на ново, по-дълбоко място. Това се прави през м. Август.

За да добиете шафран, оберете близалцата когато достигнат дължина около 25 мм рано сутрин когато цветовете на минзухара са напълно отворени. Подберете внимателно времето на събиране на шафрана, защото цветовете на минзухарите се отварят максимално само за няколко дни, след което постепенно се затварят и увяхват! След като оберете шафрана го разпръснете на суха хартия (домакинска хартия, вестник или друго), за да изсъхне добре. След това можете да го съхранявате в стъклен буркан с добър затвор.

П.С. Въпреки, че луковиците, които ви предлагаме са с високо качество, някои от тях няма да цъфнат през първата есен, а ще имат нужда от една година да достигнат размера и стадия на развитие, за да отгледат цветове. Ако минзухарите ви не цъфтят, можете да им помогнете като ги подхранвате с течен тор за луковични растения Лактофол по време на вегетативната им фаза (докато имат зелени листа) и да им подсигурите суха почва в периода им на покой (когато листата им пожълтеят и окапят).

 

Свързани продукти