Отглеждане на микро растения

Отглеждане на микро растения


Сподели

Ако сте нетърпеливи и обичате бързите резултати, микро растенията са най-добрият избор! Вместо да ги чакате 2-3 месеца да пораснат, да формират цвят и да отгледат плод, микро растенията дават първата си реколта след само 2-4 седмици.

Нашите съвети за отглеждане на микро растения ще ви помогнат да си направите експресна микро градина вкъщи.

Микро растенията имат много приложения. Добавете шепа микро растения към дневното смути, и ще вдигнете здравословната хранителна стойност в пъти! Направете любимия сандвич още по-вкусен и апетитен с микро репички и микро рукола. Освежете салатата с цветни микро растения като поръсите с микро червен босилек и манголд.

Какво са микро растенията?

Микро растенията са просто млад разсад от познатите ни различни зеленчуци и подправки. Те са по-развити от кълновете и са по-малки от нормалните растения. Те са покълнали само 10-12 дни преди да ги видите в чинията си.

Ето някои от предимствата в отглеждането на микро растения:

  • Микро растенията са бързи зеленчуци. Можете да отгледате реколта от различните видове за 2-4 седмици.
  • Микро растенията са много хранителни: Изследвания показват, че в микро растенията има в пъти по-голяма концентрация на хранителни вещества, отколкото в техните пораснали роднини. Червеното зеле, например, съдържа 40 пъти повече витамин Е, отколкото възрастното растение.
  • Микро растенията са много вкусни: освен, че имат висока концентрация на хранителни вещества, съдържат и концентрация на вкусове и аромати. Някои от тях са пикантни, а други – сладки и хрупкави.
  • Можете да отглеждате микро растения навсякъде: дори и да нямате градина, можете да отглеждате микро растения на балкона, на прозореца , или дори на кухненския си плот!

Отглеждането на микро растения е много лесно и бързо стига да сте си набавили основните материали:

 

Тавичка за отглеждане:Микро растенията могат да се отглеждат в най-различни контейнери, но най-подходящи са плитки и широки за максимална реколта. (3-4 см е минималната дълбочина). Можете да използвате повторно стари пластмасови съдове от храна или чашки за еднократна употреба. Можете да си купите и специализирани тавички за отглеждане на микро растения.

  • Подходящ почвен микс: Не използвайте градинска пръст за отглеждане на микро растения! Микро растенията се отглеждат най-добре в лек, порест и стерилен торфен субстрат или смеска с компост.
  • Табелки за маркиране: маркирайте вида и датата, на която сте засялимикро растенията, защото ще забравите! Можете да използвате подръчни материали или табелки за маркиране на растения.

Напълнете съда с торфен субстрат на 2/3 от обема му (не препълвайте съда, за да има място за засяване на семената):

Навлажнете торфа до консистенцията на влажна гъба за миене. Разпръснете равномерно и гъсто семената за микро растения. Можете да засеете един вид в тава или да експериментирате и да засеете няколко вида за микро микс.

Покрийте семената:

Покрийте семената с тънък слой почва и притиснете леко за добър контакт.

Поливайте и имайте търпение:

Ако отглеждате микро растения на балкона, сложете тавата на сянка. Ако ги отглеждате вкъщи, ги сложете в близост до прозорец или място с достатъчно пряка светлина. Поддържайте почвата влажна, но без да заблатявате. Можете да ги пръскате на фина струя с пулверизатор.

Събиране на реколта:

В зависимост от вида микро растения, можете да консумирате първата реколта след 1 до 4 седмици. Берете реколтата с чиста ножица и отрязвайте стеблата в дъното им. Отрежете и измийте събраната реколта непосредствено преди консумиране. Когато съберете цялата реколта, изхвърлете оставащите корени и почва и сте готови да засеете следващата порция здраве!

Свързани продукти

Микро - Манголд
Код: 933
Цена: 5.99 лв. / 2.99 лв.
Микро - Червен босилек
Код: 930
Цена: 5.99 лв. / 2.99 лв.
Микро-Босилек
Код: 931
Цена: 5.99 лв. / 2.99 лв.
Микро-Броколи
Код: 932
Цена: 5.99 лв. / 2.99 лв.
Микро-Горчица
Код: 935
Цена: 5.99 лв. / 2.99 лв.
Микро-Грах
Код: 936
Цена: 5.99 лв. / 2.99 лв.
Микро-Див лук
Код: 934
Цена: 5.99 лв. / 2.99 лв.
Микро-Кориандър
Код: 939
Цена: 5.99 лв. / 2.99 лв.
Микро-Кресон
Код: 943
Цена: 5.99 лв. / 2.99 лв.
Микро-Латинка
Код: 941
Цена: 5.99 лв. / 2.99 лв.