Отглеждане на Лавандула от семена

Отглеждане на Лавандула от семена


Сподели

 

Лавандулата е една от най-красивите и ароматни подправки и е отколешна любимка на градинарите. Макар и невероятен, лавандуловият храст, за съжаление, е доста скъп да се купи отгледан.

С нашите съвети можете да отгледате Лавандула в двора си със съвсем скромен бюджет като отгледате храста от семена.

Ето как с няколко съвета ще можете лесно да отгледате Лавандула от семена:

  1. Посейте семената през пролетта или през есента (около 10 седмици преди да искате да я засадите на постоянното й място - в двора или в саксия).
  2. Използвайте лек торфен субстрат и осигурете добър дренаж.
  3. Лавандуловите семена са много дребни и не винаги успяват да си проправят път и да покълнат, така че се подсигурете и сложете 3-4 семена във всяко гнездо/саксия. Не ги заравяйте дълбоко, а само ги "посолете" и притисните към почвата за по-добър контакт.
  4. Не поливайте новозасятите семена, защото са много дребни и можете да ги отмиете или заровите дълбоко. Вместо това, накиснете разсадната тава във вода за 30 минути.
  5. Поставете разсадната тава на топло място, за да помогнете на семената да покълнат.
  6. Семената на лавандулата покълват по-бавно - от 2 до 4 седмици и по-късно по време на растежа си все повече ще заприличват на Лавандула.
  7. Следете растенията да не изсъхват, но и без да се заблатяват и им осигурете слънчево място. Някои градинари препоръчват по-рядко, но по-обилно поливане с добър дренаж.
  8. Когато растенията отгледат няколко двойки листа (след около 2 месеца), можете да ги пресадите на постоянното им място (ако отглеждате лавандула през есента, пресадете в по-дълбока саксия и извадете в градината едва след последните пролетни слани). За да помогнете на младото растение да се захване и развие по-добре в новата среда, можете да използвате Бърз старт за разсади ЛАКТОФОЛ при пресаждането. Засадете лавандуловите растения през достатъчно разстояние като имате предвид, че скоро ще пораснат и оформят топчести храсти, които ще имат нужда от добра циркулация на въздуха. За по-сигурно, можете да ги оградите с декоративни камъни или ниска ограда, за да ги предпазите от счупване, окосяване или стъпкване.
  9. Лавандулата обича умерения климат и, ако при вас духа често, засадете лавандуловите растения в близост до стена, ограда или друга защитна преграда.
  10. Ако зимите ви са студени и мразовити, посадете Лавандулата в по-голяма саксия, която прибирайте през зимните месеци.
  11. През първата година Лавандулата ще расте бавно, но повечето растения ще цъфнат, а през следващата година ще ви радват с обилен растеж и цветове!
  12. Когато растенията пораснат достатъчно, можете да започнете да ги подрязвате до 1/3 от размера им и оформяте в различни форми.
  13. Когато цветовете прецъфтят, можете да ги откъснете, нарежете на малки парчета и направите от тях ароматни торбички за гардероба.

Свързани продукти

БЪРЗ СТАРТ- Вкоренител
Код: 19
Цена: 6.89 лв.
Лавандула
Код: v522
Цена: 3.69 лв.
Лавандула
Код: 20210
Цена: 1.59 лв.
Марки представени в магазин Ботаника