Заповядайте във Вашия магазин!
Избор на категория

Отглеждане на годжи бери в домашни условия

Отглеждане на годжи бери в домашни условия


Сподели

Основната грижа за растението Годжи Бери е минималната грижа. То има нужда от много малко внимание, подрязване, подхранване и е доказано, че е най-продуктивно когато е под стрес. Така че, отгледайте го до младо растение и нататък просто се радвайте на богата реколта!

А защо Годжи Бери?! Ето само малко от достойнствата му:

Годжи Бери е многогодишен храст с ядливи плодове, произхождащ от Хималаите и познат като "храната на дълголетниците". Плодовете му са вкусни и богати на антиоксиданти и могат да се консумират директно или да се добавят в ястия и напитки. Расте добре в климатичните условия на България. Защитете младите растения от зимата в закрити помещение през първата година от живота им, а след това ги засадете на постоянното им място в двора.

Ето как лесно да отгледате Годжи Бери от семена:

Направете разсад

Най-подходящото време за размножаване на Годжи Бери от семена е в периода януари-април.

Ще ви трябват: средноголяма саксия с дренажни дупки на дъното и подложка, торфена смес за разсади и семена от Годжи Бери.

Засадете семената на 1-2 см дълбочина в саксията като предварително на дъното й сте сложили 1-2 шепи дребни камъчета за по-добър дренаж. Допълнете саксията с торф за разсади, който е фина смес от торф, кокосови стърготини и перлит и не съдържа вредители и причинители на болести. Това ще ви гарантира здравословна среда на растеж. След като разпръснете равномерно семената, допълнете с 1-2 см почва и притиснете леко с ръка така, че да създадете добър контакт между почвата и семената. Полейте с вода на тънка струя и сложете на светло място и стайна температура докато семената покълнат. Прочетете повече как се прави успешен разсад (+ видео инструкции).

Грижи за младото Годжи Бери

Когато разсадът достигне 7-8 см го пресадете в по-голяма саксия и го поставете на слънчево и топло място. Поливайте го умерено: почвата трябва да е влажна, но без да заблатявате. Подхранвайте го 1-2 пъти месечно с тор за цъфтящи храсти.  

Осигурете защитено място през първата зима на Годжи Бери или, ако вече сте засадили растението на двора, го покрийте с градински текстил. То ще осигури оранжерийни условия на младото растение и ще го защити от студовете през първата му зима.

През следващата година, пресадете Годжи Бери на постоянното му място в градината. Растението е непретенциозно към почвата и може да се отглежда и в по-бедни и каменисти почви.

В условията на българските зими, порасналото Годжи Бери издържа до -20 градуса и не изисква особени грижи.

Идея: Листната маса на Годжи Бери мени цвета си според сезона от светло зелено до тъмно червено и е ценено растение и в озеленяването. Можете да добавите Годжи Бери към цветния алпинеум като есенен акцент в цветната група.  

Реколта от Годжи Бери

Отгледано от семена, Годжи Бери ще ви дари с плодове след 2-3 години в периода от юли до октомври. Изобилните му плодове са с овална форма и ярко червен цвят. Само добре узрелите плодове са вкусни, затова имайте търпение и изчакайте дребните плодчета да станат ярко червени. При силно стискане или нараняване от падане, плодовете почерняват и не са годни за консумиране.

Съвет: Подложете мрежа или разстелете кърпа когато берете реколтата, за да запазите качествата и на случайно падналите плодчета.

Вкусни изкушения с Годжи Бери

Най-често, плодовете на Годжи Бери се ядат след термична обработка или в суров и сушен вид. Годжи Бери може да се добавя към мюсли, овесени ядки, кейкове и други десерти. Запарка от Годжи Бери понижава кръвната захар и действа общо прочистващо.

Годжи Бери може да се добавя и към много гурме рецепти за сладко-кисел акцент.

Идея: Омлет с пармезан, годжи бери и люти чушки

Продукти: 5 яйца, 50 г пармезан, 50 г попарено годжи бери, 3-4 люти чушки, пресен лук, магданоз.

Направете омлет като към яйцата добавите пармезана, лютите чушки, лука и магданоза. Накрая поръсете с годжи бери и покрийте с капак за 5 минути.

Консумирайте лично отгледаното годжи бери с удоволствие и гордост!

Свързани продукти

Разсадна тава
Код: 1277
Цена: 2.99 лв.
Форма за разсад 15 гнезда
Код: 1279
Цена: 2.19 лв.
Лактофол ГУРМЕ Годжи Бери
Код: 10367
Цена: 1.49 лв.