Отгледай сам подправки

Отгледай сам подправки


Сподели

Тази пролет опитай нещо ново!

Обичате ли нарязан на дребно копър върху задушени пресни картофи, босилек на салатата с домати, сос с естрагон на печено месо или кориандър към гарнитурата за вкусните ястия, които приготвяте? Ходите ли редовно до пазара или до магазина, търсейки свежи съкровища в зелено? Може би точно тази пролет е времето да си посеете и отгледате свежи подправки. И не, не е задължително да разполагате с градина за тази цел. Можете да започнете с отглеждането им на перваза на прозореца или в най-слънчевия ъгъл в дома си.

С какви подправки да започнете

Повечето подправки могат да бъдат отглеждани в контейнери вкъщи или навън (на балкона например).  Много от тях, като розмарин, мащерка и лавандула произлизат от места с горещ климат. Те определено не обичат да стоят във вода, така че тях поливайте умерено  и само когато почвата им ви се стори доста суха. Кулинарните подправки са най-доброто начало за начинаещите градинари. Можете да ги използвате, за да подобрите готварските си постижения и то толкова бързо след като ги посеете. Опитайте първо с магданоз, босилек, мащерка и салвия (градински чай). Когато добиете повече увереност в градинарските си умения и успешно изберете мястото, на което да отглеждате подправките си, прибавете към колекцията си още розмарин, лимонена трева, лайка, лавандула, целина – възможностите са наистина много.


Отглеждане на подправки у дома

Опитайте да отглеждате подправки у дома – близо до плота в кухнята например, където ще ви е най-лесно и удобно да ги използвате, когато приготвяте кулинарните си шедьоври. Имайте предвид, че подправките обичат светлина и слънце. Изберете си прозореца в дома си, през който влиза най-щедро слънчева светлина – поне по няколко часа на ден.


Можете да си направете сами саксии или контейнери, които пасват на перваза на прозореца ви. Подберете наистина здрави растения или си ги отгледайте сами от семена. Използвайте само висококачествен торфен субстрат за своите разсади, а по-късно и при пресаждането на подправките си. Повечето подправки са подходящи за отглеждане в домашни условия. Но в това число не влиза кориандърът.

Макар че листата му са наистина вкусни, а семената му намират широко приложение в кулинарията, самото растение не ухае добре и някои хора са чувствителни към миризмата му.

Ако все пак искате да отглеждате кориандър, поставете го на слънчево място на балкона.

Отгледай подправки с децата

Запалете малчуганите по градинарството, като започнете да отглеждате подправки с тях. Най-лесните подправки за отглеждане с малките градинари са горчица и кресон. Те пък много добре се съчетават с онова, което децата обикновено похапват за обяд, като салата с яйца, сандвич, печено месо.

Как да посеете семена за подправки с малчуганите

Вземете няколко празни картонени кутии от яйца и напълнете гнездата им с памук.

Сложете с пръсти (сякаш посолявате) семената за горчица и кресон и полейте внимателно. Поставете ги на слънчево място, където семената трябва да покълнат за около седмица. Поддържайте памука във всяко гнездо влажен, докато подправките растат. Използвайте ножица, за да ги съберете, когато растенията достигнат до 2,5-4 см височина и можете да ги използвате като добавка за яйчена салата, картофена салата или сандвичи.

Отглеждане на подправки на открито

Нямате нужда от голяма градина, за да отглеждате подправки. Те се нуждаят от малко и компактно място, за да виреят най-добре. Контейнерите са идеални за повечето подправки, отглеждани навън. Отново намерете слънчево кътче за тях, така че слънцето да ги огрява по няколко часа на ден. Добре ще е и да има какво да ги предпазва от вятъра – стена, ограда или плет. Засейте подправките на групи според това за какво ще ги ползвате или по цвят. Можете и да подредите контейнерите с подправки между зеленчуците и цветята си. Например босилек до доматите е чудесна комбинация.

Как да ползвате подправките, които сте отгледали

Подправките са не само вкусна и полезна добавка към всяко сезонно ястие. Те са лековити и в много случаи ни спасяват, когато усетим първите болки в гърлото например. В този случай можете да запарите няколко листа от салвия (градински чай) с гореща вода и да си направите гаргара. Чаят от мащерка и мента също има своите ненадминати ползи и благоприятно въздействие, когато сме отпаднали или напрегнати. Ментата, разбира се, е царицата на летните коктейли.

Малки хитринки:

1/Ако искате да почистите дъската си за рязане или кухненския плот, смесете малко нарязан розмарин с лимонов сок и сол и нанесете върху повърхността.

2/ Чаят от лайка пък, след като бъде оставен да се охлади, може да се използва за измиване на косата, като ще ѝ придаде по-свеж цвят, ако косата ви е руса. За брюнетките същият ефект ще има чаят от розмарин.

Свързани продукти

City garden семена магданоз
Код: 10409
Цена: 1.79 лв.
Garden chef семена магданоз къдрав БИО
Код: 30305
Цена: 1.79 лв. / 0.90 лв.
Био магданоз Gigante D·Itaia
Код: v980
Цена: 4.39 лв.
Босилек италиански
Код: 202020
Цена: 1.59 лв.
Копър
Код: 1840
Цена: 1.49 лв.
Лайка
Код: v523
Цена: 3.69 лв.
Лактофол ГУРМЕ Кориандър
Код: 10359
Цена: 1.89 лв. / 0.95 лв.
Магданоз - лента Festival 68
Код: v579
Цена: 6.69 лв.
Магданоз Festival 68
Код: v533
Цена: 3.69 лв.
Магданоз Mooskrause
Код: v534
Цена: 3.79 лв.
Марки представени в магазин Ботаника