Направи си сам: Дъждовна градина

Направи си сам: Дъждовна градина


Сподели

Дъждовните градини позволяват на хората, които работят и живеят в града, да бъдат в синхрон с природата и да участват в нейното опазване, особено по отношение на това как изразходваме водата в градовете. Целта е да направим нашия град по-добро място за живеене и работа.

Какво е дъждовна градина?

В най-опростения си вариант, дъждовната градина е плитко изкопана дупка, с абсорбираща, но добре отцедлива почва, в която се засаждат растения, които могат да издържат на временно обилно наводняване.

Макар да си мислим, че имаме достатъчно вода, често се случва природата да ни докаже обратното. Затова дори една малка дъждовна градина може да окаже малко, но позитивно влияние за намаляване на наводненията на определени места и качеството на водата в нашия град или местност.

Дъждовните градини наподобяват реалното движение на водата, която се оттегля от непропускливите почви и редуцират замърсяването на почвата. Обикновено те поемат и абсорбират цялата дъждовна вода, която попадне в тях или ѝ позволяват да се изпари. Но е добре да се направи дренаж за всички онези случаи, в които дъждовете са прекалено продължителни и обилни, и дъждовната градина не може да поеме цялата вода.

Дъждовните гадни могат да бъдат изградени навсякъде, където има място за тях и почти с всякаква почва.

Защо да си направите дъждовна градина?

Дъждовната градина помага на нашата по-голяма градина да се справя с периодите на прекалено наводняване, като по същото време филтрира и пречиства водата, която се стича от по-високите към по-ниските места.

Много от настилките, които преобладават в градовете – затворени покриви, тротоари и асфалтови пътища, често причиняват проблеми. Когато вали, обикновено водата се насочва към улуците и каналите, но те не могат да се справят успешно по време на особено проливни дъждове и бури. В тези случаи стават наводнения, които увреждат имотите и блокират движението по улиците.

Дори и да не се стигне до наводнения, обилният дъжд носи със себе си тежки метали и други вредни за природата и за хората вещества.

В тези случаи дъждовната градина е наистина полезна. Тя помага много по-ефективно да се справим с падащите дъждове, с поемането и пречистването на дъждовната вода.

Основни ползи от дъждовната градина:

  • Понижава риска от наводнения
  • Намалява замърсяването на водата и въздуха
  • Осигурява по-хубаво и приятно място за почивка и освобождаване от стреса
  • Тя е естествена среда за животни и насекоми и място, на което децата могат да прекарват време на открито
  • В нея могат да се отглеждат и зеленчуци

За кого е полезно да има дъждовна градина?

За всеки, който иска да направи своята градина – около къщата или блока си, по-красиво и полезно място.

Как да планирате и направите дъждовна градина

Първа стъпка

Първото, с което трябва да се съобразите, е – ако дъждовната градина прелее, къде ще отива водата от нея. Добре е тя да се отвежда към шахта или да се помисли за друг дренаж.

Можете да направите дъждовната си градина във вече съществуваща леха или място във вашия двор. Също така подходящо място за дъждовната градина е и междублоковото пространство, под сянката на големи дървета, но там по-малко цветя ще могат да виреят успешно.

Съветваме ви да направите малък тест преди да решите къде да разположите дъждовната градина.

Тест:

Изкопайте дупка, дълбока около 250 мм, напълнете я с вода и я оставете да се отече. После отново я напълнете с вода. Ако около 50 мм се отичат за около час, значи вече имате подходящо място за своята дъждовна градина.

Почвата

Ако почвата ви е глинеста, дъждовната ви градина ще се нуждае от повече подобрения. Песъчливата почва е по-подходяща за този тип градина.

Втора стъпка

Преценете колко голяма ще е дъждовната градина. Разбира се, това зависи от мястото, с което разполагате. По принцип – колкото по-голяма е, толкова по-добре. Но и малките дъждовни градини вършат чудесна работа.

Трета стъпка

Изберете формата на вашата дъждовна градина.

Стъпка четири – конструиране

Първо изкопайте голяма дупка, като огромна кръгла чиния. Изкопайте и вада към най-близката канализация или място, където излишната вода може да бъде отвеждана при наводнение. В този канал сложете камъчета за дренаж.

След като сте изкопали дъждовната градина – центърът трябва да е с дълбочина между 150 и 450 мм, изкопаната почва трябва да бъде подобрена. Това може да стане чрез компоста от домашния ви компостер, добавяйки нарязана хартия, изгнили листа и други органични материали. Ако почвата ви е прекалено глинеста, добавете пясък към нея.

Можете да смесите тази почва и с висококачествен торфен субстрат. Изберете вида му според това какви растения планирате да посеете или засадите във вашата дъждовна градина. След като подобрите изкопаната почва, върнете я на мястото, определено за дъждовна градина.

Дъждовните градини, които са изградени с помощта на бетон, камък или метал, трябва да имат дренажна тръба, която да отвежда излишната вода към канализацията. Дъното им трябва да бъде запълнено с камъчета за дренаж.

Стъпка пет – засаждане на растения в дъждовната градина

Целта на дъждовната градина е да забавя отводняването и да подобрява качеството на отичащата се вода. Но като всяка градина, има различни варианти за нейния стил и подреждане. Изберете какви растения искате да имате в нея – цветя, плодове и зеленчуци и т.н.

Когато избирате какви растения да отглеждате в дъждовната градина, имайте предвид, че високите трябва да бъдат разположени в центъра, а по-ниските да са по края, така че всички да се виждат хубаво, а растенията с по-дълбоки корени да бъдат облагодетелствани от почвата в средата на градината.

Като групирате растенията с различна големина, ще можете да създадете една наистина красива цъфтяща градина. Посадете поне 10 различни вида цветя/растения. Съобразете се с техния период на цъфтеж, за да си осигурете винаги шарена градина.

По периферията можете да засадите по-ниски цветя или различни цветни миксове. Освен ако не вали, растенията трябва да се поливат след засаждането им. Почти всички цветя могат да бъдат част от дъждовната градина, но избягвайте онези, които не предпочитат твърде влажната почва и са по-подходящи за Средиземноморските градини, като лавандулата например. Други растения, които трябва да се избягват за отглеждане в дъждовната градина, са азалия, хвойна и китайски лигумен.

Какво можете да посеете във вашата дъждовна градина?

Рози, астра, ирис, декоративни треви, лук и чесън и т.н.

Поддръжка

Дъждовната градина трябва често да се наблюдава, да се полива в периоди на трайно засушаване, да се премахват редовно плевелите, може да се мулчира и да се сменят растенията, ако забележите, че някои от тях не се чувстват добре там.

Вече не е толкова страшно и да завали, нали?

Свързани продукти

Астра Beauty висока
Код: v304
Цена: 2.69 лв.
Астра Princess смес
Код: v303
Цена: 2.69 лв.
Марки представени в магазин Ботаника