Лятно подхранване на плодните насаждения.

Лятно подхранване на плодните насаждения.


Сподели

През юли дребноплодните храсти и овощни дръвчета трябва да се подхранят.

Подхранването през този месец, стимулира развитието на цветни пъпки през следващата година.

Овощни дръвчета
Направете прореждане на короните на младите (едно – до тригодишни) овощни дръвчета.
Изрязват се издъно всички леторасти, които растат и се развиват навътре в короната. Когато са се появили издънки от подложката, също трябва да се премахнат.
За торенето на овошките използвайте Лактофол Гранулиран универсален тор, като след това окопавате. При сухо време полейте, за да се ускори проникването на хранителните вещества до кореновата система на дръвчетата, така плодовете, които са в растеж наедряват повече.

Дребноплодни храсти
Малини
Юли месец е време за интензивен растеж на нови издънки при малините, както и подготовка им за следващата реколта. Затова лятното поливане има изключително значение.
След обирането на малините, трябва да се изрежат плододавалите издънки. Забавянето на орязването може да попречи на правилното развитие на младите издънки. Отстраняват се слабите леторасти, а едногодишните се прореждат. Най-добър добив се получава, когато на един линеен метър се оставят около 10 млади издънки.
Подхранете малините с Лактофол гранулиран тор за дребни плодове. След нанасяне на тора полейте обилно.
Ягоди
След прибирането на ягодите, трябва да се положат специални грижи за насажденията. В края на месеца се орязват листата. Ластуните също се отстраняват или се насочват към празните места. Ягодите трябва да се полеят и окопаят.Отстраняването на старите листа, действа оздравяващо. Това е полезна практика, която все повече се прилага при отглеждането на ягодата. Така се премахва инфекциозният фон от болести и неприятели. Единственото условие е, да се внимава при отстраняването, да не се отреже вегетативния връх на растенията. Това не се прилага при младите /едногодишни/ насаждения.
За да е добра реколтата за следващата година, през юли и август ягодите трябва да се подхранят. Добре е да се използва Лактофол гранулиран тор за дребни плодове.
След наторяването полейте добре.
При насаждения, които се отглеждат на полиетиленово фолио, подхранването се осъществява по капков път с подходящи продукти.

Борба срещу вредителите за опазване на плодовата реколта
И през юли грижите на овощаря за овощните култури не намаляват. Борбата срещу болестите и неприятелите продължава, за да се опази плодовата реколта на ябълките, крушите, сливите, прасковите, орехите. От началото на месеца започват летните пръскания, които по правило се провеждат в ранните сутрешни или вечерни часове, поради повишените температури на въздуха и почвата.
Освен пръсканията с химически средства, за да се намали плътността на неприятелите в овощната градина, от голямо значение е да се събират окапалите плодове и да се изнасят извън градината.

Свързани продукти

Саксийна ягода
Код: 20102
Цена: 1.59 лв.
Ягода целогодишна
Код: v724
Цена: 4.29 лв.
Марки представени в магазин Ботаника