Къде отидоха светулките?

Къде отидоха светулките?


Сподели

Помните ли времето когато светулките огряваха летните ни нощи като хиляди миниатюрни звезди?!

С изграждането на все повече перфектно окосени морави и нагласени зелени площадки в градовете, светулките отстъпват към горичките и градските паркове. На всичкото отгоре, светулките и други дребни насекоми са много чувствителни към токсичните препарати против комари, с които обливаме градските райони.

А колко по-различно, и благодатно за насекомите, без които не можем и не искаме да можем, би било, ако създаваме естествени градини, богати на дървета, храсти и ниски растения, тук-таме изпъстрени с малки слънчеви полянки…и колко по-красива и богата на био разнообразие би била градината ни, сравнена с декарите скучновато равна морава!

Ако всичко това ви кара да се замислите, ето как можете да озарите пейзажа със светулков блясък:

1.     Местоположение

Ако се оглеждате за нов имот за вила или постоянен адрес, разгледайте предложенията около естествени гористи местности или градски паркове. А ако вече имате място с двор, прочетете текста до край и помислете как можете да приложите съветите ни.

2.     Засадете дървета

Ако не живеете близо до гора, можете да превърнете част от двора си в мини горичка от широколистни дървета и цъфтящи храсти.

3.     Добавете почвопокривни растения

Засадете бръшлян, мащерка, момина сълза, пълзящ флокс или пахисандра според предпочитанията ви. Повечето почвопокривни растения са непретенциозни за отглеждане, създават красив и плътен зелен килим и допринасят към приказното усещане за естествена поляна.

4.     Не събирайте есенните листа

Оставете ги на земята и те ще се превърнат в естествен тор, който ще подхранва останалите растения и ще осигури зимен заслон за много насекоми и микроорганизми.

5.     Не използвайте пестициди

6.     Поливайте

Поливайте редовно новозасадените растения докато се установят и корените им се развият достатъчно, че в топлите месеци да могат да черпят вода от по-дълбоките земни пластове. Добрата новина за създателите на естествени градини е, че веднъж установена, градината ще се нуждае от много малко грижи.

7.     Отглеждайте повечемедоносни цветя

Направете цветна градинка в близост до мини горичката ви. Отглеждайте местни цветя и билки (подправки, лавандула, ружа, горски плодове, детелина, слънчоглед, маргаритки, циния, невен, лупина, астра), които ще привличат пчелите и пеперудите и градината ви ще се изпълни с живот! След микроорганизмите и насекомите, пойните птички няма да закъснеят!

8.     Имайте търпение

Могат да минат години преди някоя приключенски настроена светулка да забележи двора ви. Една особеност в навиците на светулките е, че не се отдалечават много от мястото, на което са родени. Отнема цяла година и спокойно място, на което една светулка да изпълни сложния си жизнен цикъл. А, ако искате да отгледате поколения светулки, помнете, че женските светулки снасят до 500 яйца в ниска и сенчеста растителност, далеч от отворени и осветени пространства.

Не забравяйте да се снабдите и с красив буркан, в който, макар и за кратко,  да се полюбувате на светулковите светлинки.

Желаем ви безбрежно и споделено лято с много светулкови нощи!

Марки представени в магазин Ботаника