Как да си направим кълнове?
Сподели
Време е да влезе в ход мисия Тяло лято 2020!
Каквато и диета или хранителен режим да започнете, няма да минете без кълнове. Те са толкова живи и богати на хранителни и полезни съставки, че няма как да не са включени във всички здравословни режими. Освен това са еднакво харесвани и от месоядни и от вегани, с две думи – задължителен участник в зимното меню на всички любители на здравословното хранене.
В интернет ще намерите много информация за тях, но накратко – жива, пълноценна и лесно достъпна здравословна храна.
Кълновете могат да бъдат купени от по-големите хранителни магазини, но там не можете да си изберете грамажа или годността и това не винаги е практично поради краткия им срок на годност.
В тази статия ще разберете как сами да си приготвяте кълнове от зеленчуците, които харесвате, в количествата, в които са ви нужни и тогава, когато са ви наред в менюто.
Приготвянето им е лесно, бързо и с незначителен бюджет.
Кълнове могат да се направят от почти всичко - жито, ръж, ечемик, елда, люцерна, рукола, крес, синап, ленено семе, соя, китайски боб, нахут, леща, броколи, моркови, ряпа, зеле, лук, слънчоглед, тиквени семки, бадеми или какво друго се сетите! Важното в случая е да не покълвате семена, предназначени за сеитба в градината, а семена за пряка консумация (необработени – парени, бланширани и т.н.), които можете да купите от хранителните магазини или от специализираните био магазини.
Ето и подробностите:
- Измийте добре семената под течаща вода.
- Разстелете ги в плитък и широк съд и ги покрийте с 2 до 5 пъти по-голямо количество вода.
- Поставете ги за 24 часа на тъмно място с температура около 22 градуса. (За това време люцерната набъбва двойно, докато лещата и нахутът нарастват повече.)
- След 24 часа излейте водата, измийте добре семената и ги върнете в съда и на тъмно място докато кълновете достигнат 1-1,5 мм височина.
- Мийте кълновете всяка сутрин и всяка вечер като изцеждате излишната вода от съда.
- Когато кълновете надхвърлят 1,5 мм височина ги преместете на светло място без директна светлина. Така зелените листенца ще се появят бързо и в тях ще се образува безценният хлорофил.
(Друг метод за покълване на семена е в буркан с марля, прикрепена с ластик.Така промиването и отцеждането на водата става лесно.)
- Когато кълновете са готови, ги изрежете с ножица близо до основата и ги измийте добре.
- Консумирайте кълновете в свежо състояние и с удоволствие!
Различните кълнове имат различен вкус и можете да експериментирате с комбинирането им в салати, ястия и сандвичи.